Türkiye ile Katar arasında yeni dönem! Ortak bildiri ve anlaşmalar imzalandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin himayesinde, iki ülke arasında stratejik iş birliğini güçlendiren bir dizi anlaşma imzalandı. Doha’daki Emirlik Divanı’nda gerçekleştirilen Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 11. Toplantısı kapsamında düzenlenen imza töreninde; dış politika, ekonomi, ticaret, savunma sanayi ve kalkınma planlaması gibi alanlarda mutabakat zaptı ve ortak bildiriler imza altına alındı.
SEDA AKBAY - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez turu kapsamında önceki gün Kuveyt’teki temaslarının ardından dün Katar ve Umman’da resmî ziyaretlerde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, programının ilk durağı Başkent Doha’da Katar Emîri Şeyh Temim bin Hamed Âl Sani ile bir araya geldi. İkili ilişkiler, bölgesel ve küresel konuların ele alındığı görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar’la askerî iş birliği, savunma sanayii, enerji, ticaret, yatırımlar başta olmak üzere ilişkileri daha da geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’nin toparlanma sürecini kararlılıkla destekleyeceğini, Katar’la Suriye özelinde her alanda iş birliğinin süreceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze’de tesis edilen ateşkesin Filistinlilere nefes aldırdığını, iki devletli formülün yegane çözüm olduğunu, bu amaca yönelik gayretlerin süreceğini belirtti.
Heyetler arası görüşmelerin ardından iki lider, Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 11. Toplantısı’na başkanlık etti. Toplantının ardından Erdoğan ve Al Sani’nin huzurunda, iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine geçildi. “Türkiye Cumhuriyeti ve Katar Devleti Arasında Yüksek Stratejik Komite On Birinci Toplantısına İlişkin Ortak Bildiri”, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Katarlı mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Âl Sani tarafından imzalandı.
“Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Katar Devleti Hükûmeti Arasında Stratejik Kalkınma Planlamasının Çeşitli Alanlarda İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Katar Ulusal Planlama Konseyi Genel Sekreteri Abdulaziz bin Nasır Al Halife tarafından imzalandı.
“Ticaret Bakanlığı ile Katar Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Arasındaki Ortak Bakanlar Açıklaması”na, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile mevkidaşı Şeyh Faysal bin Sani Âl Sani imza attı. “Savunma Sanayi Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”nı, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ile Savunma Bakanı Şeyh Saud bin Abdurrahman bin Hasan bin Ali Âl Sani imzaladı.
UMMAN SULTANI KARŞILADI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar’daki temaslarının ardından “TRK” uçağıyla Umman’a geçti. Erdoğan’ı, Özel Sultanlık Havaalanı’nda, Umman Sultanı Heysem bin Tarık karşıladı. Umman Hava Kuvvetlerine ait uçaklar, Özel Sultanlık Havaalanı’na inişinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağına eşlik etti.
