Kuraklık, doğal afetler, iklim değişikliği... Uzman isim 'su krizi'ne dikkat çekti, yaz aylarını işaret etti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kuraklık, doğal afetler, iklim değişikliği... Uzman isim 'su krizi'ne dikkat çekti, yaz aylarını işaret etti

GÜNDEM Haberleri

Son yıllarda yaşanan iklim krizinin ardından gelen kuraklık ve doğal afetler, Türkiye'de su krizinin büyüme ihtimalini artırdı. Yaz aylarında ülke olarak ciddi su sıkıntısı yaşayabileceğimizi belirten Su Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Demir, "Türkiye doğru politikalar ile bu süreç ve krizlerden en az zararla güçlenerek çıkabilecek potansiyele sahiptir. Gelecekte bir damla suyu bile arar hale gelebiliriz" dedi.

Tüm dünyada yaşanan iklim değişikliği ve buna bağlı olarak gündeme gelen su krizi riski, ülkemizde artan kuraklık ve peşinden gelen doğal afetler ile daha da yakın hale geldi. Kış aylarının kurak geçmesi barajlardaki doluluk oranının geçmiş senelere göre düşmesine neden olurken, yaz aylarına kısa bir süre kalması tedirginliği artırdı. '22 Mart Dünya Su Günü' dolayısıyla açıklama yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, dünyada her geçen gün daha önemli hale gelen su krizinin, dünyanın yaşadığı küresel iklim kriziyle giderek büyüdüğüne dikkat çekti.

"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DE BU TÜR FELAKETLERİ YAŞAYABİLİRİZ"

Prof. Dr. Demir, "Özellikle iklim kriziyle beraber yaşanan doğal afetler ve kuraklık önemli boyutlara ulaşmış, suya olan ihtiyaç ve su kullanımı her geçen gün daha da artmıştır. Son 20 yıllık süreçte artarak devam eden iklim krizi dünyanın pek çok bölgesinde afet boyutuna ulaşmaya başlamıştır. Son 10 yılda ülkemizde yoğun bir etki ile hissedilen kuraklık, güneyden kuzeye doğru çölleşmeyi tetiklemekte ve tarımsal üretimi doğrudan etkilemektedir" dedi.

"Geçtiğimiz günlerde felaket yaşadığımız bölgede çok ciddi bir sel oldu" diyen Prof. Dr. Demir, "Orada gerçekleşen kısa süredeki çok şiddetli yağışlar beklemediğimiz sel felaketini beraberinde getirdi. Biz geçen yıllarda Karadeniz’de de bunu yaşadık. Önümüzdeki günlerde de bu tür felaketleri yaşayabiliriz. Küresel iklimin etkisiyle doğal afetlerin artacağı zaten raporlarla ortaya konmuş durumda. Hem bu felaketlere karşı uyanık ve dikkatli olmak hem de kuraklık ve su kaynaklarındaki yaşayabileceğimiz sıkıntılara karşı dikkatli olmak için bugünden dikkatli olmamız lazım" şeklinde konuştu.

Kuraklık, doğal afetler, iklim değişikliği... Uzman isim 'su krizi'ne dikkat çekti, yaz aylarını işaret etti
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir

"HEM SU HEM TARIM AÇISINDAN YAZ AYLARI KOLAY GEÇMEYECEK"

Ülkemizde yaşanan/yaşanması muhtemel su krizi ve bizi bekleyen tehlikenin boyutları hakkında edişeli olduğunu belirten ve durumun yeteri kadar anlaşılamadığını söyleyen uzman isim, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küresel iklim krizi etkisiyle mevsimler değişmeye başlamış, yağış rejimi değişmiş ve önemli bir kuraklık yaşanmaktadır. Özellikle son aylarda yeterli kar yağmaması ve yağışların yetersiz olması önümüzdeki günler için ciddi su sıkıntısı ve kuraklık işareti vermektedir. Kışı yaşamadan ilkbahara giren ülkemiz bu süreçte yüzyılın felaketini de yaşamış ve 11 ilimizi içine alan önemli bir bölgemiz çok ciddi yara almıştır. Yaşanması muhtemel su sıkıntısı ve kuraklık ile birlikte yaşadığımız felaket hem su hem de tarım açısından yaz aylarının kolay geçmeyeceğini bize göstermektedir."

Prof. Dr. Demir, "Artık zamanımız kalmadı, bugünden tezi yok 85 milyon insanımıza suyun anlamını, önemini, çevreyi, kuraklığı ve tasarrufu anlatmalı, öğretmeliyiz" dedi. "Bu süreçte başarılı olabilmenin tek yolu 85 milyonun birlikte mücadelesinden geçmektedir" diyen Demir, yaşanan kuraklık ve deprem felaketinin gelecekte tarımsal üretim ve güvenli gıdaya ulaşım konusunda sıkıntı yaşayabilme ihtimalini artırdığına dikkat çekti.

Demir, "Bugünden gerekli tedbirleri almadığımız takdirde, yaz aylarında hem tarımda hem evsel kullanımda hem de sanayide ihtiyacımız olan suyu bulamayabilir, ülke olarak ciddi su sıkıntısıyla karşı karşıya kalabiliriz” ifadelerini kullandı.

"BİR DAMLA SUYU BİLE ARAR HALE GELEBİLİRİZ"

Su uzmanı Prof. Dr. Yusuf Demir açıklamasını şöyle tamamladı: "22 Mart 2023'ü hep birlikte bir milada dönüştürme mecburiyetimiz vardır. Türkiye doğru politikalar ile bu süreç ve krizlerden en az zararla güçlenerek çıkabilecek potansiyele sahiptir. Gelecekte bir damla suyu bile arar hale gelebiliriz. Her geçen gün artan nüfusumuz, su kullanımındaki artış, yaşanan iklim krizi ve afetler bu konunun bizim ve gelecek nesillerimiz için ne kadar önemli olduğunu anlamamıza vesile olmalıdır. Torunlarımıza yeşil bir dünya, sürdürülebilir yaşam bırakmak istiyorsak bugünden geleceği hazırlanmalıyız." (İHA)

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...