Çatışmadaki polislerle alay etmişlerdi! Gratis'ten açıklama geldi: 4 kişi işten çıkarıldı
Dün İsrail Konsolosluğu önünde yaşanan çatışmayı plazalardan kahkahalar eşliğinde izleyip polisi alaycı ifadelerle kayda alanlar hakkında soruşturma başlatıldı, 8 kişi gözaltına alındı. Öte yandan Gratis çalışanı olduğu öğrenilen 4 kişinin iş akdine son verildiği açıklandı.
- Saldırıda 2 polis hafif yaralanırken, 3 terörist etkisiz hale getirildi.
- Polis noktasına silahlı saldırı düzenlendi.
- Yaralı ele geçirilen 2 saldırgan teröristle birlikte gözaltına alınanların sayısı 10 oldu.
- Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, çekim yapan şahısların polise yönelik aşağılayıcı ve alaycı ifadeler kullandığı tespit edildi.
- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, polis teşkilatını alenen aşağılama ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçları kapsamında resen soruşturma başlattı.
- Gratis şirketinden yapılan açıklamada, olaya karışan ve kurum değerleriyle bağdaşmayan ifadeler kullanan dört çalışanın iş akitlerinin feshedildiği belirtildi.
Dün İstanbul Beşiktaş'ta İsrail Başkonsolosluğu önündeki polis noktasına silahlı saldırı düzenlendi. 2 polisimiz hafif yaralanırken, 3 terörist etkisiz hale getirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında, yaralı olarak ele geçirilen 2 saldırgan teröristle birlikte gözaltına alınanların sayısı 10 oldu.
Öte yandan çatışmanın yaşandığı anlar, yoldan geçenler ve çevredeki plazalarda çalışanlar tarafından kayıt altına alındı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerin bazılarında, çekim yapan şahısların eğlenerek konuşmaları ve kullandıkları bazı ifadeler tepki çekti.
Konsolosluk saldırısını kahkaha atarak izleyip videoya çekenlere soruşturma!
"AŞAĞILAYICI VE ALAYCI İFADELER TESPİT EDİLDİ"
Başsavcılıktan yapılan açıklamada, "İstanbul ili Beşiktaş İlçesi İsrail Konsolosluğu önünde gerçekleştirilen terör saldırısı sırasında, Devletimizin güvenliğini, kamu düzenini sağlamak ve vatandaşlarımızın can güvenliğini temin etmek amacıyla görev yapan Türk Polis Teşkilatı'na yönelik olarak, olay yerinde bulunan şahıs/şahıslar tarafından aşağılayıcı ve alaycı ifadeler kullanıldığı tespit edilmiştir.
"SEN SAĞ BEK, BEN DE SOL BEK"
Söz konusu şahıslar tarafından, terör saldırısına müdahalede bulunan Türk polisine hitaben "Sen sağ bek, ben sol bek" şeklinde ifadeler sarf edildiği, bu suretle görevini ifa eden emniyet güçlerinin ciddiyetinin küçümsendiği ve kamuoyu nezdinde itibarsızlaştırmaya çalışıldığı anlaşılmıştır. Özellikle aktif bir güvenlik tehdidinin devam ettiği esnada, hayatını ortaya koyarak görev yapan kolluk kuvvetlerine yönelik bu ifadelerin kullanılması, kamu vicdanını derinden yaralayan niteliktedir.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Devletin huzur ve güvenliğinin teminatı olan Türk Polis Teşkilatı'na yönelik bu tarz ifadelerin, yalnızca bireysel bir saygısızlık olarak değerlendirilemeyeceği, aynı zamanda toplumun önemli bir kesimini tahkir ederek kamu düzenini bozmaya elverişli nitelik taşıdığı değerlendirilmiştir.
Bu kapsamda şüpheli şahısların eylemlerinin Türk Ceza Kanunu'nun 301/2 maddesinde düzenlenen "Devletin Emniyet Teşkilatını Alenen Aşağılama" suçu ve Türk Ceza Kanunu 216/1. Maddesinde düzenlenen "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama" suçu kapsamında kaldığı değerlendirilerek Cumhuriyet Başsavcılığımızca resen soruşturma başlatılmış olup, olayla bağlantılı şüpheli şahısların kimliklerinin tespitine ve yakalanmalarına yönelik çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir.
Cumhuriyet Başsavcılığımız, Devletimizin en temel kurumlarından biri olan ve kamu düzeninin sağlanmasında asli görev ifa eden Türk Polis Teşkilatı'na yönelik bu nitelikteki aşağılayıcı ve kamu düzenini zedeleyici eylemler karşısında, mevzuatın kendisine verdiği görev ve yetki çerçevesinde gerekli tüm adli işlemleri kararlılıkla ve titizlikle yürütmeye devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
8 KİŞİ GÖZALTINDA
Öte yandan soruşturmada 8 kişi gözaltına alındı. Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan 7'si kadın 8 şüpheli sağlık kontrolünün ardından ifadeleri alınmak üzere emniyete götürüldü.
GRATİS'TEN AÇIKLAMA GELDİ
Şüphelilerin Gratis çalışanı olduğu öğrenilirken şirketten yapılan açıklamada 4 kişinin işten çıkarıldığı duyuruldu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Levent'te bulunan İsrail Konsolosluğu çevresinde gerçekleşen terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyor; teröre karşı duruşumuzun tartışmasız olduğunu ve milli değerlerimizin her koşulda önceliğimiz olduğunu açıkça ifade ediyoruz.
Ülkemizin güvenliği için görev yapan emniyet güçlerimizin daima yanında olduğumuzu özellikle vurgulamak isteriz. Söz konusu olaya ilişkin sosyal medyada yer alan görüntü ve paylaşımlar tarafımızca derhal incelemeye alınmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, bu içeriklerin kurumumuz çalışanları tarafından kayda alındığı ve kurumumuzun değerleriyle kesinlikle bağdaşmayan ifadelerle paylaşıldığı tespit edilmiştir.
4 KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI
Gratis olarak; terör, şiddet ve kamu düzenini zedeleyen hiçbir davranışa ve söyleme asla ve hiçbir koşulda tolerans göstermeyeceğimizi açıkça belirtiriz. Bu kapsamda, söz konusu eylemde yer alan ve içeriğin oluşumuna dahil olan dört kişinin iş akitleri derhal feshedilerek şirketimizle tüm ilişkileri kesilmiştir. Soruşturma halen devam etmekte olup, konuya dolaylı olarak dahil olduğu değerlendirilen diğer kişiler ise haklarındaki hukuki inceleme süreci tamamlanana kadar görevden uzaklaştırılmıştır.
Kurumumuz bünyesinde bu tür davranışların hiçbir şekilde kabul edilmesi mümkün değildir. Toplumsal hassasiyetleri hiçe sayan, milli değerlerimizle çelişen ve kamu vicdanını yaralayan hiçbir tutuma taviz verilmesi söz konusu değildir. Yaşanan bu üzücü olay nedeniyle duyduğumuz rahatsızlığı kamuoyuyla paylaşır; benzer durumlara karşı sıfır tolerans yaklaşımımızı bir kez daha güçlü şekilde vurgularız.
Varlıklarını her zaman yanımızda hissettiğimiz kahraman Türk polisine ve tüm güvenlik birimlerimize özverili çalışmaları için teşekkür ederiz."
