Oruç yaşlanmayı yavaşlatıyor

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Oruç yaşlanmayı yavaşlatıyor

SAĞLIK Haberleri  / İHA

Uzman diyetisyen Muhammed Nurullah Şahin, oruç tutmanın açlıkla birlikte sirtuin adı verilen gençlik genlerini aktif hâle getirdiğini, bu durumun yaşlanmayı yavaşlattığını söyledi.

Orucun manevi katkısının yanı sıra vücut için de çok ciddi faydalı olduğunu gösteren çalışmaların sonuçları ortaya çıkıyor. Sahur ve iftar arasında yaklaşık 16 saatlik bir açlık süresinin vücudun bir nevi tamir süreci olan otofaji denilen olayı tetiklediğini söyleyen Şahin “Otofaji  aslında vücudun kendi hücrelerini yok etmesidir. Oruç sırasındaki kontrollü açlıkla vücudumuzda sağlam hücreleri değil, hasarlı ve bozuk hücreleri ve yapıları yok edecek şekilde membranlar oluşur. Bu membranlar hasarlı yapıları sararak sindirip yok eder ve bu sayede yenilenme gerçekleşir” dedi. Açlıkla oluşan otofajinin Alzheimer, obezite, Tip 2 diyabet, insülin direnci ve Parkinson gibi birçok hastalığın seyrine de iyi geldiğini belirten Şahin “Oruçla beraber kontrollü bir açlıkla vücudun bağışıklık sistemi de uyarılır. Otofaji aynı zamanda virüs ve bakterilerin de yok edilme yoludur. Bu sayede daha dirençli ve sağlıklı oluruz” açıklamasını yaptı.


 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...