Denizlililer 14 gündür patlama sesiyle uyuyordu! Korku ve panik 15. günde sona erdi

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Denizlililer 14 gündür patlama sesiyle uyuyordu! Korku ve panik 15. günde sona erdi

Gündem Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Denizli'de Sarayköy ilçesinde devam eden jeotermal sondaj çalışmaları nedeniyle bölgede 14 gündür aralıksız patlamalar vardı. Korkuya neden olan patlamalar için 'deprem' söylentileri de dahil olunca bölgede panik havası oluşmuştu. Patlamalar 15. günde kontrol altına alınırken uzman isimler "Buradaki rezervde yoğun bir gaz var. Herhangi bir deprem üretmesi, deprem tetikleyici ve ya buradan gaz çıktı depremi rahatlatacak diye bir yaklaşım doğru değil" açıklamasını yaptı. 

Denizli'nin Sarayköy ilçesi Sakarya Mahallesi Yeni Babadağ Caddesi'nde devam eden jeotermal sondaj çalışmalarında 29 Nisan günü patlama meydana geldi.

Bin 260 metre derinliğe ulaşıldığı esnada meydana gelen patlamalarda açığa çıkan karbonmonoksit gazı metrelerce yüksekliğe ulaştığı görüldü.

14 gün boyunca aralıksız süren patlamalar 15. gününde kontrol altına alındı. Basıncın düşmesiyle harekete geçen mühendisler, kuyudaki basınca dayanıklı vana beton yardımıyla kuyuyu kapatmayı başardı.

Denizlililer 14 gündür patlama sesiyle uyuyordu! Korku ve panik 15. günde sona erdi - 1. Resim

PATLAMA NEDEN GERÇEKLEŞTİ?

Konuyu ilişkin açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Mineraloji-Petrografi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Semiz, "Kuyu yaklaşık bin 260 metre seviyelerindeyken kuvvetli bir gaz gelinimi sonucunda bu patlama gerçekleşmiştir. Jeotermal kuyu sondajlarında bu tarz riskler her zaman vardır.

Denizlililer 14 gündür patlama sesiyle uyuyordu! Korku ve panik 15. günde sona erdi - 2. Resim

Daha önceki süreçlerde yine aynı bölgede Duacılı bölgesinde bu tarz bir gaz patlamasının yaşandığını biliyoruz. Orada bu boyuta gelmeden önlendi. Böyle bir gaz gelinimi ihtimalini öngörerek işlemin daha dikkatli yapılması gerekirdi. Bu şekilde öngörülemeyen risklerde gaz kesici, patlamayı engelleyici bir vananın düzgün ve aktif bir şekilde çalışıyor olması gerekir. Bu şekilde çalışan bir sistem olsaydı bu önlenebilirdi" dedi.

'OBRUK SÖZ KONUSU DEĞİL'

Patlamaların kamuoyunda depremle ilişkilendirilmesi hakkında konuşan Doç. Dr. Semiz, "Burada obruk oluşmaz çünkü bin 260 metreden bahsediyoruz. Çok derindeki bir boşluktan bahsediyoruz. Obruklar 15-20 metre seviyelerindeki boşlukların çökmesiyle oluşur.

Denizlililer 14 gündür patlama sesiyle uyuyordu! Korku ve panik 15. günde sona erdi - 3. Resim

'DEPREM ÜRETECEĞİ DOĞRU DEĞİL'

Burada obruk söz konusu olamaz. Bu aynı şekilde depremin habercisi ya da burada deprem, sismik bir hareketlilik oluyor diye de değerlendirmemek lazım. Zaten buradaki rezervde yoğun bir gaz var. Hemen karşı bölgesinde Kızılyer’de gaz üretim tesisi var. Herhangi bir deprem üretmesi, deprem tetikleyici ve ya buradan gaz çıktı depremi rahatlatacak diye bir yaklaşım doğru değil” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...