İstanbul Modern yeniden... Boğaziçi'yle bütünleşti

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İstanbul Modern yeniden... Boğaziçi'yle bütünleşti

Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern, âdeta yeniden doğdu... Müzenin Boğaziçi’yle bütünleşen yeni binası, yeni sergilerle yarın kapılarını açıyor...

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Meşhur Renzo Piano’nun dizayn ettiği bina, müzenin kurucu sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu ve ana sponsoru Doğuş Grubu-Bilgili Holding’in ortak katkısıyla inşa edildi. 

IŞIK OYUNLARI 

10 bin 500 metrekarelik kullanım sahasıyla  sergi ve programlara ev sahipliği yapan beş katlı müze binası, Boğaziçi’nin sularından ilham alınarak dizayn edildi. Bina, üç boyutlu alüminyum panellerle kaplı cephesiyle güneş ve denizden gelen yansımalarla ışık ve gölge oyunları meydana getiriyor. Müzenin şeffaf bir tasarıma sahip zemin katı ise ziyaretçilerin Tophane Parkı ve kıyı şeridi arasında bağ kurmasını sağlıyor. 

İstanbul Modern yeniden... Boğaziçi'yle bütünleşti

REFİK ANADOL, BOĞAZ’DAN İLHAM ALDI 

Müzenin yeni binasına has eserler de üretildi. İstanbul Modern’in davet ettiği Olafur Eliasson, “Senin beklenmedik seyahatin” adlı mekâna özgü bir yerleştirme yaptı. Eser, seyirciye dinamik bir müze tecrübesi sunuyor.  Refik Anadol’un imzasını taşıyan “Sonsuzluk Odası: İstanbul Boğazı” adlı mekâna özgü yerleştirme ise İstanbul Boğazı’ndaki anlık meteorolojik dönüşümle ilgili veri ve temalara odaklanıyor. 360° aynalı bir odada anlık verileri dijital teknolojiler kullanarak işleyen eser, hareketli görseller oluşturuyor.

BEŞ YENİ SERGİ

İstanbul Modern’in yeni müze binası, aynı zamanda beş yeni sergiyle ziyarete açılıyor. Onların en dikkat çekeni ise İstanbul Modern Fotoğraf Galerisinde yer alan yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın “Başka Bir Yerde” adlı fotoğraf sergisi... Sergide sanatçının dünyanın farklı coğrafyalarında çektiği 22 büyük portre görülebiliyor. “Yüzen Adalar” başlıklı sergi ise müzenin koleksiyonundan çoğu ilk defa sergilenecek eserleri barındırıyor.  “Hep Buradayız”, kadın sanatçıların eserlerini bir araya getiriyor. “Renzo Piano: Yerin Ruhu” sergisi, müzenin ücretsiz olarak erişilebilen zemin katında bulunan kütüphanenin girişinde yer alıyor. Müzenin yapım sürecini fotoğraflayan Cemal Emden’in “Mimarinin İnşası” başlıklı antolojisi tarihî bir dönüşümü belgeliyor.

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...