Türk sinemacılar Şuşa’da buluştu

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Türk sinemacılar Şuşa’da buluştu

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / HABER MERKEZİ

Ermenistan işgalinden kurtulan Azerbaycan’ın Şuşa şehri artık askerî çatışmalara değil, festivallere ev sahipliği yapıyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Tarih boyunca kültür merkezi gibi olan ve birçok sanatçı yetiştiren şehir, dün anlamlı bir buluşmaya sahne oldu. Uluslararası Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’nin üçüncüsü Azerbaycan’da devam ediyor. 32 filmin Bakü’de seyirciyle buluştuğu festival, Şuşa’ya da taşındı. Biz de Batı Azerbaycan’ın dereler ve meyve ağaçlarıyla süslü yemyeşil ovalarını aşarak Şuşa’ya doğru ilerledik. Yollarda ise sık sık karanfilli “şehitlikler” gördük. Ancak Şuşa’ya ulaştığımızda ekim ayında olmamıza rağmen bir bahar havası vardı; başka bir bahar... Şuşa’da Korkut Ata Çadırı kuruldu, Türkiye ve Azerbaycan’dan müzisyenler sahne aldı. Türk dünyasının farklı ülkelerinden sinemacılar Şuşa’da ilk defa bir araya geldi. Aralarında Nazif Tunç, Derviş Zaim ve Murat Pay gibi Türkiye’den yönetmenlerin de olduğu isimler, bölgeyi gezdi ve gözlemlerini paylaştı. Yönetmen Nazif Tunç, “Türk kültürünün membaı olan bu şehir, tekrar hür sesine kavuştu. Bütün bağımsızlık hikâyelerinde olduğu gibi buranın öyküsü de biz sinemacıları besleyecek” dedi. Yönetmen Derviş Zaim ise “Şuşa’nın tarihi, acı dolu ve inişli çıkışlı. İnsanın insana yapabileceklerini göstermesi bağlamında dersler de barındırıyor. Şu an Orta Doğu’da da şiddet sarmalı başlamış vaziyette. Bütün bunları beraber düşündüğümüz zaman insanın fıtratına dair kötü şeyler düşünmeden edemiyorsunuz” ifadelerini kullandı. Uluslararası Sinema Derneği'nin temellerini attığı festival, yarın sona erecek ve kazanan filmler Bakü’deki kapanış töreninde duyurulacak.

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...