Ciltteki sarılık, yorgunluk, iştahsızlığa dikkat! Karaciğer yağlanması birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ciltteki sarılık, yorgunluk, iştahsızlığa dikkat! Karaciğer yağlanması birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor

Sağlık Haberleri

Karaciğerde olması gerektiğinden daha fazla yağ birikmesi olarak nitelendirilen karaciğer yağlanması her 10 insandan birinde görülüyor. Başta obezite olmak üzere birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Sıklıkla 40-60 yaş arasında görülen karaciğer yağlanması daha erken yaşlarda ortaya çıkabilir. Sarı cilt tonu, bacak ve karın şişliği gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Peki, karaciğer yağlanması neden olur, karaciğer yağlanmasını önlemek için neler yapmalı?

Ani gelişen iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk gibi şikâyetlere dikkat! Karaciğer yağlanmasına karşı erken dönemde önlem almak büyük önem taşıyor. Bu belirtiler söz konusuysa fizik muayeneye ek olarak karaciğer yağlanması testi yapılmalıdır. Peki, karaciğer yağlanması neden olur, karaciğer yağlanması kimlerde görülür? Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Nurettin Tunç, karaciğer yağlanması hakkında bilgi verdi.

KARACİĞER YAĞLANMASI HER 10 İNSANDAN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR

Temel işlevi toksinleri uzaklaştırmak ve gıda besinleri işlemek olan karaciğer, vücudun en büyük iç organı ve 6 ayda bir olmak üzere kendini yenileme özelliğine sahip olan organ olarak bilinir. Karaciğer yağlanmasının toplumda görülme sıklığı kesin olmamakla birlikte her 10 insandan birinde görüldüğü düşünülür. Halk arasında sarılık ya da hepatit olarak adlandırılan durum, karaciğer iltihaplanması, karaciğer yağlanmasına bağlı görülür. Karaciğer yağlanması hiperlipidemi yani yüksek kolesterol seviyelerinde, buna bağlı insülin direnci durumunda ve obezite hastalarında sık görülür.

KARACİĞER YAĞLANMASI NEDEN OLUR?

Bel çevresinin yağlanması başta hayati öneme sahip organlardan kalp olmak üzere karaciğeri de olumsuz etkiler. Sinsice ilerleyen karaciğer iltihaplanması çoğu zaman belirti vermez. Bazı ilaçlar ve toksinler karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Bundan dolayı hekim gözetimi ve onayı olmadan ilaç alınmamalıdır.

KARACİĞER YAĞLANMASI BELİRTİLERİ NELER?

Nadiren, yorgunluk, halsizlik hissi ve sağ üst karın bölgesinde belirsiz bir rahatsızlık olan kişilerde alkolsüz yağlı karaciğer tablosu görülür. Karaciğer yağlanması durumunda karaciğer normal rutininde çalışır ve herhangi bir belirti görülmez. Ancak karaciğer yağlanması karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine kadar ilerleyebilir. Karaciğer yağlanması belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

1.Sarı bir cilt tonu,
2.Bacak şişliği
3.Karın şişliği,
4.Mide bulantısı,
5.İştahsızlık,
6.Yorgunluk 
7.Zihin karışıklığı,
8.Karın ağrısı

KARACİĞER YAĞLANMASINDAN NASIL KORUNURUZ?

-Karaciğer yağlanmasının en ciddi komplikasyonu karaciğer sirozu olarak bilinir. Erken dönemde tedavi gerektiren karaciğer yağlanması, zaman içerisinde ilerleyerek yaş ve diyabet faktörüne bağlı siroz geliştirme olasılığını artırır. Karaciğer yağlanması sıklıkla metabolik sendrom ile seyreder.

-Metabolik sendrom da kalp hastalığı, kalp krizi için yüksek risk barındırır. Bu rahatsızlıkta uzman hekim desteği ile kilo verme; obezite, insülin direnci ve hiperlipidemi gibi durumların kontrol altına alınması ile iyileşme sağlanabilir.

-Karaciğer yağlanması için Akdeniz tipi beslenme şekli önerilir. Taze meyve, sebze, balık, tahıl ve sağlıklı yağ tüketimini ön plana çıkaran Akdeniz tipi beslenme biçimi karaciğer yağlanması riskini azaltarak vücudun ihtiyaç duyduğu zengin protein, vitamin ve minerallerin bazı belirli besinler üzerinden karşılanmasını sağlar.

-Beslenme biçimi değişikliği ve düzenli olarak yapılacak egzersizler ile karaciğer yağlanması riskini azaltmak ve korunmak mümkün olabilir.


Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...