Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Aşılanmazsak salgın varyantlarla devam eder

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Aşılanmazsak salgın varyantlarla devam eder

SAĞLIK Haberleri  / AA

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rahmet Güner, Covid-19'un çeşitli varyantlarına karşı aşılanma ve maske kullanımının önemine dikkat çekerek, "Eğer bunları yapmazsak, salgın bu tip varyantlarla devam edecek bir süreç şeklinde karşımıza çıkabilir" uyarısında bulundu.

Dünya genelinde koronavirüsle mücadele uzun zamandır sürerken, son zamanlarda Covid-19'un bulaşıcılığı yüksek varyantları birçok ülkeyi alarma geçirdi. İlk kez Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantı ile Hint-Güney Afrika karışımı olarak da adlandırılan Delta Plus varyantı, Türkiye'de de görüldü.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Rahmet Güner, Covid-19'un Delta, Delta Plus ve diğer varyantlarına karşı aşılanma ve maske kullanımının önemine dikkati çekti.

'MUTASYON' VE 'VARYANT' NEDİR?

Prof. Dr. Rahmet Güner, virüslerin çoğalırken bazı genlerinde yapısal değişikliklerin meydana gelmesine 'mutasyon', mutasyonların ana virüsten bir miktar farklılaşmış haline de 'varyant' adı verildiğini açıkladı.

Bugüne kadar Alfa (İngiltere), Beta (Güney Afrika), Gama (Brezilya) ve Delta (Hindistan) varyantlarının görüldüğünü, en son olarak da Delta Plus'ın gündeme geldiğini anımsatan Güner, ilk olarak Aralık 2020'de tanımlanan Delta varyantının şu anda çok sayıda olmasa da Türkiye'de ve daha pek çok ülkede baskın tür olmaya başladığına dikkati çekti.

"BULAŞ HIZI EN AZ İKİ KAT DAHA FAZLA"

Delta'nın 'endişe verici varyant' olarak adlandırılma sebebinin bulaş hızının Alfa varyantına göre en az iki kat fazla olması ve hastaneye yatış oranlarında da daha yüksek olması olduğunu belirten Prof. Dr. Güner, Delta Plus varyantının ise Delta'ya bir mutasyon daha eklenmiş farklı bir formatı olduğu belirtti.

"NE KADAR ÇOK AŞILANIRSAK, ÇOĞALMA HIZININ DURMASI O DERECE MÜMKÜN OLACAK"

"Ne kadar çok aşılanırsak, mutasyonların gelişmesinin engellenmesi ve virüsün çoğalma hızının durması da o derece mümkün olacak. Bu nedenle herkes üzerine düşeni yaparak aşısını olmalı ve maske kullanımına devam etmeli" diyen Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Güner, sözlerini şöyle sürdürdü: Koronavirüs, çoğalacak alan ve insan bulduğu için mutasyona uğruyor. Bu sebeple salgınla mücadelede yapmamız gereken kişisel sorumluluklar var. Bunlardan biri aşı olmak diğeri de maske kullanımı ve kişiler arası mesafe kuralına uymaya devam etmek. Özellikle kapalı alanlarda maskeden asla vazgeçmemeliyiz. Eğer bunu yapmazsak salgın, bu tip varyantlarla devam edecek bir süreç şeklinde karşımıza çıkabilir. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...