Napolyon'un 'sulu' boya portresi! | Sinemada bu hafta

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Napolyon'un 'sulu' boya portresi! | Sinemada bu hafta

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İngiliz yönetmen Ridley Scott, “Napolyon” filminde Fransız imparatorunu çok kırılgan, huysuz ve biraz da çocuksu şekilde tasvir ediyor. Eser, realist bir portreden ziyade sulu boya resme benziyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Napolyon Bonapart, dünya tarihinin gördüğü en güçlü ve sıra dışı hükümdarlardan biri oldu: Hırsla yükseldi, büyük zaferlere ulaştı, Fransa’da cumhuriyetin aşırılıklarını törpüledi ama on binlerce kişinin ölümüne sebep olup kendi de “bir kayanın” üzerinde yapayalnız bu dünyadan ayrıldı… Onun hayat hikâyesi 1927’den beri birçok yönetmen tarafından beyazperdeye taşındı.

86 yaşındaki İngiliz yönetmen Ridley Scott ise “Napolyon” adlı çok konuşulup hafızalara kazınacak bir esere imza attı. Filmde Fransız hükümdarı Joaquin Phoenix canlandırırken ona eşi rolünde Vanessa Kirby ile Ben Miles, Tahar Rahim ve Matthew Needham gibi isimler refakat ediyor.

OSMANLI MAĞLUBİYETİ YOK

Yönetmen Scott, hakkında anlatılacak çok şey olan Napolyon’u kara mizahla yoğrulan bir hikâyenin içerisinde hem meydanlardaki hem de özel hayatındaki hâliyle birlikte tasvir ediyor. Bir ansiklopedi metni şeklinde ilerleyen iki saat 40 dakikalık uzun film, Fransız devrimi sonrasının vahşetinin gösterildiği Marie Antoinette’in giyotin sahnesiyle açılıyor. Sonrasında Napolyon’un Tolon zaferiyle başlayan hızlı yükselişini seyrediyoruz. (Gariptir, bu yükseliş hikâyesinde Napolyon’un Akka’da Osmanlı komutanı Cezzar Ahmed Paşa karşısında aldığı mağlubiyet görmezden geliniyor. Akış bozulmasın!)  

Toplar tüfekler patlamaya, kanlar her yere yayılmaya devam ediyor… Bu esnada Napolyon, Josephine adlı kadınla evleniyor. Böylece hayattaki “savaşı” iki ayrı cepheye yayılıyor; bir tarafta Austerlitz, Borodino ve Rusya’nın işgali gibi parlak askerî mücadeleler, diğer yanda kendisini aldatan eşi ile toksik münasebeti... Napolyon, zaferler kazanıp imparator unvanına kavuşunca çocuk doğuramayan eşi ile olan gerilimi daha çok alevleniyor ama dönüp dolaşıp vardığı yer yine onun yanı oluyor…  

Napolyon'un 'sulu' boya portresi! | Sinemada bu hafta

İNGİLİZ BAKIŞ AÇISI HÂKİM

Yönetmen Ridley Scott “Napolyon” filminde meşhur Fransız imparatorunun “sulu boya portesini” çiziliyor âdeta; bazı kısımları flu, bazı yerleri ise alabildiğine sulandırılmış… Ziyadesiyle İngiliz perspektifiyle çekilmiş eserde, imparator hakkında enteresan -ve bir o kadar da tartışmalı- bir karakter çalışması yapılıyor. Napolyon’un askerî zaferleri, tesirli sahnelerle işleniyor ama yine de ona bir “kahraman payesi” verilmiyor! “Joker”deki palyaço hâlinden izler taşıyan Phoenix’in oyunculuğu ile bir askerden çok kırılgan, huysuz ve biraz da çatlak bir Napolyon portresi ortaya konuyor. Böylece “Yeni bir kahramana ihtiyacımız yok!” deniyor. Ancak Phoenix, bu paradigma çerçevesinde tesirli bir iş çıkarıyor.

Tarihi yeterince ciddiye almayan, böylece Fransızları kızdıran sıra dışı filmin buna rağmen seyri kolay. İncelikli dekor ve kostümleriyle dikkat çeken eserde, askerî mücadelelere kesitler hâlinde yer veriliyor. Hassaten Austerlitz Muharebesi’nde Rus ordusunun buzlu sulara gömülmesi destansı sinematografiyle tasvir ediliyor. Ancak Napolyon’un nereden geldiğine ve savaşlarla ne istediğine dair vurgulardan mahrum bir film var karşımızda. Onun mücadelesinin altında yatanları anlayamamak bir dizi probleme yol açıyor.

Hasılı, tarihî açıdan birçok yanı esnetilmiş olan “Napolyon”, sıra dışı anlatımıyla yer yer seyirciye tesir etse de sadece Fransızların değil, birçok seyircinin de ısınamayacağı bir yapım oluyor...

Yönetmen: Ridley Scott
Tür: Biyografi, Tarihî
Ülke: ABD

Napolyon'un 'sulu' boya portresi! | Sinemada bu hafta

TERÖR PROBLEMİNE FARKLI BAKIŞ
Aybüke öğretmenin dramatik hikâyesi

Türk sinemasında biyografi türü hiç olmadığı kadar canlı… Sanatçı hayatlarının yanı sıra yakın tarihten hafızalara kazınan isimlerin çarpıcı hikâyeleri de beyazperdeye taşınıyor. Onların sonuncusu Batman’ın Kozluk ilçesinde 2017’de PKK’lı teröristlerin saldırısında şehit edilen müzik öğretmeni Şenay Aybüke Yalçın oldu.

Yönetmenliğini popüler TV dizilerinin yanı sıra “Fırıncının Karısı” filmiyle de tanınan Murat Onbul’un üstlendiği “Aybüke; Öğretmen Oldum Ben!” adlı eserde; şehit eğitimciyi genç oyuncu Nihayet Şahin canlandırıyor. Filmde Caner Kurtaran, Zeybep Kankonde, Engin Hepileri, Cansel Elçin, Murat Han, Turgay Tanülkü ve Zeliha Kendirci de yer alıyor. Şehit Eren Bülbül’ün anlatıldığı 2022 yapımı “Kesişme: İyi ki Varsın Eren” filmiyle paralel alt metinler taşıyan TRT ortak yapımı eser, Türkiye’deki terör problemini gözler önüne serip aynı zamanda sayıları 200’ü aşan şehit öğretmenlere de bir saygı duruşu mahiyeti taşıyor. Eserin mutat kadın başarı hikâyesi vurgusu da var…

Yönetmen: Murat Onbul
Tür: Biyografi, Dram
Ülke: Türkiye

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

“Kızıl Gökyüzü”
“Zina”
“Maşa ile Koca Ayı: Sonsuz Eğlence”

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...