6'lı masada 'anadil' çatlağı: İYİ Parti'den Babacan'a tepki: Bizi bağlamıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
6'lı masada 'anadil' çatlağı: İYİ Parti'den Babacan'a tepki: Bizi bağlamıyor

POLİTİKA Haberleri

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın, vatandaşlık tanımını değiştirmek ve Kürtçe'yi anadil olarak anayasaya koymak istediklerini belirten açıklamaları İYİ Parti cephesini kızdırdı. İyi Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, Babacan’ın açıklamasının 6’lı masayı bağlamayacağını söyleyerek tepki gösterdi

DEVAPartisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın  “Türkiye’ye esaslı bir zihniyet değişimi öneriyoruz. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında, tüm vatandaşlarımızı kapsayan yepyeni bir yaklaşım öneriyoruz” açıklaması 6’lı Masa’da yeni bir krizin işareti olarak yorumlandı. İyi Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu, ‘Ortak Anayasa Değişikliği’ Paketimiz de yakın zaman önce açıklandı. Yine altı partinin ortaklaşa ve bu hafta liderlere sunacağı ‘Ortak Eylem Planı’ da hazırlandı. Bunların her ikisinde de bahsedilen taahhütler yer almamakta. " dedi.

"ANAYASANIN DEĞİŞTİRİLMEZ DENİLEN MADDELERİ DEĞİŞTİRİLİYOR"

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, parti genel merkezinde önceki gün, partisinin Temel Haklar Eylem Planı’nı kamuoyuna açıkladı. Babacan, tüm dillere aynı yakınlıkta olduklarını vurgularken “Bu topraklarda konuşulan tüm diller, bizim dilimizdir. Biz bu dillere aynı yakınlıktayız. Anayasamızın 42’nci maddesinin bu doğrultuda değiştirilmesini öneriyoruz. Ortak ve resmi dilimiz Türkçeye ek olarak, eğitim ve öğretimde 'anadilinin kullanılması ve geliştirilmesi hakkının anayasal güvenceye kavuşturulması gerektiğini ifade ediyoruz. 

Anadilinde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söylüyoruz." ifadelerini kullandı. Babacan, "Yerelden gelen talepler doğrultusunda, yerleşim yerlerinin isimlerinin aslına döndürülmesinin de önemli bir hedef olarak önümüzde durması gerektiğini ifade ediyoruz"  değerlendirmesinde bulundu. Babacan’ın açıklamaları, siyaset dünyasında,” Anayasa’nın değiştirilemez ilk üç maddesinin değiştirilmeye çalışılıyor” algısına yol açtı.

İYİ PARTİ: BİZİ İLGİLENDİREN CUMHURBAŞKANI VE UYGULAMAK İSTEDİĞİMİZ POLİTİKA

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Babacan’ın görüşlerinin İYİ Parti’yi bağlamadığını ileri sürdü. Zorlu, DEVA Partisi ile ortak yanlarının Altılı Masa olduğuna dikkat çekerek “Bu ortaklığımızın en büyük temeli, güçlendirilmiş parlamenter sistemi inşaa etmek. Bizim bu çerçevede ‘Ortak Anayasa Değişikliği’ Paketimiz de yakın zaman önce açıklandı. Yine altı partinin ortaklaşa ve bu hafta liderlere sunacağı ‘Ortak Eylem Planı’ da hazırlandı. Bunların her ikisinde de bahsedilen taahhütler yer almamakta. İYİ Parti olarak bizi ilgilendiren Altılı Masanın seçtirmek istediği cumhurbaşkanı ve uygulamak istediğimiz hükümet programında neyin olup olmadığı. İYİ Parti olarak Türkiye’nin güvenliği, birliği, Cumhuriyet değerleri, Anayasa’nın ilk 4 maddesine dair pek çok konuda görüşlerimiz açık” diye konuştu.

İNCE: CUMHURİYETİN TEMELLERİNE DİNAMİT KOYMANIZA İZİN VERMEYİZ

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ise Babacan’a sert tepki gösterdi. İnce, “Anayasa'nın ilk 4 maddesini tartışanlar, vatandaşlık tanımını değiştirmeyi önerenler, özerklik diyenler. Sizin derdiniz ne? Siz gizliden Erdoğan’a mı çalışıyorsunuz? Bu önerilere Masa arkadaşlarınız ne diyor? Cumhuriyet’in temellerine dinamit koymanıza asla izin vermeyeceğiz!” değerlendirmesinde bulundu.

ÖZDAĞ: MUHALEFETE MUHALEFET EDECEĞİZ 

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da,  “Muhalefete muhalefet edeceğiz. Atatürk Cumhuriyetini yıkmak isteyen iktidara da muhalefete de karşı çıkarız, mücadele ederiz. Asıl kendisini sorgulaması gereken Atatürkçüyüm, Türk milliyetçisiyim diyerek bunlar ile yol yürüyenlerdir " şeklinde konuştu.

(AA)

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...