Naci Görür uyarmıştı! 7 ve üzeri deprem beklenen ilde talimat verildi, çalışmalar başladı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Naci Görür uyarmıştı! 7 ve üzeri deprem beklenen ilde talimat verildi, çalışmalar başladı

Gündem Haberleri  / Anadolu Ajansı

Kahramanmaraş'ta geçen sene meydana gelen depremlerin ardından Prof. Dr. Naci Görür'ün uyardığı iller arasında yer alan Hakkari'de deprem risk analiz çalışmaları devam ediyor. Afetlere hazırlanan şehirde yapı stokunun yüzde 80'inin 'riskli' olduğu belirtildi.

Aktif deprem kuşağında yer alan Türkiye'nin dört bir yanı sallanmaya devam ederken, iller de önlemlerini almayı sürdürüyor. Son olarak geçen sene Şubat ayında meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinin ardından yurt genelinde çalışmalar hız kazandı. Bu iller arasında Hakkari de yerini aldı. Kentte afetlere hazırlıklı olmak amacıyla kurulan 56 ekipteki 2 bin polis, jandarma ve öğretmene arama kurtarma eğitimi veriliyor, kentteki 2.500 yapının deprem risk analizinin yapılması için çalışma yürütülüyor.

Kent genelinde olası afet ve acil durumlara müdahale için İçişleri Bakanlığının himayesinde çalışma başlatıldı. İlk etapta, il genelinde 2 bin personelden oluşan 56 arama kurtarma ekibi kuruldu. AFAD İl Müdürlüğü ve Jandarma Arama Kurtarma ekipleri tarafından teorik ve uygulamalı eğitime tabi tutulan ekipler, daha sonra 16 kişilik gruplar halinde enkaz sahasına alınarak bilgilendirildi.

Ayrıca olası deprem durumunda çadır ve konteyner kentlerin kurulacağı alanların belirlendiği kent merkezi ve Yüksekova'da 5 bin çadır ve çeşitli malzemelerin bulunacağı lojistik depo kurulması için de çalışma yürütüldü.

2.500 YAPI ÜCRETSİZ ANALİZ EDİLECEK

Kentte 2015'ten önce yapılan 2.500 yapı, depreme karşı riskli olup olmadıklarının tespit edilmesi amacıyla ücretsiz analiz edilecek. Bu hizmet için şu ana kadar yaklaşık 600 kişi belediyeye başvuru yaptı.

Vali ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, "Buradaki fay bugün olmazsa yarın, yarın olmazsa 20 yıl, 30 yıl sonra enerjisini boşaltacak. Bizim buna hazırlıklı olmamız gerekiyor. Depreme nasıl hazırlıklı olunur? Depreme dirençli kentler oluşturarak. Temel nokta bu" dedi.

"SONUÇLAR TEREDDÜDÜN KARŞILIĞI GİBİ"

Belediyede göreve başladıktan sonra yapıların dayanıklılığını tespit etmek için mahalle bazlı mikro bölgeleme çalışması yaptıklarını anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"İlk elde ettiğimiz sonuçlar yaşadığımız tereddüdün karşılığı gibi. Yapıların gözlemsel risk durumu analizini yaptığımızda bazı mahallelerde yapı stokunun yüzde 80'nine varan oranda riskli yapılardan oluştuğunu gördük.

Üniversitemizle iş birliği yaparak 2 bin 500 yapı için deneysel yapı analiz raporlarını çıkarmak, yani karot numuneleri alınarak bunların kolon, kiriş, statik yapılarını test etmek için bir süreç başlattık. Bu çalışmayı ücretsiz yapacağız. Başvuruları almaya başladık. Bu süreci hızlı şekilde bitirmeyi amaçlıyoruz."

Naci Görür uyarmıştı! 7 ve üzeri deprem beklenen ilde talimat verildi, çalışmalar başladı - 1. Resim

"5 BİN ÇADIR STOKLAMAYI HEDEFLİYORUZ"

Yüksekova ve kent merkezinde lojistik depo kurarak 5 bin çadır stoklamayı hedeflediklerini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Hem Yüksekova hem de kent merkezi için bin konteynerlik geçici barınma alanları oluşturmayı hedefliyoruz. Buralar için gerekli projelendirme, alt yapı çalışmaları yapıldıktan sonra konteyner sevkiyatları devam edecek. Burada yeni yapılan yapı stoku bizim için büyük avantaj. Devletin koyduğu kurallar aslında insan yaşamını düzenlemek ve korumak üzerinedir. Dolayısıyla bina yapımına ilişkin çıkarılan yönetmeliklerin tamamı insan hayatını korumak içindir. Değişik maliyetlerden kurtulmak için kaçak yapı yapma eylemine giren vatandaşlarımızın bu süreçten uzak durması gerekiyor ki acı bedeller ve sonuçlarla toplum olarak karşı karşıya kalmayalım."

HAKKARİ DAHİL 18 İLİ UYARMIŞTI

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir programda ise 18 ili uyarıp "Fay hattı üzerinde yaşayan bu illerin kaderi, üzülerek söylüyorum kaderi Maraş, Hatay gibidir" demişti.

18 il arasında yer alan Eskişehir, Denizli, Muğla, Erzincan, Kayseri, Tokat, Kahramanmaraş, Hatay, Kocaeli, Osmaniye, Bingöl, Konya, Erzurum, Aydın, Balıkesir, Burdur, Manisa, Hakkari için önemli uyarılarda bulunan Görür, "Direkt fayın üzerinde yaşıyor bu iller. Ve her kentte 7 ve üzerinde deprem oluşturmaya kapasiteleri var" ifadelerini kullanmıştı.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...