Müsilaj tehlikesi ve kirlilik artıyor

- Güncelleme:
Müsilaj tehlikesi ve kirlilik artıyor

Gündem Haberleri

Uzmanlar, aşırı sıcakların yeni bir müsilaj (deniz salyası) dalgası oluşmasının önünü açabileceği uyarısında bulunuyor. Prof. Sarı, müsilajı önlemek için Marmara Denizi’nin temizlenmesi, kimyasal temizleyici kullanımının azaltılması ve pinaların çoğaltılmasını tavsiye ediyor.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Marmara Denizi’nde son zamanlarda sıkça görülen yosun, (alg) ve kirlilik, iki yıl önce yaşanan müsilaj sorununu yeniden gündeme getirdi. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı,  aşırı sıcaklıkların Marmara Denizi’nde artan yosunların birleşmesiyle müsilajın yeniden türeyebileceğini söyledi. Prof. Dr. Sarı, “Eğer ortamda yüksek miktarda kirletici varsa, deniz suyu sıcaklıkları yüksekse, deniz şartları da durağansa; bu üçlü etki, müsilajı tetikler. Şu anda buna dair tehlike söz konusu” dedi. Marmara’daki  kirliliğin bir an önce çözülmesi gerektiğini belirten Sarı, aksi takdirde sık sık müsilaj tehlikesi ile sık sık karşılaşılacağını kaydetti. Sarı, “Mikro organizmaları kontrol edecek çözümler bulunmalı. Eğer alg çoğalırsa oksijen azalır, canlılar ölür” diye konuştu.

ÇÖZÜM: PİNA

2021’de hazırlanan ‘Müsilaj Eylem Planı’nın uygulanmasına özen gösterilmesi gerektiğini ifade eden Sarı, ayrıca deniz ekosistemine destek verilmesine ihtiyaç duyulduğunu da vurguladı. Bir midye türü olan pinaları işaret eden Sarı, “Deniz ekosisteminde doğal olarak kirliliği azaltan organizmaların çoğalmasına, onların korunmasına destek vermemiz gerekiyor. Mesela pinalar elli yıl yaşayabilen Akdeniz’in endemik türü. Bir pina, bir saatte altı metre deniz suyunu filtreliyor. Marmara Denizi dışındaki tüm pinalar topluca öldü. Pina gibi organizmaların korunmasını sağlamamız gerekiyor” şeklinde konuştu. Sarı, lavabodan dökülen yarım bardak yağın bile tonlarca deniz suyunu kirletebildiğini dile getirirken, “Bireysel olarak deniz suyunu kirletecek her türlü alışkanlıklardan kurtulmamız lazım. Dikkatli olmalıyız. Evlerimizde iş yerlerimizde kullandığımı kimyasal temizlik deterjianlarını azaltmamız gerekiyor. Her birimizin mutfağında kullandığı yirmiye yakın kimyasal var. Haftada üç defa çamaşır suyu kullanıyorsanız bunu en azından bire indirmemiz lazım” önerilerinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...