Dünya, Erdoğan'ın AB'ye restini konuşuyor: Türkiye, dayatmacı politikayı kabul etmez

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:

Gündem Haberleri  / HABER MERKEZİ

AP’nin skandal raporuna “Gerekirse AB ile yollarımızı ayırırız” diye tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri tüm dünyada yankı buldu. Uzmanlar “Avrupa’da zaman ve mekân körlüğü var. Türkiye, AB’ye gücünü göstermeli” dedi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Parlamentosunun (AP) Türkiye’yi karalayan raporunun kabul edilemez olduğunu belirterek “AB, Türkiye’den kopmanın gayreti içerisinde. Gerekirse AB ile yollarımızı ayırırız” diyerek tepki göstermesi tüm dünyada yankı buldu. Uluslararası ajanslar Erdoğan’ın sözlerini son dakika olarak duyururken Yunan medyası Erdoğan’ın Brüksel’i uyardığını yazdı. ABD merkezli ABC News Erdoğan’ın Türkiye’nin üyelik hedefine son verebileceğini ima ettiğini belirtti. Fransız Le Figaro gazetesi ise Erdoğan’ın ifadelerine yer verdiği haberinde, Türkiye ile AB müzakerelerinin son yıllarda durma noktasına geldiğine dikkat çekti.

AB, TÜRKİYESİZ ‘STRATEJİ OYUNCUSU’ OLAMAZ

AP’nin 2022 Türkiye raporunu gazetemize değerlendiren uzmanlar, AB’nin genel tavrının Türkiye’yi oyalamak olduğuna, bu kez de İsveç’i bahane gösterdiklerine, bu konuda Türkiye’nin mülteci kartını çıkarabileceğini dikkat çekti.

Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, AB’nin örgütsel yükümlülükleri yerine getirmediğini, Türkiye’nin müzakere sürecinin başından bu yana sudan sebeplerle askıya alındığını söyledi. AB’deki sıkıntının ırkçı yaklaşımlardan kaynaklandığını ve ayrımcılığın üst safhada olduğunu kaydeden Caşın, Türkiye’nin Karadeniz Tahıl Koridoru gibi dünya barışına katkı sunan girişimlerinin görmezden gelindiğini ifade etti. Caşın “Avrupa’da Türkiye’nin çabalarını görmezden gelen bir zaman ve mekân körlüğü var. Şu bir gerçek ki AB Türkiye olmadan stratejik oyuncu olamaz. Göç konusundaki birtakım varsayımları görmezden gelip sadece teşekkürle geçiren AB’ye karşı yeni bir strateji olabilir. Türkiye merkezli bir dış politika izleyeceğimiz ortaya konulmuştur. Bundan sonra yeni bir süreç başlayabilir. Bu, Türkiye’nin koyduğu şartlarda olacaktır. Avrupa ile stratejik yeni bir iş birliği sözleşmesi imzalanabilir. Artık Türkiye, kendi hayati çıkarlarını ve kendi güvenliğini ön planda tutan dış politika izlemektedir. AB, aç kalmamak için ABD’nin kuyruğundan ayrılacak. Siz dayatmacı politikayı ortaya koyarsanız Türkiye bunu kabul etmez” dedi.

BABÜROĞLU: TÜRKİYE, KOZLARINI KULLANMALI

Emekli Tuğgeneral ve İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Naim Babüroğlu ise Türkiye ile AB arasında, Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni ve Geri Kabul Anlaşması’nın bir an önce iptal edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’deki mültecilere işaret eden Babüroğlu “Türkiye daha önce de bir göçmen ülkesiydi. Bangladeş’ten, İran’dan Afganistan’dan gelen göçmenler Batı’ya geçmek amacıyla hâliyle Türkiye’ye gelmiyorlardı. Şimdi öyle olmuyor, gelen burada kalıyor. Bu anlaşma ile AB çok mutlu ve rahat. ‘Biz size biraz fon desteği yapalım göçmenleri burada tutun’ diyorlar. Türkiye, ‘Ben senin güvenliğini sağlayacak şekilde anlaşma imzaladım, güvenliğini sağladım. Sen de başlat müzakereleri’ şartını öne sürmeli. Türkiye, AB karşısında güçsüz bir ülke değil, gücünün farkına varmalı. Kabul etmedikleri zaman da anlaşmayı iptal etmeli. Türkiye’ye gelen mültecinin amacı batıya geçmek. 2015’ten önce sistem nasılsa öyle devam etmeli. İsveç’in NATO üyeliği için, AB üyelik müzakereleri için bu koz kullanılabilir” dedi. 

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...