Devletten ücretsiz tedavi: 17 yıl sigara içti, 20 günde bıraktı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Devletten ücretsiz tedavi: 17 yıl sigara içti, 20 günde bıraktı
Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Devletten ücretsiz sigara bırakma tedavisi alan Yasemin Beceren, "Tedaviye başladıktan tam 20 gün sonra sigarayı bıraktım. 4,5 yıldır ağzıma almıyorum" dedi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ / ANKARA - Akciğer kanseri başta olmak üzere çok sayıda hastalığa sebep olan sigara kullanımının küçük yaşlara kadar gerilemesi, geleceğimizi tehdit ederken, bu konuda farkındalık çalışmaları da artırılıyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalında Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Arslan, hastane bünyesinde yer alan sigara bırakma polikliniğinde aktif olarak yıllardır bağımlı olan vatandaşlara sigara bırakma tedavisi verdiklerini söyledi.

Arslan, söz konusu merkezin Türkiye’deki ilk merkezler arasında olduğunu kaydetti. Sistemin nasıl işlediği hakkında bilgi veren Arslan, “Sigara bırakmak için başvuran hastaların değerlendirilmesini yapıyoruz. Sigara bağımlılık düzeylerini tespit ediyoruz. Akciğer grafilerine, kan tahlillerine bakıyoruz. Bilişsel, davranışsal terapi ve ilaçla birlikte sigara bırakma tedavisi başlıyoruz. Şu ana kadar 10 bine yakın bir başvuru oldu. Bu başvurularda şimdiye kadar yüzde 35 bir başarı oranı sağladık. Burada unutulmaması gereken husus, sigaranın ömür boyu bağımlılık yaptığı. Bizim de hedefimiz, sigarayı ömür boyu bıraktırma” dedi.

TEDAVİDE KULLANILAN İLAÇ ÜCRETSİZ

 Bilimsel şekilde kanıtlanmış tedavi metodolojisinin üç ayaktan oluştuğunu belirten Arslan, “Hastayı bilgilendiriyoruz. Bilişsel terapi uyguluyoruz. Tıbbi durumları uygun hastalara da ilaç tedavisi veriyoruz. Vücudumuzun nikotine ihtiyacı yok ancak sigara kullanan kişi bunu vazgeçilmez bir ihtiyaç olarak görmeye başlıyor. Tütün içmeyle birlikte beyne 7 saniye içerisinde nikotin gidiyor ve en az 10 tane maddenin salgılanmasına yol açıyor. İlaç tedavisinde şu an Bakanlığın Tütün Bağımlılığı Tedavisi İzlem Sistemi (TUBATİS) üzerinden ‘sitizin’ isimli etken maddeli ilacı veriyoruz. Sitizin, nikotinin bağlandığı reseptörlere (uyarı alabilen duyu organları) etki ediyor. Sanki vücutta nikotin varmış hissiyatı oluşturuyor. İlaç, 25 gün süreyle kullanılıyor. 5’inci günden itibaren sigaranın bırakılması gerekiyor. Avrupa'da, Rusya'da kullanılan ilacı devletimiz ücretsiz tahsis ediyor” diye konuştu.

ENFEKSİYONLARA YATKINLIK AZALIYOR, KANSER RİSKİ DÜŞÜYOR

Arslan, hastaların sigarayı bıraktıktan sonra ilk 24 saatten itibaren vücutlarında yaşanan olumlu değişimleri de şöyle anlattı: “İlk 24 saat içinde kişinin nabzı düzeliyor. İlk bir ay içerisinde solunum fonksiyonlarında düzelme başlıyor ve kişinin efor kapasitesi düzene giriyor. İlk 3 ay içerisinde damarsal birikmeler düzelmeye başlıyor. 2’nci yıldan itibaren özellikle enfeksiyonlara yatkınlık azalıyor ve 10’uncu yıldan itibaren ise, kansere yakalanma riski neredeyse normal vatandaşla eş değere iniyor.”

17 YIL SİGARA KULLANDI, 20 GÜNDE BIRAKTI

17 yıl sigara içtikten sonra sigara bırakma merkezindeki tedavi ile sigarayı bırakan 42 yaşındaki Yasemin Beceren, yaşadığı süreçle ilgili konuştu. Beceren, “Çocuklarım, ‘sürekli sigara içiyorsun, öleceksin’ diyorlardı. Günde 2,5 paket sigara kullanıyorum. Eşim sigara kullanmıyor. Bana ‘Çok kötü kokuyorsun’ diyordu. Merkezle tanışıp, tedaviye başladıktan tam 20 gün sonra sigarayı bıraktım. 4,5 yıldır sigarayı ağzıma sürmüyorum. Hayatımda çok güzel şeyler oldu. Nefesimin, tenimin kokusu değişti. Çayın, kahvenin tadını almıyormuşum aslında, onu fark ettim. Etrafımda sigara içenler olduğu zaman kokusu gerçekten çok rahatsız ediyor. Keşke daha önce bıraksaymışım” dedi.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...