Tarihî eserleri artık kimse çalamayacak! Müzelerdeki hırsızlara 'inorganik' koruma

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Tarihî eserleri artık kimse çalamayacak! Müzelerdeki hırsızlara 'inorganik' koruma

Kültür - Sanat Haberleri

Yılbaşından itibaren hayata geçirilecek ‘eser kimliklendirme’ projesi kapsamında müzelerdeki her esere DNA işlenecek ve muhtemel değiştirilmelerde sistem anında hırsızlığı yakalayacak.

ESMA ALTIN'IN HABERİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, tarihî eser kaçakçılığının önüne geçmek için yeni bir adım atıldığını söyledi. Yurt dışındaki ülkemiz kökenli kültür varlıklarının iadesi için hukuki ve diplomatik zeminde çok yönlü olarak çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Bakan Ersoy “Bu dönemde Kaçakçılıkla Mücadele Şubesini, Daire Başkanlığı hâline getirdik. Uzman personel sayısını 3 katına çıkardık. 12 tane alıcı ülkeler veya yol güzergâhı üzerindeki ülkelerle özel protokol yaptık. Ne sağlıyor? Bu ülkelerde aylarca, yıllarca uğraşarak elde ettiğiniz davaları, hiçbir şekilde uğraşmadan rahatça, iki-üç ay içinde yıllar sürmeden malları ve kaçırılan malları geri almanızı sağlıyor” dedi.

ESER KİMLİKLENDİRME PROJESİ

Orijinal eserlerin sahteleriyle değiştirilmesine karşı yeni bir proje başlattıklarını aktaran Ersoy “Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve ASELSAN iş birliğinde eser kimliklendirme projesi başlattık. Bu proje, dünyada birkaç ülkede uygulanıyor. Bütün eserlere, yılbaşından itibaren görünmez DNA işleyeceğiz. Bu ürünü değiştirdiğinizde sistem anında yakalıyor ve müzelerdeki hırsızlıkların olma şansı kalmıyor” diye konuştu.

Bakanlık yetkililerinden edindiğimiz bilgilere göre kimliklendirme şöyle olacak: Bakanlığa bağlı müzelerdeki tarihî eserlere, esere zarar vermeyen, laboratuvar ortamında üretilen ve kopyalanamayan inorganik malzeme uygulanacak. Böylece sahteciliğin önlenmesi ile eserin mülkiyeti veya orijinalliği konusunda belirsizliklerin ortadan kaldırılması sağlanacak.

Tarihî eserleri artık kimse çalamayacak! Müzelerdeki hırsızlara 'inorganik' koruma

20 YIL SONRA... ÇİNİ KARO YUVASINA DÖNDÜ

Öte yandan, Adana’daki tarihî Ulucami’de 2002’deki restorasyon sırasında gerçekleştirilen soygunda çalınan çini karonun Londra’daki Bonhams Müzayede Evi’nde satışa çıkarıldığı belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılan girişimler sonucunda İngiltere, Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği aracılığıyla çini karoyu Türkiye’ye iade etti. Eser, laboratuvar çalışmasının ardından dün Ankara Vakıf Eserleri Müzesinde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Kaçakçılıkla Mücadele ve Teberrukat Müdürü Önder Özbilgin, son iki yılda yurt dışına kaçırılan 131 parçanın Türkiye’ye iadesini sağladıklarını bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...