Meyve ve sebzelerimiz kitapla literatüre girdi

- Güncelleme:
Meyve ve sebzelerimiz kitapla literatüre girdi

Gündem Haberleri

180 tür ve 530 çeşit ürünün yer aldığı kitapta 3 bin 400 orijinal fotoğraf, tablo ve şekillerle Anadolu’nun meyve-sebze envanteri oluşturuldu.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Türk mutfağının bel kemiği olan meyve, sebze, ot ve baharatlar geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan bir kitapta âdeta yeniden tanımlandı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Can ile Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhsar Yanmaz tarafından 3,5 yılda hazırlanan “Türkiye’nin Hazineleri: Meyve ve Sebzelerimiz” adlı kitapta, tam 180 tür ve 530 çeşit ürün yer aldı. Kitapta, her gün tüketilen gıdalar, yaklaşık 3 bin 400 orijinal fotoğraf, tablo ve şekillerle anlatıldı. ‘Meyveler, Sebzeler, Kurutulmuş Meyve Sebzeler, Yenebilir Otlar, Baharatlı ve Keyif Verici Bitkiler’ olmak üzere 5 ana bölüme ayrılan kitapta, ürünlerin hikâyelerine de yer verildi. 

Yazarlardan Prof. Dr. Alp Can, kitabın gelişim sürecini gazetemizle paylaştı. “Her gün yediğimiz meyve sebzelerin arka planında neler var, kaç çeşit meyve sebze var?” düşüncesiyle yola çıktığını belirten Can “Türkçe literatüründe böyle bir çalışmanın hiç yapılmadığını fark ettim. Daha sonra, bitkiler konusunda uzman Prof. Dr. Ruhsar Yanmaz hocamızla türlere ait bilgileri derledik. Bu çalışma için evimde kurduğum profesyonel fotoğraf stüdyomda yaklaşık 15 bin fotoğraf çektim” dedi. Kitapta meyve ve sebze ayrımının yanı sıra bu ürünlerin kökeni, hangi aileden geldiği, farklı dillerdeki ve halk arasındaki isimleri, besin özellikleri ve nasıl tüketilmeleri gerektiği anlatılıyor. Kitapta “Sebzeler suda kaynatılınca vitamin ve protein kaybı meydana gelir. Domatesin ise pişmişi çiğ hâlinden daha faydalı” gibi ilginç bulunabilecek bilgiler var. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...