Suriye ile normalleşme ilerliyor: Garantör ülkeler yol haritasını belirleyecek

- Güncelleme:
Suriye ile normalleşme ilerliyor: Garantör ülkeler yol haritasını belirleyecek

Gündem Haberleri

Ankara-Şam arasındaki normalleşme süreci Kazakistan’ın başkenti Astana’da masaya yatırılacak. Suriye konulu Astana görüşmelerinin garantörleri yarın bir araya gelecek. İki gün sürecek toplantılarda Bakan yardımcıları, önümüzdeki dönemde gerçekleşmesi beklenen ‘liderler zirvesi’ için teknik süreci görüşecek.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Normalleşme sürecini hızlandıran Türkiye, hem Suriye’yi sığınmacıların ülkelerine güvenli dönüşü hem de iki ülke arasındaki ilişkilerin düzene girmesi için kolları sıvadı. Türkiye, Rusya, İran ve Suriye Dışişleri Bakanları, 10 Mayıs’ta Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya gelmiş, Ankara-Şam ilişkilerinin ilerletilmesi için yol haritası hazırlanmasını kararlaştırmıştı. Yol haritasının hazırlanması ve sürecin aşamalı şekilde ilerletilmesi için dışişleri bakan yardımcıları, savunma bakanlığı ve istihbaratın katılımıyla dörtlü komite kurulmasına karar verilmişti. Diplomatik kaynaklar, Astana’daki görüşmelerde normalleşme sürecine ilişkin ciddi bir ilerleme sağlanmasının hedeflendiğine dikkat çekerken, yapılan müzakerelerin bölgedeki istikrar için önemli bir unsur olarak görüldüğüne işaret ediyor.

MUHALİFLER DE KATILACAK

Suriye muhalefetinden temsilcilerin de katılacağı Astana toplantılarında, BM ile Ürdün, Lübnan ve Irak ise gözlemci statüsüyle yer alacak. Taraflar, toplantıda, Suriye çevresindeki bölgesel durumun değişimini ve sahadaki son gelişmeleri ele alacak. Suriye’deki terörle mücadele, insani durum, ülkenin yeniden inşa edilmesi ve Suriyeli mültecilerin ülkelerine güvenli dönüşleri için şartların oluşturulması gibi konular da toplantıda mercek altına alınacak.

Astana Görüşmelerinin ilk günü, Türkiye, Rusya, Suriye ve İran Dışişleri bakan yardımcıları arasında Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik “Yol Haritası” üzerinde dörtlü istişare toplantıları yapılması bekleniyor. Türkiye, Suriye, İran, Rusya arasında dörtlü formatta yapılan Türkiye-Suriye ilişkilerinin ilerletilmesi yönündeki toplantıların altını çizen kaynaklar, şu ana kadar Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi açısından güzel sonuçlar alındığına vurgu yapıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...