Çorum leblebisinin faydalı olduğu tescillendi

Düzenleyen:
Çorum leblebisinin faydalı olduğu tescillendi

SAĞLIK Haberleri

Yapılan araştırmaya göre Çorum leblebisinin sağlıklı ve besleyici bir atıştırmalık olduğu tespit edildi. Uzmanlar, leblebinin zayıflamak isteyenler için de yardımcı olacağını söyledi.

Çorum Hitit Üniversitesi, Çorum leblevisi üzerinde bir araştırma yaptı. Araştırma kapsamında ilin farklı noktalarında satılan birçok leblebiler mercek altına alındı. Lazer-İndüklü Plazma Spektroskopisi cihazıyla incelenen leblebinin mineral içeriği belirlenerek, emilimine bakıldı. Leblebiden emilen mineral miktarının günlük ihtiyaç duyulan mineral miktarının ne kadarını karşıladığı analiz edildi. Yaklaşık 150 gram leblebi tüketilmesi hâlinde, yüksek protein içeriği ile beraber günlük mineral ihtiyacının önemli kısmının karşılandığı ortaya çıktı. Çorum leblebisinin mineral emilim düzeyinin birçok kuruyemişten daha yüksek olduğu belirlendi.

"SİNDİRİMİ KOLAY"

Araştırmayı yürüten Hitit Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Hakan Apaydın, Çorum leblebisinin yüksek mineral emilimi sayesinde sporcular için bile günlük mineral ihtiyacının giderilmesine önemli katkı sağlayacağını söyledi. Apaydın "Çorum leblebisi kolay sindirilebilir bir besin. Bu yönü ile birçok kuruyemişten daha besleyici" dedi.

"DSÖ'NÜN ÖNERDİĞİ SINIR DEĞERİNE UYGUN"

Dr. Hakan Apaydın "İçeriğindeki kanserojen bileşiklerden aflatoksin ve akrilamid oranları da incelendi. Yanlış depolama şartlarında oluşan kanserojen bir bileşik olarak aflatoksin leblebide hiç rastlamadık. Bu veri, Çorum leblebisinin uygun depolama şartlarında muhafaza edilerek son tüketiciye ulaştırıldığını ortaya koymaktadır. Ayrıca yine kavurma işlemi esnasında ortaya çıkan akrilamid varlığıyla ilgili yaptığımız inceleme de geleneksel Çorum leblebisi üretim sürecinin, akrilamid oluşumu yönünden, Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği sınır değerine uyduğu gözlendi. Bu bileşiğin insan sağlığına zarar verecek düzeye ulaşmadığı belirlendi. Ayrıca Çorum leblebisinin kurşun ve kadmiyum gibi ağır metalleri içermediği tespit edildi" diye konuştu. 

"OBOZİTEYLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ"

Atıştırmalık ürünlerin öneminin günümüzde giderek arttığına işaret eden Apaydın, şöyle devam etti: Son yıllarda artan atıştırmalık tüketimi göz önüne alındığında, besin değeri yüksek olan leblebinin tüketici beğenisine sunulurken yüksek kalitede olması oldukça önemlidir. Tüketicilere atıştırmalıklardan uzak durun demek yerine leblebi gibi besleyici atıştırmalıklara yönlendirmek toplum sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü yayınladığı raporda aşırı kilo ve obezite ile mücadelede meyve, sebze, baklagiller, kepekli tahılların yanı sıra özellikle kuruyemiş tüketiminin artırılmasının önemine değinmiştir. Bizim araştırmamızın sonuçlarından yola çıkarak, obezite ile mücadelede leblebiyi alternatif atıştırmalık olarak öneriyoruz. Mineral emiliminin yüksek olması, besleyici özelliği ve içerdiği bileşikler bakımından ele alındığında sınır değerlere uyduğunu gördüğümüz Çorum leblebisinin günlük atıştırmalık besin olması gerektiğini rahatlıkla aktabiliriz.

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...