Usta Ressamın kızı Tonya Görele sorularımızı cevapladı: 'Müze açarlarsa babamın eserlerini hibe ederim'

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Usta Ressamın kızı Tonya Görele sorularımızı cevapladı: 'Müze açarlarsa babamın eserlerini hibe ederim'

Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

1981'de hayatını kaybeden ressam Hamit Görele’nin kızı Tonya Görele "Babamın resimlerini muhafaza etmek çok zor oluyor. Birisi bana müze açsa, hepsini hibe edeceğim" diyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ Türk resminin usta isimlerinden Hamit Görele’nin sanat hayatı gözler önüne seriliyor. Görele’nin, kızı Tonya Görele koleksiyonundaki eserler “Retrospektif” adlı sergiyle İş Sanat Kibele Sanat Galerisinde bir araya geliyor. Sergide 1981 yılında hayatını kaybeden usta sanatçının farklı üsluplardan eserleri yer alıyor. 

Gazetemize babasını anlatan Hamit Görele’nin kızı Tonya Görele “Bu sergi 1921’de sanata başlayıp 1981’deki ölümüne kadar devamlı resim yapan babamın eserlerini bir araya getiriyor. Babam gündüzleri hocalık yapar, akşamları da resim çalışmalarını gerçekleştirirdi. Kısıtlı bir zamanı vardı ama çok eser üretti. Babam ben bebekken de hem bana bakar hem de resim yaparmış. Bu yüzden kundağımda bile boya lekeleri olurmuş. Kendisi son zamanlarında ‘Bir beş sene daha yaşasam daha neler yapardım’ demişti. Sanat aşkıyla hayatını kaybetti. Bize de sanatı ve tabiatı sevdirdi” diyor. 

Tonya Görele, babasının mizacını ise “Kendisi çocukları ve hayvanları çok severdi ama sinirli bir mizaca sahipti. Haksızlığa tahammülü yoktu” ifadeleriyle anlatıyor. 

Usta Ressamın kızı Tonya Görele sorularımızı cevapladı: 'Müze açarlarsa babamın eserlerini hibe ederim'

ESERLERİNİ SATMIYORUM

Babasının hayattayken çok fazla eser satmadığını, zaten o zaman resmin alınıp satılan bir şey olmadığını kaydeden Görele “Ben de miras kalan eserlerini kimseye veremiyor, satamıyorum. 500 kadar eseri var. Hepsini kendim odalarda koruyorum. Resimleri muhafaza etmek çok zor oluyor. Birisi bana müze açsa, hepsini hibe edeceğim. Çünkü resimlerinin ben öldükten sonra dağılmasını istemiyorum. Hepsi bir arada kalmalı” diye konuşuyor.

Görele eserler arasında Kurtuluş’ta doğup büyüdüğü evlerinin manzarasının işlendiği tablonun ise kendisi için çok özel olduğunu söylüyor.  

Hamit Görele’nin eserleri İş Sanat Kibele Sanat Galerisinde 1 Nisan’a kadar her gün görülebilecek. Emre Zeytinoğlu’nun kaleme aldığı sergiye özel hazırlanan katalog ise Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından satışa sunuluyor.

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...