Ağlamak abdesti bozar mı, ağlayınca abdest bozulur mu? Namaz kılarken ağlayınca namaz bozulur mu?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ağlamak abdesti bozar mı, ağlayınca abdest bozulur mu? Namaz kılarken ağlayınca namaz bozulur mu?

Ramazan Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Abdestliyken ağlayan kişinin tekrar abdest alması gerekir mi, merak ediliyor. Namaz kılarken kimi zaman dünyalık konular, kimi zaman ise manevi his nedeniyle gözden yaş gelebilir. Bu durumlar göz önüne alındığında ağlamak abdesti bozar mı, ağlayınca abdest bozulur mu? Namaz kılarken ağlayınca namaz bozulur mu? Hangi durumlarda gözden yaş gelirse abdest almak gerekir? Namazda ağlamak namazı bozar mı? Ağlamak orucu bozar mı? İşte, ağlamak hakkında merak edilenler...

Kimi zaman istemsiz şekilde gözden gelen yaşlar, kimi zaman da ağlamanın sonucu olarak gelen yaşların abdesti, namazı ve kişi oruçlu ise orucunu bozup bozmadığı merak konusu. Sıklıkla aratılan başlıklardan biri olan ağlamak abdesti bozar mı hakkında detayları derledik. Bunun yanı sıra ağlamak namazı bozar mı, ağlayınca oruç bozulur mu sorularına dair merak edilenler haberimizde yer almakta.

AĞLAMAK ABDESTİ BOZAR MI?

Eğer abdestli kişinin gözünden gelen akıntı, kişinin belirli bir hastalığından dolayı meydana geliyorsa, bu akıntının abdesti bozacağı belirtilmiştir.
Hastalıktan meydana gelen bu durumda kişinin her vakit namazı için ayrıca bir abdest alması gerekir.Bu husus Bedayi’us-Sânayi’de açıklanmıştır.
Gözyaşı bir hastalığa bağlı olarak gelmiyor ise, bu durumda abdest bozulmaz. Örneğin çok ağlamaktan veya çok gülmekten kaynaklanan gözyaşı abdesti bozmaz. Mevsimsel koşullardan kaynaklı havanın etkisiyle akan gözyaşı da abdesti bozmaz.

AĞLAMAK NAMAZI BOZAR MI?

Namaz esnasında ağlayan bir kişinin namazının bozulup bozulmadığını söyleyebilmek için ağlamanın nedenine bakmak gerekir.
Eğer namaz kılan kişi dünya hayatının dertlerini aklına getirip sesli bir şekilde ağlarsa veya of, ah gibi sitemlerde bulunursa namaz kılan kişinin namazı bozulur, ancak burada tekrar abdest alınması gerekmez.

Eğer namaz kılan kişi kıldığı namazdan duyduğu manevi huşudan dolayı ağlıyorsa bu noktada kişinin namazının bozulmadığı belirtilmiştir.

Ağlamak abdesti bozar mı? Ağlayınca namaz bozulur mu? - 1. Resim

Peygamber Efendimiz (s.a.v) hadis-i şerifte :

"Cenâb-ı Hakk'a, ağlayarak itâat eden, gülerek cennete dahil olur ve gülerek günah işleyen, ağlayarak cehenneme girer."(Feyzü'l-kadir, 6/48, Hadis No: 8382; Haşiyetü't-Tahavi, Şerhu Nuru'l-İzah, I/325) buyurmuştur.

ORUÇLUYKEN AĞLARSAK ORUÇ BOZULUR MU?

Kişi oruçlu iken ağlarsa bu durumda orucunu bozacak herhangi bir olumsuz durumdan bahsedemeyiz. Sadece ağlamak orucu bozmaz, ancak gözden gelen yaşlar bir nedenle ağız yoluna ulaşır ve kişi bu gözyaşını yutarsa eğer oruçta esas olan yeme ve içme yasağı ihlal edilmiş olur ve bunun sonucu olarak kişinin orucu bozulur.

Düzenleyen:  - Ramazan
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...