Kuzey Kore füze fırlatıp savaş jeti uçurmuşu...Tansiyon yükseldi: Güney Kore 5 yıl sonra yaptırım kararı aldı

Kuzey Kore’nin yeni füze denemesine Seul’den tepki gecikmedi. Güney Kore, yeni bir kısa menzilli balistik füze denemesi yapan Kuzey Kore’ye yönelik 5 yılın ardından ilk kez yeni yaptırım kararı aldı.
Güney Kore sınırına yakın bir bölgede yeni bir kısa menzilli balistik füze fırlatan ve savaş jetlerini uçuran Kuzey Kore’de Seul’a mesaj niteliğinde bir açıklama yapıldı. Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, cephedeki düşman hareketlerine ilişkin bir rapora göre Güney Kore ordusunun 13 Ekim'de KPA Beşinci Kolordu askeri bölgesi ileri savunma hattı yakınında yaklaşık 10 saat boyunca top atışları yaptığı belirtildi. Güney Kore ordusunun cephe hattındaki bu kışkırtıcı eylemini ciddiye alıp güçlü askeri önlemler alındığı kaydedilen açıklamada, “Ordu, pervasız hareketlerle cephe bölgesinde askeri gerilimi kışkırtan Güney Kore ordusuna sert bir uyarı gönderdi” ifadelerine yer verildi.
GÜNEY KORE’DEN PYONGYANG’A YAPTIRIM KARARI
Kuzey Kore'nin hamlelerine Seul'den tepki ise gecikmedi. Güney Kore Ulusal Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada, gerilimi tırmandırmakla eleştirilen Pyongyang'ın 2018'de imzalanan ve sınır bölgesinde saldırganca eylemleri yasaklayan ikili anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi. Güney Kore hükümeti 5 yıl sonra ilk kez Pyongyang'a yaptırım uygulama kararı alarak, füze geliştirme çalışmaları ile ilişkisi bulunan 15 kişi ve 16 kurumu yaptırım listesine ekledi.
SEUL’DEN KUZEY KORE’YE MİSİLLEME
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada Kuzey Kore'nin dün gece yarısından hemen sonra kısa menzilli bir balistik füze fırlattığı bildirilmiş, ayrıca Pyongyang'a ait savaş uçaklarının sınır bölgesi yakınında uçması nedeniyle Seul'ün de savaş jetlerini havalandırarak orantılı bir yanıt manevrası gerçekleştirildiği kamuoyuna yansımıştı.