Sinemada bu hafta | Cem Karaca’nın “yarım” portresi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Sinemada bu hafta | Cem Karaca’nın “yarım” portresi

Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ünlü sanatçı Cem Karaca’nın hayatını anlatan film bol gözyaşı vadediyor. İsmail Hacıoğlu ustalıklı bir performans sergiliyor. Ancak filmde Karaca’nın hep “sol” yanına atıf yapılıyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Cem Karaca Türkiye’nin en sıra dışı sanatçılarından biri oldu. Tiyatrocu bir ailede doğdu, ihtirasla müziğe yöneldi ancak sol hareketlere yakın “protest” bir sanat anlayışı güttü. Bu sebeple 12 Eylül darbesine gidilen aylarda hakkında ağır davalar açılıp Almanya’ya kaçmak durumunda kaldı. Ve vatandaşlıktan atıldı! Karaca, yıllarca gurbet hayatı yaşadıktan sonra 1987’de Türkiye’ye dönebildi. Ama bu başka bir “dönüştü”…

İşte Cem Karaca’nın bu sıra dışı portresi üzerinden Türk sinemasındaki popüler sanatçı biyografilerine bir yenisi ilave oluyor. “Dondurmam Gaymak” gibi komedi filmleriyle hatırlanan Yüksel Aksu’nun yönettiği “Cem Karaca’nın Gözyaşları” adlı eserde meşhur sanatçıyı İsmail Hacıoğlu canlandırırken ona Fikret Kuşkan, Yasemin Yalçın ve Kubilay Tunçer gibi usta oyuncular refakat ediyor. 
Karaca’nın eserlerinin seslendirildiği müzikal tarafı kuvvetli film, Türk seyircisinin beklentilerine hitap eden unsurlarıyla dikkat çekiyor. Ancak yönetmen Aksu birçok açıdan sınırlanmış bir portre çalışmasına imza atıyor. Karaca’nın hayatının çocukluğundan itibaren ele alındığı eser, daha ziyade sanatçının ailesiyle arasındaki gelgitli ilişkiler üzerinden ilerliyor. Ancak bunlar -belki de haklı olarak- filtreli şekilde perdeye yansıyor. Müzisyenin siyasi sebeplerle yaşadığı sıkıntılar ve sol aktivizmi de öne çıkarılmakla birlikte, Türk bayraklı sahnelerle “yerli bir perspektif” içerisinde sunuluyor. 

Bütün bunlar İsmail Hacıoğlu’nun âdeta sanatçıyla bütünleştiği usta oyunculuğu ile resmediliyor. Aktör Hacıoğlu, bizzat mikrofonu eline aldığı sahnelerde de başarılı oluyor.  

“Cem Karaca’nın Gözyaşları”, benzeri biyografiler gibi yoğun “gözyaşları” vadediyor ama “Cem Karaca” kısmı kanaatimce yarım kalıyor. Mesela odaklanılan dönem hasebiyle sanatçının açıkça maneviyata yöneldiği yılları ve kendisine yöneltilen haksız suçlamalar tamamen göz ardı edilmiş oluyor. Böylece büyük bir fikrî kırılmaya yer verilmeyerek eksik bir portre çalışmasına imza atılıyor. 
Eser tutuk sekanslar barındırmasına rağmen; devir tasvirleri, oyunculukları ve diğer sinema işçilikleriyle yerli biyografiler arasından sıyrılıyor. 

Yönetmen: Yüksel Aksu
Tür: Dram, Biyografi
Ülke: Türkiye

Sinemada bu hafta | Cem Karaca’nın “yarım” portresi

NICOLAS CAGE’TEN SOSYAL MESAJLI BİR FİLM

Usta aktör Nicolas Cage “Rüya Senaryo” adlı filmde garip şekilde insanların rüyalarına giren ve aniden şöhrete kavuşan bir profesör karakterine bürünüyor. Karmaşık eser, hem şöhretin afetini resmediyor hem de modern insanın kolay adam harcama hâlini…

Hollywood yıldızlarından Nicolas Cage, özel hayatındaki maddi problemlerden ötürü bir yığın fabrikasyon “B sınıfı” filmde oynadıktan sonra son yıllarda kendine yeni bir yol çizdi. Usta aktör, 2022’de “Yetenekli Bay Cage”le filmlerde rol alamama hâli üzerinden kendiyle alay edip “Pig” ve “Şeytana Sempati” gibi sıra dışı eserlerle karşımızı çıkmaya başladı. Sinema kariyerini sonlandırmayı planladığına dair açıklamalarda da bulunan Nicolas Cage, yine alışılmışın dışında bir rolle karşımızda… Usta aktör “Rüya Senaryo” adlı yapımda garip şekilde insanların rüyalarına giren ve aniden şöhrete kavuşan bir profesör karakterine bürünüyor. Yönetmenliğini Norveçli sinemacı Kristoffer Borgli’nin üstlendiği eserde; Lily Bird, Julianne Nicholson ve Jessica Clement gibi oyuncular da rol alıyor. 

SİLİK PROFESÖR

Paul (N. Cage) üniversitede biyoloji üzerine dersler veren, kendi hâlinde ve silik bir profesördür. Bir gün kızının rüyasına girdiğini ama sıkıntılı durumdayken ona yardım etmediğini öğrenir. Derken yakın çevresinden ve üniversiteden kendisini rüyada gördüğünü söyleyen kişiler de çıkar. Üstelik herkes rüyada bir bela ile boğuşurken o kendi hâlindedir.  Derken sayısız mesaj alan, kendisini tanımayanların bile sebepsiz şekilde rüyasına giren profesörün şöhreti artar, TV haberlerinde yer almaya başlar. Peşinden reklam teklifleri yağar ve o çok istediği kitabını yazmak için gün doğar. Tabii bu durumdan memnudur ama rüyalar hep renkli şekilde gitmez… 

SOSYAL BİR HİCİV

Yönetmen Kristoffer Borgli, tuhaf başlayıp eğlenceli ilerleyen ama trajik hâle bürünen “Rüya Senaryo”da meşhurlarla ilişkimize ayna tutarak sosyal bir hicivde bulunuyor. “Şöhretin afeti” olarak tanımlanabilecek eserde insanların dijital çağla birlikte çabuk ünlenip süratle tüketilmesi ve hayatlarının toz pembe rüyadan simsiyah bir kâbusa dönmesi, absürt bir hikâye içerisinde ustaca resmediliyor. İnsanların acımasız bencillikleri de hikâyede değişik sahnelerle yer buluyor. Dolayısıyla filmde Prof. Paul ile bir karakter çalışması yapılmakla birlikte sosyal hayattaki linç kültürüne odaklanılıyor. 
Doğrusu beyazperdede Nicolas Cage’i değişik bir profesör rolünde görmek oldukça eğlenceli oluyor. Meşhur oyuncu da elinden geleni yaparak ustalıklı bir performans sergiliyor. 
Ancak eser, sosyal hicve daha çok odaklanılan son çeyreğinde mizahıyla birlikte ivmesini de kaybediyor. Bu durum seyirci beklentileri nispeten boşa çıkarıyor. Nihayette ise soru işaretleriyle dolu, rüya gibi anlar seyirciyi bekliyor. 
Ezcümle “Rüya Senaryo” handikaplarına rağmen Cage’in ve son yılların en sıra dışı filmlerinden biri oluyor. 

Yönetmen: Kristoff er Borgli
Tür: Korku, Komedi
Ülke: ABD

Sinemada bu hafta | Cem Karaca’nın “yarım” portresi

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

● “Kaptan Benim”
● “İnadıyla Şampiyon”
● “Çıkış Yok”
● “Ruhlar Bölgesi: Karanlık Taraf”
● “Haydi Tut Elimi”
● “Şeytan1”

EN ÇOK SEYREDİLENLER

● “Lohusa” 272 bin 893
● “Kolpaçino 4 4’lük” 270 bin 622
● “Rafadan Tayfa 4” 191 bin 712
● “3391 Kilometre” 144 bin 303
● “Kardeş Takımı” 80 bin 116

*19-21 Ocak Box Office Türkiye dataları

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...