Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Burdur'da ormanlık alana girişler yasaklandı
Gündem

Burdur'da ormanlık alana girişler yasaklandı

Son Güncelleme: 10 Haziran, 2024 - 16:44
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Burdur'da ormanlık alana girişler yasaklandı
Fotoğraf Başlığı Burdur'da ormanlik alana girisler yasaklandi

Burdur Valiliği tarafından yangın öncesi ve yangın anında alınacak tedbirler nedeniyle 15 Haziran - 15 Ekim tarihleri arasında ormanlık alanlara girişlerin yasaklandığı açıklandı.

Kaydet
a- | +A

Burdur Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada ormanlık alanlara girişlerin yasaklandığı duyuruldu. Açıklamada, “Burdur İli genelinde, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte hava sıcaklıklarında görülen artışlar ve kuraklık nedeniyle yangın riskinin yükselmesi, ormanlık alanlarda insan ve araç hareketliliğinin artmasıyla kasten ya da kusurlu davranışlar neticesinde orman yangınlarının meydana gelebileceği değerlendirildiğinden, ilimiz sınırları dahilinde ormanlık ve kırsal alanlarda çıkabilecek yangınları önlemek, yangın öncesinde ve yangının meydana gelmesi halinde alınması gereken tedbirleri ve yapılacak işlemleri belirlemek milli servetimiz olan ormanlarımızı yangına karşı korumaktır." denildi.

15 EKİM'E KADAR YASAK

Devamında ise şu ifadeler yer aldı: "6831 Sayılı Orman Kanunu, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu, 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu, Burdur İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonunun 24.04.2024 tarihli ve 1 sayılı kararı ve İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 15.05.2023 tarihli ve 51865 sayılı “Orman Yangınları” konulu genelgesi ile Burdur İli Orman Yangınları İle Mücadele Komisyonunun 24.04.2024 tarihli ve 1 sayılı kararının 20. Maddesine istinaden, Burdur İli sınırları dahilinde olup karar ormanlık alanlara girişlerin 15 Haziran – 15 Ekim 2024 tarihleri arasında yetkili makamların iznine tabii olması, 6831 Sayılı Orman Kanununun 74. Maddesi ile 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9, 11 ve 66. Maddeleri gereğince uygun görülmüştür. Burdur İli sınırları dahilinde olup karar ekindeki listede yer alan “ Orman Parkları ve Tabiat Parkları içerisindeki piknik ve mesire alanları ile günübirlik kontrollü alanlar” haricindeki ormanlık alanlara görevliler, izinli arıcılar, izinli çobanlar haricinde 15 Haziran – 15 Ekim 2024 tarihleri arasında girmeleri yasaktır.

ATEŞ YAKMAK VE PİKNİK YAPMAK DA YASAK

Orman Parkları, Milli Park ve Tabiat Parkları içerisindeki piknik ve mesire alanları ile günübirlik kontrollü alanlar haricindeki ormanlık alanlarda; 15 Haziran – 15 Ekim 2024 tarihleri arasında, mangal ve ateş yakmak, mahalli mülki amirden izin almadan etkinlik ve piknik yapmak, çadır kurmak, kamp yapmak ve konaklamak yasaktır. Vatandaşlar yalnızca kendilerine ayrılan piknik ve mesire alanlarından gerekli önlemleri alarak yararlanabileceklerdir. Piknik ve mesire alanlarında ateş yakmaksızın piknik yapılması, bu alanlarda çöp bırakılmaması yönünde görevliler ve işletme sahiplerince gerekli uyarılarda bulunulacak, bu hususta sık bir şekilde denetim kontroller yapılacaktır. Ormanlık alanlarda ve orman kenarlarında her türlü yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, tutuşturucu atık malzemeler ile inşaat atıkları, hafriyat, cam vb. malzemeden imal edilmiş atık malzeme bırakılması yasaktır.

Orman içerisinde ve kenarında bulunan turizm tesisleri, çadırlı kamp alanları, piknik ve mesire alanlarında gerçekleştirilen organizasyonlarda havai fişek, dilek balonu, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin kullanılması yasaktır. 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 31. ve 32. Maddeleri kapsamında olanlar başta olmak üzere, orman içi köyler, orman bitişiği köyler ve mahalleler ile orman ile ilişiği olmayan köyler ve mahallelerde bağ-bahçe, meyvelik ve tarla temizliği gibi nedenlerle anız, ağaç, dal ve bitki örtüsünün yakılması yasaktır.

YASAKLARLA İLGİLİ BİRÇOK KURUM GÖREVLENDİRİLDİ

Yapılan açıklamada alınacak tedbirlerde bir çok kuruma görev verilirken kurumların alacakları tedbirler şu şekilde; " Orman alanları civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, yerleşim yerleri ve ormanları etkileyebilecek yangınlara karşı önlemleri alarak yangın söndürme ve koruma ekiplerini kurmak ve ormanlık alan ile tesis arasında koruma bandı oluşturmakla yükümlüdür. Bu konudaki denetim Orman Bölge Müdürlüğü (İşletme Müdürlükleri), Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile ilgili belediyeler tarafından yerine getirilecektir. Karayolları güzergahında seyir ve park halindeki araçlar ile duraklama yapan araçlardan yangına sebebiyet verebilecek malzemelerin (sigara, şişe, cam eşya, çöp vb. ) atılması ve bırakılması ile orman çevresinde, orman içi tüm yollarda mola vermek, piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak yasaktır. Karayolları güzergahına atılan veya bırakılan bu tür malzemelerin belirli aralıklarla toplanması Karayolları Şeflikleri ile sorumluluk alanlarına göre İl Özel İdaresi, Belediyeler ve Orman İşletme Müdürlüklerince yapılacaktır. Belediyeler, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama ve depolama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak, yangına karşı gerekli tedbirleri alacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (dozer, loder, kepçe) hazır bulunduracaklardır.

Enerji nakil hatlarının ve trafo merkezlerinin yapım ve bakımı ilgili kuruluşlar (TEİAŞ, TEDAŞ, CK ENERJİ AKDENİZ ELEKTRİK) enerji hatlarının özellikle ormanlık alanlardan geçen bölgelerinde gerekli bakım çalışmalarını zamanında ve eksiksiz yapacak, yangın riskine karşı her türlü tedbiri alarak gerektiğinde yetkililerce talep edilmesi durumunda enerji kesintisi uygulayacaklardır. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Ziraat Odası Başkanlıkları tarafından çiftçilere ve üyelerine tarımsal alanlardaki yasaklar ve ziraat alanlarında çıkabilecek yangınlar konusunda bilgilendirme toplantıları yapılacaktır. Meteorolojik şartların yangın çıkması bakımından kritik olduğu günlerde çiftçi ve üyelerin telefonlarından sms mesajı ile uyarılması ve bilgilendirilmesi sağlanacaktır. Valilik, Kaymakamlıklar ve Orman Bölge Müdürlüğü(Orman İşletme Müdürlükleri) koordinasyonunda genel/özel kolluk görevlileri ile Milli Parklar görevlilerince yangın çıkma riski olan bölgelerdeki devriye faaliyetlerine ağırlık verilecek, ormanlık bölgeler gece/gündüz kontrol edilecek, yangına hassas ve vatandaşlar tarafından yoğun olarak kullanılan yerlerin giriş/çıkış ve çevresini görebilecek şekilde fotokapanlar yerleştirilecek, drone, Plaka Tanıma Sistemi (PTS) ve Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) vasıtasıyla izleme ve gözlem faaliyetleri artırılarak etkin bir şekilde gözetim ve denetim faaliyetleri yapılacaktır.

Özellikle Ağlasun ve Bucak ilçeleri arasında bulunan Isparta-Antalya karayolu (Dereboğazı Havzası) bölgesi başta olmak üzere orman yangınları açısından riskli bölge olarak değerlendirilen bölgeler resmi/sivil devriyeler ve drone vasıtasıyla sık sık kontrol edilecektir. Ormanlık ve zirai alanlarda yangın meydana gelmesi durumunda gerekli hallerde Valilik ve Kaymakamlıkların emri ile tüm kamu ve özel sektör imkanları kullanılarak yangınlara etkili bir şekilde müdahale edilmesi sağlanacaktır. Bu karar Burdur İli sınırları dahilinde tüm ormanlık alanlarda uygulanacaktır.”

KURALLARI ÇİĞNEYENLERE İDARİ VE ADLİ İŞLEM YAPILACAK

Belirtilen karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında 6831 Sayılı Orman Kanunu, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uyarınca idari ve adli işlem yapılacaktır."

Editör : GÖZDE NUR BAYAR
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 10 Haziran, 2024 - 16:44
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Hasat başladı, verimde büyük düşüş! Tarlada kilosu 25 lira
    Hasat başladı, verimde büyük düşüş! Tarlada kilosu...
    Kaydet
  • 2
    Çağla Şikel'den açıklama geldi! Çağla ile Yeni Bir Gün neden yok, bitti mi?
    Çağla Şikel'den açıklama geldi! Çağla ile Yeni Bir...
    Kaydet
  • 3
    Yapay zekâdan herkese ölmeyecek kadar maaş
    Yapay zekâdan herkese ölmeyecek kadar maaş
    Kaydet
  • 4
    Batan geminin malları! CHP'li belediyelerin araçları boş araziye gizlendi
    CHP'li belediyelerin araçları boş araziye gizlendi
    Kaydet
  • 5
    Altında en kötü senaryo! Ünlü ekonomist kritik seviyeyi verdi
    Altında en kötü senaryo! Ünlü ekonomist kritik sev...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Yeni soğuk savaş olur mu?
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Liberallerin İsrail sınavı
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Dul ve yetimin SGK emeklilik maaşına ilişkin yol haritası
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Emîr Timur: Kuch Adolatdadir!
    Kaydet
  • Anlat Derdini Feridun Ağabey'e
    Anlat Derdini Feridun Ağabey'e Bir çocuk, en çok ne zaman susar?
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Sürgünler dizisinin yıldızı ünlü oyuncu Oktay Çubuk'un kalbi durdu, yoğun bakımda!
    Sürgünler dizisinin yıldızı ünlü oyuncu Oktay Çubuk'un kalbi durdu, yoğun bakımda!
    Kaydet
  • Arka cam yok kamera var: Polestar 4 tanıtıldı
    Arka cam yok kamera var: Polestar 4 tanıtıldı
    Kaydet
  • Altın fiyatları ne zaman yükselecek? Uzman isimden dikkat çeken analiz
    Altın fiyatları ne zaman yükselecek? Uzman isimden dikkat çeken analiz
    Kaydet
  • İki ilçeye turist akını! Dev gemiler geldi
    İki ilçeye turist akını! Dev gemiler geldi
    Kaydet
  • Türkiye'nin yağmurları çalınıyor mu?
    Türkiye'nin yağmurları çalınıyor mu?
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Millilerin, Milletler Ligi ve Akdeniz Oyunları kadroları belli oldu
Millilerin, Milletler Ligi ve Akdeniz Oyunları kadroları belli oldu
Kaydet
İsrail köşeye sıkıştı: Kendi vatandaşları orduya savaş açtı
İsrail köşeye sıkıştı: Kendi vatandaşları orduya savaş açtı
Kaydet
Sahte para ağı çökertildi! Evinden Avrupa’ya dağıtmış
Sahte para ağı çökertildi! Evinden Avrupa’ya dağıtmış
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası