Enkaz altından yüzlerce kişinin kurtarılmasını sağladılar: Teknoloji, köpek burnu kadar hassas değil

- Güncelleme:
Enkaz altından yüzlerce kişinin kurtarılmasını sağladılar: Teknoloji, köpek burnu kadar hassas değil

Gündem Haberleri

Hiçbir teknoloji köpeklerin koku alma güdüsü kadar güçlü olmadığı için yurt dışından ekipler arama kurtarma köpekleriyle geliyor.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hassas burunları ile yüzlerce kişinin enkaz altından sağ çıkmasınısağlayan arama kurtarma köpekleri bu aşamaya gelene kadar çok yoğun bir eğitimden geçiyor.

Arama-kurtarma köpeği eğiticiliği yapan veteriner hekim Tarkan Özvardar, zorlu eğitim sürecini gazetemize anlattı. Uzun yıllar AKUT’ta K-9 köpek birimi sorumlusu olarak çalışan Özvardar, şu anki hiçbir teknolojinin, köpeklerin koku alma güdüsü kadar güçlü olmadığını, bundan dolayı yurt dışından gelen ekiplerin de arama kurtarma köpekleriyle geldiklerine dikkat çekti. Bu iş için insanlarla iş birliği içinde çalışmaya hevesli ve oyun oynamayı seven köpeklerin seçildiğini anlatan Özvardar “Ağırlıklı olarak Belçika çoban köpeği, Labrador Retriever, Alman çoban köpekleri seçilir” dedi. 

1,5 YIL EĞİTİM, SONRA SINAV 

Özvardar “Bir arama köpeği minimum bir buçuk sene eğitim görür. İlk önce katı bir itaat çalışmasından geçiyorlar, daha sonra çeviklik üzerine çalışma yapılıyor. Aynı zamanda arama içgüdülerinin geliştirilmesi üzerine çalışılıyor. Akabinde bunlar ancak sınav yapıldıktan sonra operasyonel kabul ediliyor” diye konuştu. Deprem bölgesinde yer almasına rağmen Türkiye’de arama kurtarma köpeği sayısının yetersiz olduğunu ifade eden Özvardar şöyle konuştu: Daha fazla ekip oluşturulması gerekiyor. Barınaktaki köpekler de eğitilebilir. Örneğin benim köpeklerimden biri barınaktan alınmış bir sokak köpeği ama uluslararası sınavları geçmiş bir köpek. İyi bir arama kurtarma köpeği kesinlikle ölülere reaksiyon vermez sadece canlıya tepki gösterir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...