Birbirinizi sevmek için selâmlaşınız!​

A -
A +

"Yemin ederim ki, îmanı olmayan Cennete girmeyecektir. Birbiriniz ile sevişmedikçe, îmana kavuşamazsınız. Birbirinizi sevmek için, çok selâmlaşınız!"

 

 
Muhammed bin Abdülvâhid Bâverdî hazretleri Hadîs İmâmı, yani yüzbin hadîs-i şerîfi, râvileriyle birlikte ezbere bilirdi. 261 (m. 875)’de İran’da Bâverd’de doğdu. 345 (m. 956)’da Bağdâd’da vefât etti. Naklettiği bazı Hadis-i şerifler:
Enes bin Mâlik’in (radıyallahü anh) haber verdiği hadis-i şerifte, "Âlime haksız olarak hakâret eden kimseyi, Allahü teâlâ, bütün insanlar arasında hakîr, rezil eder. Âlime hürmet eden kimseyi, Allahü teâlâ, Peygamberler gibi azîz eder, şereflendirir" buyuruldu.
Muâz bin Cebel’in (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte, Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) “Kimde şu üç haslet varsa, o, dînin kendileri sebebiyle ayakta durduğu ebdâldan olur. İlki, Allahü teâlânın kazasına rızâ göstermek, ikincisi, Allahü teâlânın haram kıldığı şeyleri yapmama husûsunda sabır. Üçüncüsü, Allahü teâlâ için kızmaktır” buyurdu.
Hasen bin Ali’nin (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadîs-i şerîf ise, “Bâtın ilmi, Allahü teâlânın sırlarından bir sır ve O’nun hikmetinden bir hikmettir ki, onu, evliyâ kullarından dilediğine verir” buyurdu.
Ubâde bin Sâmit’in (radıyallahü anh) rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte de “Bu ümmette, her zaman otuz kimse bulunur. Her biri İbrâhim aleyhisselâm gibi bereketlidir” buyurdular.
Hadis-i şeriflerde; 
"Hayra sebep olana, bunu yapanın ecri kadar sevap verilir", "Kendi için istediğini din kardeşi için de istemeyen kimse, îman etmiş olmaz", "Dînin temeli nasihattir", "Geçmiş ümmetlerden iki kötülük sizlere bulaştı: Haset ve kazımak. Bu sözümle onların başlarını kazıdıklarını anlatmak istemiyorum. Dinlerinin kökünü kazıyıp yok ettiklerini söylüyorum. Yemin ederim ki, îmanı olmayan Cennete girmeyecektir. Birbiriniz ile sevişmedikçe, îmana kavuşamazsınız. Sevişmek için, çok selâmlaşınız!", "Kim âşık olup iffetini korur, aşkını gizler ve bu hâl üzere vefât ederse, şehîd olur", "Sizden biriniz kendisi için istediğini, mü’min kardeşi için de istemedikçe, kâmil îmân sahibi olamaz", "Bir kimse, âlimin sesinden yüksek sesle konuşursa, Allahü teâlâ, onu dünyada ve âhirette hakîr eder. Eğer pişman olur, tövbe ederse affolur", "Üç şey, insanı felakete sürükler: Buhl, hevâ ve ucb" buyuruldu.