Akıllı insan ahiretini düşünen insandır | İki kalbin yok ki

- Güncelleme:
Akıllı insan ahiretini düşünen insandır | İki kalbin yok ki

Ramazan Haberleri

Helalin hesabı, haramın azabı var. İnsanın öldüğü zaman eyvah demesi makbul değil. Bunu en iyisi dünyada iken demek lazım.

HAZIRLAYAN: ÖMER ÇETİN ENGİN

> Edep, konuştuğun zaman dilini korumak, yalnız kaldığın zaman kalbini korumak, dışarıya çıktığın zaman gözünü korumak, yediğin zaman boğazını korumak, uzattığın zaman elini korumak, yürüdüğün zaman ayağını korumak ve bütün işlerinde vaktini korumaktır.

> Behaeddin Buhari hazretleri buyuruyor ki: Bizim yolumuzdaki kimselerin şu edebi gözetmesi gerekir: Birincisi; Allahü teâlâya karşı edeptir. Yani zahiri ve bâtını ile tamamen kulluk içinde olmalı. Allahü teâlânın bütün emirlerini yerine getirip, yasaklarından sakınması ve Allahü teâlâdan başka her şeyi, masivayı terk etmesidir. İkincisi; Resulullah efendimize karşı edep: Bu da iş ve hâllerde ona uymaktır. Üçüncüsü; hocasına karşı edep: Çünkü kendisinin Peygamber efendimize uymasına, hocası vasıta olmuştur. Bu bakımdan, hocasını hiçbir zaman unutmamalı.

> İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki: Edebe riayet etmeyen hiç kimse, Allah’a kavuşamaz, yani veli olamaz. Din büyüklerinin yolu baştan sona edeptir. Namazın sünnet ve edeplerinden birini gözetmek ve tenzihi bir mekruhtan sakınmak; zikir, fikirden (tefekkürden) üstündür.

> Dünya misafirhane yani han gibidir. Biri konar, diğeri gider.

> Nasıl ki evliyalar feyz verir, kâfirlerden de zulmet gelir.

> Küfrü, kâfirleri sevmemek ve ibadetlerin kolay gelmesi iman alametidir.

> Söz, etkisiz ise, ya dinleyenin kalbi kararmıştır veya söyleyen, söylediğini yaşamıyordur.

> Hakiki iyilik insanları azab-ı ilahiden kurtarmaktır. Bu iyilik sonsuz iyiliktir.

> Akıllı insan, ahiretini düşünen insandır. Önce ahiret bilgilerini öğrenecek. İkincisi, bu bilgilere göre yaşayacak. Üçüncüsü, böyle olan kişilerle arkadaşlık yapacak.

> Helalin hesabı, haramın azabı var. İnsanın öldüğü zaman eyvah demesi makbul değil. Bunu en iyisi dünyada iken demek lazım.

> Ölünce, insanlar, geriye ne bıraktı derler. Melekler ise ne getirdi derler.

> Allahü teâlânın rahmet sıfatı var. Bundan dünyada herkes istifade ediyor, Cenab-ı Hak burada müslüman kâfir diye ayırmıyor. Fakat bir de Cenab-ı Hakk’ın rahim sıfatı var, o da öldükten sonra yalnız müslümanlara. Ahirette, Ona iman etmeyenler, Onun varlığını, birliğini kabul etmeyenler, Ona kul olmayanlar, Onun emir ve yasaklarını dinlemeyenler, öldükten sonra, Cenab-ı Hakk’ın zerre kadar merhametine kavuşamayacaklardır. Bunu Kur’ân-ı kerimde kendisi bildirmektedir.

> İki kalbin yok ki, biri ile Allahü teâlâya, diğeri ile Allahü teâlâdan başkalarına yönelesin.

HALKI DİNE DAVET EYLE

Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” Hirâ’daydı. Cebrail aleyhisselâm İKRA’ suresini getirdi ve, “Hemen şimdi, geri dön ve halkı dine davet eyle! Ya Muhammed! Eğer bu saatte bir kimse Müslüman olursa, kıyamete kadar dünya selamette kalır. Eğer bu saat, insanların ileri gelenlerinden bir kimse müslüman olmaz ise, geri gel, seni kanadım üzerine alıp, Kâbe kavseyne götüreyim. Tekrar gelip, yer ehlini helak edip, intikam alayım” dedi. Efendimiz Hirâ’dan Mekke’ye dönerken Hazret-i Ebu Bekr-i Sıddîk “radıyallahü teâlâ anh” da Hirâ Dağı’na doğru çıkıyordu. Karşılaştılar. Sıddîk hazretleri burada Müslüman oldu. Resûlullah oradan hemen Hirâ Dağı’na vardı. Hazret-i Cebrail aleyhisselâmı gördü. Dedi ki; “Ya Cebrail! Müjdeler olsun sana ki, Ebu Bekr Müslüman oldu”. Hazret-i Cebrail aleyhisselam da dedi: Ya Muhammed! Sana da müjdeler olsun ki, dünya; kıyamete kadar helak olmaktan ve zevalden emin oldu [kurtuldu.]. Ya Muhammed! Kıyamete kadar her kim dirlik bulur, o Ebu Bekr’in dirliği bereketi iledir. Kıyamete kadar her kim Müslüman olursa, o da Ebu Bekr’in İslam’ı bereketi iledir.

ŞEFAAT İZNİ VERİLİR

Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem”efendimiz: (Allahü teâlâ izn verir ve râzı olursa, şefâ’at ederim) buyurur. (Surâdikât-i celâl), ya’nî celâl perdesine varır. Allahü teâlâdan şefâ’at için izn ister. Kendisine izn verilir. Perdeler kalkar. Arş-ı a’lâya girer. Secdeye kapanır. Bin sene secdede durur. Bundan sonra, Cenâb-ı Hakkı bir hamd ile hamd eder ki, âlem yaratıldığından beri, hiç kimse, Allahü teâlâyı böyle medh etmemiştir. Ba’zı ârifler dedi ki: (Allahü teâlâ âlemleri yaratınca kendisini böyle hamdler ile medh ve senâ buyurmuştu). Arş-ı a’lâ, Cenâb-ı Hakk’a ta’zîmen hareket etmektetir. Bu müddet içinde insanların hâlleri pek ziyâde kötüleşir. (devam edecek)

EFENDİMİZİN DUALARI

Allah’ım, iyiliğimi gizleyen, kötülüğümü yayan hilekâr dosttan sana sığınırım. [İ. Neccar]

ESHAB-I KİRAMIN HİKMETLİ SÖZLERİ

“Üç sınıf insan, hesap gününde Allahü teâlânın rahmetine kavuşur: 1. Akrabasını ziyâret eden. 2. Kocası ölüp yetimlerle kalan ve ölünceye kadar onlara bakan kadın. 3. Ziyâfet sofrası kurulup, yetimleri ve kimsesizleri davet eden kimse.” ENES BİN MÂLİK (radıyallahü anh)

SEN KALBE BAK

Hindistan evliyasından Kutbüddin Bahtiyar Kaki “rahmetullahi aleyh”, bir gün sohbetinde “Kardeşlerim, bir kimse, bir haramı işlerken: “Ne olurmuş. Sen kalbe bak, kalbim temiz ya!...” gibi şeyler söylerse, Allahü teâlânın emir ve yasaklarına önem vermemiş, bunları beğenmemiş olur” buyurdu.
Ve ekledi: 
Allahü teâlânın emir ve yasaklarına kıymet vermeyen, beğenmeyen kimsenin imanı gider. Müslüman olduğunu söylerse de, Müslüman değildir.
Şöyle devam etti: 
Bundan tövbe edinceye kadar namazları, oruçları, zekâtları, hiçbir ibadeti ve hiçbir iyiliği kabul olmaz ve ahirette sonsuz olarak Cehennemde azab görür.
Sordular: Ne tavsiye edersiniz efendim?
- İmanı olan erkek ve kadınların, bir günah işleyince, hemen pişman olması, yani üzülüp kalpten tövbe etmesi ve o günahı hemen bırakması lazımdır.
- Devam ederse efendim?
- Günahı bırakmaz ve sıkılmadan, utanmadan hep yapar ve hiç üzülmezse, Allahü teâlâdan korkmuyor demektir ki, böyle kimsenin imanı gider.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...