Usta edebiyatçı Üstün İnanç hayatını kaybetti

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar
- Güncelleme:
Usta edebiyatçı Üstün İnanç hayatını kaybetti

Kültür - Sanat Haberleri  / Ajanslar

Gazeteci, yazar, senarist, aktör Üstün İnanç dün gece İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. İnanç'ın cenazesi yarın Fatih Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Eyüp Sultan'daki aile mezarlığına defnedilecek.

Gazeteci, yazar ve senarist Üstün İnanç, tedavi gördüğü hastanede vefat etti. İnanç'ın oğlu Ertuğrul İnanç, yaptığı açıklamada, babasının İstanbul'daki Özel Florya Hastanesi'nde vefat ettiğini belirterek, "Nur içinde yatsın. Güzel bir hayat yaşadı. Nispeten sıkıntısız bir ölümle aramızdan ayrıldı." dedi.

87 yaşındaki usta edebiyatçının cenaze namazı, yarın (13 Şubat 2024 Salı) Fatih Camii’nde ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından Eyüp Sultan Mezarlığı’ndaki Aile Kabristanı’na defnedilecek.

Usta edebiyatçı Üstün İnanç hayatını kaybetti

HİZMETLE GEÇEN BİR ÖMÜR

Üstün İnanç, 1937 yılında İstanbul’da doğdu. Temel eğitimini babasının görevi dolayısıyla bulunduğu İzmir’in Kiraz ilçesinde tamamladı. Aile, daha sonra İstanbul’a geldi. Liseden sonra girdiği Basın Yayın ve Gazetecilik Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. İlk yazıları Yelken, Durum, Sanatkâr ve Büyük Doğu dergilerinde yayımlandı. Daha sonra başka dergilerde de göründü. 1956 yılında Tercüman gazetesinde stajyer muhabir olarak çalışmaya başladı. Bâbıâli'de Sabah, Bugün, Son Havadis, Tercüman ve Yeni İstanbul gazetelerinde çalıştı. Babıâlide Sabah gazetesi ile diğer birçok gazetede üst düzey yöneticilik yaptı ve fıkra muharriri olarak okuyucularına hitap etti. Çağrı Reklam Ajansı’nı kurdu ve Genel Müdürü oldu.

Üstün İnanç, ilerleyen yıllarda tiyatro ve sinema eserlerine de yöneldi. Sinema dünyasına yönetmen Erdoğan Tokatlı ile başladı. İlk senaryo çalışmalarında ondan destek aldı. Edebiyat ve sinema dünyasından Kemal Tahir, Tarık Buğra, Metin Erksan, Ayşe Şasa, Halit Refiğ, Atıf Yılmaz, Yücel Çakmaklı ile dostluğu vardı. Kendisini “Büyük Doğucu” olarak kabul eden yazar, üstat Necip Fazıl Kısakürek’in yakınında bulundu, onunla sık sık görüştü. Meşhur Marmara Kıraathanesi’nin en sıkı müdavimlerinden oldu. 

“Kanayan Yara Bosna” filminin senaryosunu yazdı; bir dönem TGRT’de dramaturg olarak çalıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gösteri Sanatları Merkezi Müdürlüğü yapan Üstün İnanç, ‘oyunculuk’ ve ‘tiyatro yazarlığı’ bölümlerinde hocalık yaptı ve genç tiyatrocuları yetiştirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen ve Harun Yöndem’in idare ettiği “Zamanın Ruhu” başlıklı aylık kültür sohbetleri, uzun yıllar TZT ve Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde büyük ilgi gördü. İstanbul Şehir Tiyatroları Repertuar Kurulu üyeliği de yapan yazar, İstanbul Fatih Çırçır’da oturuyordu. Meryem Hanım ile evli olan Üstün İnanç’ın Ertuğrul (d. 1976) ve Emre (d. 1982) adlı iki oğlu bulunuyor.

Eserleri (Roman): Yalnız Değilsiniz 1987), İnsanlar Böyledir (1988), Bir Kimlik Lütfen (1994), Yazıklar Çıkmazı (1994), Ayıp Uşakları (1996), Makedonya Gamzesi (2004)), Yağmur Kanla Başladı (2014). 

Tiyatro eserleri: Sultan Abdülhamid (Necip Fazıl Kısakürek’in aynı adlı eserine prolog), Cancağızım (Ömer Seyfeddin’in Hayatı), Alışırsan Hileye Ters Binersin Eşeğe, İbrahim Müteferrika, İhtisap Ağası, Kurt Kapanı, İlk Kurşun, Yalnız Değilsiniz, Bir Gül Koşusu- Fatih (tragedya), Makedonya Gamzesi, Göksultan Abdülhamid Han.

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mahmud Hüdai ŞENTÜRK13 Şubat 2024 13:45

Sen olmayınca: "Artık Yalnızız!" Şu satırlar yazılırken öğle vaktinde ebediyyete intikalin esnâsında, son durağın olan musallâ taşında azîz na'şın beklerken okunan ezân-ı Muhammedî hurmetine, mekânın Cennet-i a'lâ olsun!Üstün Ağabey...

Sonraki Haber Yükleniyor...