Yeni dönemde ilk hedef Anayasa: Meclis'te 'uzlaşı kültürü' hakim kılınacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yeni dönemde ilk hedef Anayasa: Meclis'te 'uzlaşı kültürü' hakim kılınacak

Politika Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine sonrası yaptığı açıklama ile 'anayasa değişikliği' sinyali verdi. Meclis’te 323 sandalyesi bulunan Cumhur İttifakı tek başına anayasa değişikliği yapamazken, AK Parti’nin ve Cumhur İttifakı paydaşlarının muhalefet partilerini ziyaret edip, teklif için uzlaşma araması bekleniyor.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine sonrası yaptığı açıklamada “Seçimlerden önce gündeme getirdiğimiz anayasa değişikliği teklifimizi Meclis’in takdirine yeniden sunacağız” diyerek yeni dönemde yapılacak ilk işin anayasa değişikliği olacağının sinyalini verdi.

Buna göre Cumhur İttifakı’nın yeni dönemde önceliği, muhalefet partileriyle uzlaşarak başta ailenin korunması, başörtüsü özgürlüğü ve 50+1 düzenlemesi olmak üzere toplumu ilgilendiren önemli konularda anayasayı değiştirmek olacak.

EN AZ 400 VEKİLİN OYU GEREKLİ

Cumhur İttifakı, yıllar içerisinde atılan sivil alanı genişletici adımlara rağmen hâlâ darbe ruhunu taşıyan bir anayasanın yürürlükte olmasını büyük bir eksiklik olarak değerlendiriyor. Ancak Meclis’te 323 sandalyesi bulunan Cumhur İttifakı tek başına anayasa değişikliği yapamıyor.

Anayasa değişikliğinin referandumsuz kabul edilmesi için 400 vekilin desteği, referanduma sunulması için ise en az 360 milletvekilinin oyu gerekiyor. Bu minvalde yeni yasama döneminde AK Parti’nin ve Cumhur İttifakı paydaşlarının muhalefet partilerini ziyaret edip, teklif için uzlaşma araması bekleniyor.

TÜRKİYE YÜZYILI’NIN ÖNÜ AÇILACAK

AK Parti kurmayları, anayasa değişikliğinin kısa vadede çözülebilecek bir iş olmadığını, uzun vadede ancak uzlaşı ile çözülebilecek bir mesele olduğunun altını çiziyor. Parti kaynakları, Türkiye Yüzyılı’nda Türkiye’ye ayak bağı olan siyasal sistemlerin baştan aşağı değiştirileceğini, kuvvetler ayrılığını kuvvetlerin çatışması olarak değerlendiren bir anlayışla hazırlanan anayasanın baştan aşağı değişmesi gerektiğini belirtiyor.

Bunun için Meclis’teki tüm siyasi aktörler ile görüşmeye hazır olduklarını belirten kurmaylar “Yeni sisteminin henüz hayata geçmemiş çok daha büyük bir potansiyeli var. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak için yeni reform adımları atacağız. Tabii bu kısa vadede olmayacak. 15 Temmuz’da Meclis tatile girecek. Meclis açıldığında bu reformları bir bir hayata geçireceğiz. Biraz zaman alacak ama çoğulcu demokrasi güçlendirilecek” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Politika
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...