Mevlid Kandilinin kıymetini bilelim

A -
A +
"Biz seni âlemlere rahmet olarak gönderdik" [Enbiyâ, 107], "Biz seni bütün insanlara müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik" [Sebe, 28], "Senin için bitmeyen, sonsuz mükâfât vardır. Elbette sen en büyük ahlâk üzeresin" [Kalem, 3-4] gibi âyet-i kerîmelere muhâtap olan ve bunlardan başka daha birçok âyet-i celîle ile medholunan Sevgili Peygamberimizin Mevlidi [doğum zamanı], Rebiul-evvel ayının 11. ve 12. günleri arasındaki gecedir. Takvîmlere göre bugün 11 Rebîu'l-evvel ve bu gece de, Rebîu'l-evvelin 12. gecesi, yanî mübârek "Mevlid Gecesi"dir.
Yanî bu gece, bütün insanlara ve cinnîlere Peygamber olarak seçilip gönderilen, Allahü teâlânın Habîbi, yaratılmış bütün insanların ve diğer bütün mahlûkâtın her bakımdan en üstünü, en güzeli, en şereflisi, son ve en üstün Peygamber Muhammed aleyhisselâmın dünyâyı teşrîflerinin bir sene-i devriyesidir.
İslâm âlimleri, Mevlid gecesine çok önem vermişlerdir. Mevlid gecesi, Kadir gecesinden sonra en kıymetli gecedir. Hattâ, Mevlid gecesinin Kadir gecesinden kıymetli olduğunu bildiren bazı âlimler de vardır. Peygamber Efendimizin doğum gecesi ve günü, bütün Müslümânların bayramıdır.
O yüce Peygamberin ümmetinden olan bir mü'min, O'nun doğduğu gecede çok sevinir, Müslümânlara ziyâfet verir, mâlını muhtaçlara tasadduk eder [uygun yerlere dağıtır], böylece, Peygamberine olan sevgisini gösterirse, Allahü teâlâ da ona pek çok sevap verip onu Cennetine sokar.
Mevlid gecesinde, Resûlullah Efendimizin doğum zamanında görülen hâlleri, mucizeleri okumak, dinlemek ve öğrenmek çok sevâptır. Resûlullah Efendimiz, Mevlid gecelerinde Eshâb-ı kirâmına ziyâfet verir, dünyâyı teşrîfi sırasındaki ve çocukluk zamanındaki şeyleri onlara anlatırdı. Hazret-i Ebû Bekir (radıyallahü anh) de, Halîfe iken, Eshâb-ı kirâmı toplar, Resûlullah Efendimizin dünyâyı teşrîfindeki olağanüstü hâlleri, aralarında konuşurlardı.
Dün ve bugün veya bugün ve yarın [2 gün] yahut ta Perşembe, Cuma ve Cumartesi [3 gün] oruç tutmakta mahzûr yoktur; tutulması iyi olur, sevâp olur. Ayrıca, bu geceyi ihyâ için kazâ namazları kılmalı, Kur'ân-ı kerîm okumalı, ilim öğrenmeli, meselâ kıymetli ilmihâl kitaplarındaki bilgileri okumalı, duâ ve tevbe etmeli, sadaka vermeli, Müslümânları sevindirmeli, bunların sevâplarını ölü-diri bütün mü'minlere de göndermeli, benzeri bedenî ve mâlî tâât u ibâdâtı yapmalıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.