'Daniel' teğet geçti ancak risk bitmedi! Ege ve Karadeniz'de kasırga tehlikesi

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
- Güncelleme:
'Daniel' teğet geçti ancak risk bitmedi! Ege ve Karadeniz'de kasırga tehlikesi

Gündem Haberleri  / HABER MERKEZİ - ANKARA

Daniel tropik siklonu, Libya’yı silip süpürdükten sonra yöneldiği Antalya, Mersin ve Adana kâbusu yaşarken, yolunu değiştirmesiyle bu şehirlerimiz rahatladı. Uzmanlar, Akdeniz şehirlerinin büyük risk altında olduğunu belirterek tehlikenin sürdüğünü bildirdi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - İklim kaymasıyla fırtınalar denizine dönüşen Akdeniz, Daniel tropik siklonu (Medicane) dehşetini yaşıyor. Libya’yı sular altında bırakan Daniel; Antalya, Mersin ve Adana olan rotasını değiştirerek Ege Denizi’ne yöneldi. Felaketin teğet geçtiğini kaydeden uzmanlar, tehlikenin devam ettiğini bildirdi.

Uzmanlar, Daniel’in şu an için gücünü kaybettiğini ancak Rodos ve Kıbrıs arasında meydana gelebilecek benzer hava hareketlerinin Türkiye için bir tehlike oluşturduğuna dikkat çekti.

ARTARAK DEVAM EDECEK

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, artan sıcaklıklarla birlikte dünyanın dengesinin bozulduğunu belirterek "Türkiye başta olmak üzere Akdeniz kıyıları denizlerden gelen kasırgaların riski altında. 4-5 yıl önce Libya’daki gibi bir Akdeniz siklonu (güçlü fırtına) yaşamıştık. Ege ve Karadeniz’e de kıyısı tehditler söz konusu. ‘Bunları yaşamayız’ dediğimiz ne varsa yaşama riskimiz oldukça yüksek" dedi.

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu da, Türkiye’nin Akdeniz kıyısındaki şehirlerinde yakın bir zamanda şiddetli bir kasırga ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Bozoğlu "Ekstrem hava olayları da artarak devam edecek" diye konuştu.

LİBYA'YA BENZER DURUMLAR YAŞAYABİLİRDİK

Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, Daniel Kasırgası’nın Adana’yı vurması hâlinde yıkımın aynı olacağını söyledi.

Zaimoğlu "Kasırga ülkemizi ve özellikle Çukurova bölgesini vursaydı Libya’ya benzer zararla ve kayıplarla karşı karşıya kalacaktık. Çünkü altyapı olarak da kasırgalar için oluşturduğumuz bir altyapımızın olduğunu söylemek çok da mümkün değil. Bu sebeple her şartta Libya’ya benzer durumlar yaşamamız muhtemel olurdu. Bu uyarıyı dikkate alarak bu noktadan sonra kasırgaları da bir afet olarak değerlendirmek zorunda olduğumuzu söylemeliyim" diye konuştu.

Afetlerde erken uyarı sistemlerinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Zaimoğlu "Meteoroloji Genel Müdürlüğü de çok erken bir biçimde kasırgayla ilgili uyarı sistemini çalıştırdı. Kasırganın yön değiştirmesiyle bu, erken uyarı olarak kaldı" dedi.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...