Cezai ehliyet nedir? Cezai ehliyeti olmak ne demek?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Cezai ehliyet nedir? Cezai ehliyeti olmak ne demek?

Haberler Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ceza Ehliyeti nedir soruları hız kazandı. Cezai ehliyet kavramı, ceza hukukunun temel prensiplerinden birini oluşturur. Peki, Cezai ehliyet nedir? Cezai ehliyeti olmak ne demek? Cezai ehliyet kimlere verilir, kaç yaşında biter? Detaylar haberimizde.

Cezai ehliyeti olmak ne demek, soruları internette sorgulanıyor. Cezai ehliyetin değerlendirilmesine dair detaylar merak konusu oldu. Peki, Cezai ehliyet nedir ve nasıl değerlendirilir? Cezai ehliyet kimlere verilir? Cezai ehliyet kaç yaşında biter? Ceza ehliyeti ne zaman başlar? Tüm merak edilenler haberimizde. 

CEZAİ EHLİYET NEDİR?

Ceza ehliyeti, ceza hukuku açısından, bir kişinin işlediği suçtan dolayı sorumlu tutulabilmesi için gerekli niteliklerdir. Bu nitelikler yaş ve algılama ve yönlendirme yetenekleridir. Cezai ehliyet, suç işlemeye yetenekli olan bireylerin suç işlediklerinde sorumluluğunu kabul etmeleri ve bu suçlarının sonuçlarına katlanmaları anlamına gelir.

CEZAİ EHLİYETİ OLMAK NE DEMEK?

Ceza ehliyeti; bir kimsenin belirli bir tarihte ve yerde işlediği bir suça ilişkin kusur yeteneğine sahip olmasını ifade eder. Cezai ehliyeti, isnat yeteneğine yani kusur yeteneği göre belirlenir. Suç işleyen kişinin cezai ehliyeti olup olmadığı, suç anında olayları gerçekleştirebilme yeteneği ve suç işlerken akıl sağlığının yerinde olup olmadığına bağlı olarak değerlendirilir.

CEZAİ EHLİYET KAÇ YAŞINDA BİTER?

Türk Ceza Kanunu 31. maddenin 3. fıkrasına göre 15-18 yaş aralığındaki çocuğun cezai ehliyeti tamdır ancak mahkemece belirlenen ceza üzerinden çocuğun yaş küçüklüğü sebebiyle belli miktarda ceza indirimi yapılmalıdır.

KİMİN CEZAİ EHLİYETİ YOKTUR?

Akıl hastalığı ceza sorumluluğunun unsurlarından isnad yeteneğini ve dolayısıyla kusuru ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenlerden dolayı suç işleyen akıl hastalarının ceza sorumlulukları yoktur.

Düzenleyen:  - Haberler
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...