Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Dünya onu konuşuyor: Bayraktar nereden nereye...
Gündem

Dünya onu konuşuyor: Bayraktar nereden nereye...

Son Güncelleme: 24 Mayıs, 2021 - 19:06
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Dünya onu konuşuyor: Bayraktar nereden nereye...
Fotoğraf Başlığı Dünya onu konusuyor: Bayraktar nereden nereye...

Türkiye'nin ilk milli ve özgün Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) Bayraktar TB2, dosta güven düşmana korku veriyor. Teröristlere göz açtırmayan, Ermenistan'a cepheyi dar eden SİHA'lar, dünya savaş tarihinde önemli bir rol oynuyor. Şimdi Avrupa Birliği ülkesi Polonya'ya ihraç edilecek olan Bayraktar TB2'ler yenilikçi özellikleriyle dikkat çekiyor.

Kaydet
a- | +A

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Sebastian Duda,Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. Görüşmede Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da yer aldı. Bayraktar ile Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak arasında SİHA Bayraktar TB2 alım anlaşması imzalandı.

Baykar'dan yapılan açıklamaya göre Türk havacılık tarihinde ilklere imza atan Bayraktar TB2 SİHA'lar, Ukrayna, Katar ve Azerbaycan'dan sonra Polonya semalarında uçacak. Böylece Türkiye ilk defa NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyesi bir ülkeye yüksek teknoloji içeren SİHA ihraç etmiş olacak.

Polonya ile yapılan anlaşma kapsamında Türkiye'den ihraç edilecek 4 sistemin içinde 24 adet Bayraktar TB2 SİHA ile yer kontrol istasyonları (YKİ) ve yer veri terminalleri (YVT) yer alacak.

Polonya'ya ayrıca milli SİHA'larda kullanılan ve Roketsan tarafından üretilen milli MAM-C ve MAM-L mini akıllı mühimmat da ihraç edilecek.

FÜZELERİ ROKETSAN'DAN

Baykar tarafından milli ve özgün tasarım, yazılım, aviyonikler ve mekanikler ile geliştirilen robot uçak Bayraktar TB2'de yaklaşık 40 ayrı bilgisayar sistemi kullanılıyor.

Bayraktar TB2 SİHA sistemi, 3 yedekli aviyonik sistemleri ve sensör füzyon mimarisiyle tamamen otonom taksi, kalkış, normal seyir ve iniş kabiliyetine sahip.

Kanatlarında Roketsan tarafından üretilen 4 adet MAM-L ve MAM-C füzelerini taşıyabilen Bayraktar TB2, yerleşik lazer hedef işaretleyicisi ile hassas hedefleme yapabiliyor.

Bu özelliklerle Türkiye, dünyada kendi SİHA'sı ve mühimmatını üreten 4 ülkeden biri olarak öne çıkıyor.

Milli SİHA, hedefe yakın alanlara verilebilecek hasarları önlemek amacıyla "hızlı gör-ve-vur" özelliğine sahip hepsi bir arada çözüm sunan bir sistem olarak dikkat çekiyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri için silahlandırılan sistem, keşif, sürekli havadan gözetleme, hedef tespiti ve imha imkanı sağlıyor.

DÜNYANIN GÜNDEMİNDE

Dünyada rekor sayılacak düzeyde yüzde 93'lük yerli sanayi katılımıyla üretilen Bayraktar TB2 SİHA'lar dünya havacılık ve savunma sektörü tarafından da ilgiyle takip ediliyor.

Milli SİHA'ların kullanıldığı ülkelerdeki operasyonel başarısı, Cumhuriyet tarihinde ilk kez NATO ve AB üyesi bir ülkeye gelişmiş bir hava aracının ihraç edilmesine de olanak sağladı.

Anlaşmalar kapsamında Bayraktar TB2 SİHA'lar, havacılıkta 100 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan ve dünyanın en büyük uçakları olan Antonov kargo uçaklarını üreten Ukrayna'ya, sonrasında ise Katar ve Azerbaycan'a ihraç edildi.

Türkiye, Ukrayna, Katar ve Azerbaycan envanterinde 180 Bayraktar TB2 SİHA bulunuyor.

Milli SİHA'lara ilgi duyan birçok ülkeyle de görüşmeler devam ediyor.

Bayraktar TB2 SİHA, 16 Temmuz 2019 tarihinde Kuveyt'te katıldığı demo uçuşunda yüksek sıcaklık ve kum fırtınası gibi zorlu coğrafi ve iklim şartlarında tam 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak kendi rekorunu geliştirdi.

Milli SİHA'lar Katar, Suriye, Ukrayna ve Karabağ'da karşılaştığı çöl sıcağı, dondurucu soğuk, kar ve fırtına gibi tüm olumsuz hava şartlarında görev yapıyor.

TERÖRİSTLERE GÖZ AÇTIRMIYOR

Baykar tarafından milli ve özgün tasarlanıp geliştirilen, teknik özellikleri ve katıldığı operasyonlar değerlendirildiğinde kendi sınıfında dünyanın en iyisi olan Bayraktar TB2, 320 bin saat başarılı uçuşu geride bıraktı.

Milli SİHA'lar, gökyüzünde en uzun süre görev yapan milli hava aracı unvanını da taşıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) envanterine 2014'te giren, o tarihten bu yana yurt içi ve dışında terörle mücadelede etkin rol üstlenen ve 2015'te silahlandırılan insansız hava aracı Bayraktar TB2 SİHA'lar, TSK, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT tarafından operasyonel olarak kullanılıyor.

Bayraktar TB2, TSK tarafından sınır içi ve ötesinde gerçekleştirilen Hendek, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarında oyun kurucu olarak rol aldı.

Savunma uzmanları, harekatların beklenenden çok daha kısa sürede sona ermesini ve daha az kayıp yaşanmasında en önemli etkenlerden birinin milli SİHA'lar olduğunu belirtti.

ÖNEMLİ HAREKATLARDA YER ALDI

Bayraktar TB2 SİHA sistemleri özellikle Afrin'de düzenlenen Zeytin Dalı Harekatı'nda bütün uçuşlarının yüzde 90'ından fazlasını yaparak, 5 bin 300 saat uçuşla adeta harekata damgasını vurdu.

Terör örgütüne yönelik Pençe ve Kıran gibi birçok operasyonda da görev yapan Bayraktar TB2 SİHA'lar, "Kırmızı Liste"de aranan terör örgütünün sözde yöneticilerine yapılan operasyonlarda da önemli rol üstlendi.

Barış Pınarı Harekatı'nda da Türk Silahlı Kuvvetlerinin keşif gözetleme kabiliyetlerini büyük oranda artırarak başarıya ulaşılmasına katkı sağlayan Bayraktar TB2 SİHA'lar harekat boyunca birçok hedefi başarıyla imha etti.

Son olarak Bahar Kalkanı Harekatı'nda ilk defa sürü halinde filo olarak uçuşlar yapan SİHA'lar birçok zırhlı araç, obüs, çok namlulu roketatar (ÇNRA) ve hava savunma sistemini tam isabetle vurdu. SİHA'ların harekattaki bu etkin görevi dünya basınında da büyük yankı uyandırdı.

Bayraktar TB2 SİHA dünyada ilk defa muharebe sahasında birincil unsur olarak SİHA'ların kullanıldığı Bahar Kalkanı Harekatı'na katılan hava araçlarının yaptığı tüm sortilerin yüzde 80'ini gerçekleştirdi.

Suriye'nin İdlib bölgesinde düzenlenen harekat kapsamında her türlü elektronik harbe rağmen başarıyla görev yapan Bayraktar TB2 SİHA'lar, 2 bin saatin üzerinde uçtu.

MAVİ VATAN'I KORUDU

Milli SİHA'lar Mavi Vatan'ın korunmasında da görev alıyor. Bu kapsamda Doğu Akdeniz'de görev yapan Fatih ve Yavuz sondaj gemilerine SİHA'lar güvenlik için havadan refakat etti.

Yine aynı kapsamdaki görevler için KKTC'de konuşlandırılmak üzere 16 Aralık 2019'da Dalaman Deniz Hava Üs Komutanlığı'ndan kalkarak Geçitkale Havaalanı'na inen Bayraktar TB2 SİHA tarihi bir uçuşa imza attı.

ERMENİSTAN'A KÖK SÖKTÜRDÜ

Bayraktar TB2 SİHA'lar, Azerbaycan'ın, yaklaşık 30 yıldır devam eden Karabağ işgalini sonlandırmasında da önemli bir rol üstlendi.

Ermenistan'a yönelik harekat esnasında Azerbaycan ordusu, Baykar tarafından milli ve özgün geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA'ları tüm cephe hattında kullandı.

Savunma analistleri tarafından teyit edilen çalışmalara göre Bayraktar TB2 SİHA'lar ile Ermenistan ordusuna ait birçok hava savunma sistemi, radar sistemi, tank, zırhlı araç, kamyon, cephanelik, mevzi ve birlik imha edildi.

Azerbaycan ordusunun bu başarısı dünya medyası ve savunma uzmanları tarafından "Türk SİHA'larının harp tarihini değiştirerek oyun kurucu bir güce ulaştığı" şeklinde yorumlandı. Uzmanlar Karabağ Savaşı'nın dünya harp tarihinde SİHA'lar ile kazanılan ilk savaş olduğuna da dikkat çekti.

ORMANLAR DA ONA EMANET

Bayraktar TB2 SİHA'lar 24 Ocak 2020'de meydana gelen Elazığ Sivrice merkezli 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından 25 dakika gibi çok kısa bir sürede bölgeye intikal ederek ulaşımın zor sağlandığı noktalardan Ankara'ya ve deprem olan illerin komuta merkezlerine görüntülü bilgi aktardı.

Bayraktar TB2 SİHA'lar arama ve kurtarma çalışmalarına gökyüzünden destek vermenin yanı sıra deprem sonrası oluşan yoğun araç trafiğinin kontrol edilmesi ve gelecek yardımların aksamadan devamı için görev yaptı.

Bayraktar TB2'ler güvenlik ve insani yardım görevleri ile birlikte orman yangınlarıyla mücadelede de kullanıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde görev alan milli İHA, 7/24 uçarak yangın tehlikesine karşı 3,5 milyon hektarlık orman alanını gözetleyerek ormanların korunmasında da önemli bir rol üstlendi.

Ege ve Akdeniz'de devam eden düzensiz göç hareketlerini de gökyüzünden takip eden milli SİHA'lar, birçok düzensiz göçmenin hayatının kurtarılması ve insan hakları ihlallerinin belgelenmesine de katkı sağlıyor.

REKOR KIRDIK

2000'li yılların başından itibaren insansız hava araçları alanında en büyük katma değer olan yazılım ve donanım sistemlerini Türk mühendislerden oluşan ekibiyle milli ve özgün şekilde geliştiren Baykar, 13 farklı disiplindeki mühendislik gücüyle, alanında dünyanın lider teknoloji firmalarından biri olarak gösteriliyor.

Geçen yıl Baykar'ın gelirlerinin büyük kısmı yurt dışına yapılan ihracattan elde edildi.

İlk milli İHA ihracatını 2012'de gerçekleştiren Baykar, 2020 yılında 360 milyon dolarlık S/İHA sistemi ihracatıyla savunma sanayii gibi stratejik bir alanda büyük bir başarıya imza attı.

Milli SİHA Türk havacılık tarihinde sınıfında 27 bin 30 feet yükseklikle Türkiye irtifa rekorunu da kırdı.

Yazar : SEVDA ALTUNBAS
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 24 Mayıs, 2021 - 19:06
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Tanju Özcan'ın yasak aşkı ifşa oldu! Yazışmalar ortaya çıktı: Çok özledim
    Tanju Özcan'ın yasak aşkı ifşa oldu!
    Kaydet
  • 2
    “İntihar değil cinayet!” dedi! Ayşegül Eraslan'ın otopsi raporuyla ilgili iddia kan dondurdu
    “İntihar değil cinayet!” dedi! Ayşegül Eraslan'ın ...
    Kaydet
  • 3
    Sıfır eve talep dip yaptı! İşte il il eski-yeni konut fiyatları
    Sıfır eve talep dip yaptı! İşte il il eski-yeni ko...
    Kaydet
  • 4
    Netanyahu öldü mü? İsrail'den açıklama geldi
    Netanyahu öldü mü? İsrail'den açıklama geldi
    Kaydet
  • 5
    Kızılcık Şerbeti fragmanı neden yayınlanmadı? Yeni bölüm tarihi gündemde
    Kızılcık Şerbeti fragmanı neden yayınlanmadı?
    Kaydet
YAZARLAR
  • Yücel Koç
    Yücel Koç Onurlu çıkış arayışı
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay İlber Ortaylı’nın ardından...
    Kaydet
  • Ömer Faruk Bingöl
    Ömer Faruk Bingöl Hesaplar yeniden...
    Kaydet
  • Halime Gürbüz
    Halime Gürbüz Bitiyor...
    Kaydet
  • Ömer Ekinci
    Ömer Ekinci İlber Ortaylı’nın ardından
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Bursa'da maaş krizi kundaklamayla bitti! İki pizza şubesini ateşe verdi
    Bursa'da maaş krizi kundaklamayla bitti! İki pizza şubesini ateşe verdi
    Kaydet
  • İbn-i Abbas'tan nakledilen muazzam hadise: İblisin gelişi
    İbn-i Abbas'tan nakledilen muazzam hadise: İblisin gelişi
    Kaydet
  • Siirt'te sosyal medya akımı! Tavuğu tıraş edip bayrama hazırladı
    Siirt'te sosyal medya akımı! Tavuğu tıraş edip bayrama hazırladı
    Kaydet
  • Anadolu'nun en eski tıp okulu
    Anadolu'nun en eski tıp okulu
    Kaydet
  • Fark ücretine sinirlendi eczaneye taş ve tekmelerle saldırdı! O anlar kamerada
    Fark ücretine sinirlendi eczaneye taş ve tekmelerle saldırdı! O anlar kamerada
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
İmamın sesini duyunca çok etkilenmişti... İlber Ortaylı'nın 'selâ' vasiyeti yerine getirildi
İlber Ortaylı'nın 'selâ' vasiyeti yerine getirildi
Kaydet
Kadir gecesi namazı ne zaman ve nasıl kılınır?
Kadir gecesi namazı ne zaman ve nasıl kılınır?
Kaydet
Bakan Bak, Arda Güler'in tarihi golü hakkında konuştu: Türk futbolu adına gurur verici
Bakan Bak, Arda'nın tarihi golü hakkında konuştu
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası