Hakan Fidan’ı yoğun diplomasi bekliyor

- Güncelleme:
Hakan Fidan’ı yoğun diplomasi bekliyor

Gündem Haberleri

Libya’dan Suriye’ye, Ukrayna’dan Kafkaslara tüm bölgesel süreçlerde MİT’i etkin rol oynayan bir kuruma dönüştüren Hakan Fidan’ın masasında duran öncelikli konulardan birisi Suriye meselesi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - MİT Başkanlığından Türk diplomasisinin başına atanan ilk yetkili olarak tarihe geçen yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı diplomaside kritik bir süreç bekliyor. Bir süredir Millî Savunma Bakanları, istihbarat örgütleri başkanları ve Dışişleri Bakanları seviyesinde sürdürülen Suriye ile normalleşme sürecinde Fidan, önemli bir rol oynadı. Millî Savunma eski Bakanı Hulusi Akar ile Türkiye-Rusya-Suriye-İran dörtlü toplantısı için nisan ayında Moskova’ya giden Fidan, Ankara-Şam normalleşme sürecini başından beri yakından takip ediyor. Mayıs ayında gerçekleşen Dışişleri Bakanları toplantısının ardından gözler liderler buluşmasına çevrildi. Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esad’ın görüşmesinin yol haritasını belirleyecek isimlerin başında yer alacak.

İsveç’in NATO’ya katılımının onaylanması konusunda bir taraftan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in yürüttüğü mekik diplomasisi, diğer taraftan da ABD’nin baskısı devam ederken, Ankara’nın takınacağı tavır konusunda Fidan’ın tutumu belirleyici olacak. Yasalarında terörle mücadelede değişiklik yapmasına rağmen örgüt üyelerine taviz vermekten geri durmayan Stokholm yönetimi, temmuz ayındaki Vilnius Zirvesi’ne kadar NATO İttifakı’na üye olmayı umut ediyor.

Hem güvenlik hem de dış politika mekanizmalarının parçası olan Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı sürecinde Ankara’nın İran yönetimiyle ilişkilerinin de üst seviyeye çıkması öngörülüyor. Fidan’ın Kuzey’de de Rusya-Ukrayna savaşının son bulması konusunda ara buluculuk görevi üstlenen Türkiye’nin daha da aktif olması konusunda önemli adımlar atması bekleniyor.

TAHILDA KRİZ

Geçtiğimiz yıl mart ayında İstanbul’da yapılan ateşkes görüşmeleri ve temmuz ayında imzalanan tahıl koridoru anlaşması ile birlikte ‘ara buluculuk’ rolü üstlenen Ankara’nın yürüttüğü diplomasiyle dünya gıda krizinde girmekten kurtulmuştu. Ukrayna, Rusya’nın Ukrayna’ya ait limanlara gemi kayıtlarını bloke etmesi nedeniyle Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasının yeniden durdurulduğunu açıkladı. Bu gelişme üzerine Ankara’nın yeniden devreye girmesi bekleniyor.

ABD’nin F-35 Programı’ndan çıkarılan Türkiye, program kapsamında yaptığı 1,4 milyar dolarlık ödemenin geri iadesi için Washington ile temaslarını sürdürüyor. ABD’ye ödenen paranın iadesi konusunun çözümü de Fidan’ın masasında bekleyen dosyalar arasında.

Schengen vizesinde yaşanan kriz, başta iş insanları, seyahat acenteleri ve öğrencileri zor duruma sokarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, sorununun en kısa sürede çözüleceğini açıklamıştı. Son dönemde siyasi baskı unsuru olarak kullanılan vize sorunu yeni bakan Fidan’ın masasında çözülmeyi bekleyen öncelikli konular arasında yer alıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...