Dünyayı bekleyen büyük tehdit! 10 yıl içinde 2 kişiden 1’i obez olacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dünyayı bekleyen büyük tehdit! 10 yıl içinde 2 kişiden 1’i obez olacak

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yeni yüzyılın en büyük salgını olarak gösterilen obezite, genetik ve hayat tarzı sebebiyle ortaya çıkıyor. Birçok kişinin iradesizlik olarak gördüğü obezite ile savaş, çoğu zaman kişisel gayretle kazanılamıyor. Uzmanlar mutlaka profesyonel bir destek alınmasını tavsiye ediyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Dünya Sağlık Örgütünün rakamlarına göre dünyada 813 milyon yetişkin obezite ile yaşıyor. Günde 13 bin kişi obeziteden ölüyor Türkiye ise Avrupa’nın obezite şampiyonu. Türkiye’de her üç yetişkinden biri obeziteli, biri ise fazla kilolu. Ülkemizde 20 milyon obeziteli var. Uzmanların geleceğe yaptığı projeksiyon ise göz korkutuyor. Tedbir alınmazsa 2035 yılında dünya nüfusunun yarısından fazlasının fazla kilolu ve obez olacağı öngörülüyor. Yani 10 yıl sonra her iki kişiden biri aşırı kiloları ve bunların getirdiği hastalıklarla mücadele edecek.

KALPTEN KANSERE BİRÇOK HASTALIĞIN SEBEBİ

Obezitenin dış görünüşüne önem verenlerin takıntılı olduğu kozmetik bir problem olarak görülmesinin en önemli yanlış olduğunu söyleyen endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Sinem Kıyıcı, bu durumun kronik bir hastalık olduğunu belirterek “Aşırı kilo, vücudun bazı fonksiyonlarının normal işleyişini bozarak birçok yandaş hastalığı tetikler ve organ hasarına sebep olur. Obezite, 200 hastalıkla ve komplikasyonla ilişkili bir durumdur. Başta kalp damar hastalıklar ve Tip 2 diyabet olmak üzere solunum hastalıkları insülin direnci, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, kalp ve damar hastalıkları, kireçlenme gibi eklem hastalıkları ve sindirim sistemi hastalıkları, bazı kanser türleri, depresyon gibi pek çok sağlık problemini tetikleyen ciddi bir hastalıktır. Bu sebeple de tedavi sürecinde mutlaka hekim desteği alınmasını gerektirir” dedi.

KİLO VERMEK HASTALIK RİSKİNİ DÜŞÜRÜYOR

Bir yıl içinde sağlık yüzünden ortaya çıkan iş gücü kaybının üçte birinin obezite ve ilişkili durumlar sebebiyle gerçekleştiğini belirten Esra Gökşen “Oysaki kilo vererek bu risklerin ciddi oranda azaltılması mümkün. İngiltere’de yapılan bir çalışmaya göre, başlangıç kilosundan ortalama yüzde 13 oranında kilo kaybedilmesi durumunda Tip 2 diyabet riskinde yüzde 41, uyku apnesi riskinde yüzde 40, hipertansiyon riskinde yüzde 22, dislipidemi riskinde yüzde 19 ve astım riskinde yüzde 18 azalma sağlandığı görülmüştür” diye konuştu.

ŞİŞMAN OLDUĞUMUZUN FARKINDA DEĞİLİZ

2023 yılında Türkiye’de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre fazla kilolu ve obeziteli kişilerin yarısından fazlası, obezitenin kronik bir hastalık olduğunun farkında değil. Bu kişilerin yüzde 26’sı “Farkında olsaydım bir hekime başvururdum” diyor. Kilolarımızı o kadar kanıksamışız ki fazlasının farkına bile varmıyoruz.

Dünyayı bekleyen büyük tehdit! 10 yıl içinde 2 kişiden 1’i obez olacak - 1. Resim

DOĞRU BİLİNEN BİR YANLIŞ AŞIRI KİLONUN SEBEBİ İRADESİZLİK DEĞİL

Obezitenin sadece bir iradesizlik probleminden kaynaklandığı gibi yanlış algıların yaygın olduğunu vurgulayan Novo Nordisk Türkiye Klinik, Medikal ve Ruhsatlandırma Kıdemli Direktörü Dr. Ömer Buğra Bahadır “Aslında obezite hastaların tek başına çözemeyeceği kadar önemli bir toplum sağlığı problemi. Çünkü obezite fizyolojik, psikolojik, çevresel, sosyoekonomik ve genetik faktörler dâhil pek çok faktörden etkilenen ilerleyici ve ciddi bir kronik hastalıktır” dedi. Novo Nordisk, obezite ile mücadele edenlerin doğru bilgiye ulaşmaları için bir kaynak oluşturmak, farkındalık düzeyini artırarak hekim desteği almalarının önemini vurgulamak amacıyla “Bu İş Sandığından Büyük” kampanyası” başlatıldı.  Obezite ile ilgili doğru bilgileri barındıran bir kütüphane olarak konumlandırılan (www.buissandigindanbuyuk.com) internet sitesi; hekim videoları, güncel literatürler doğrultusunda hazırlanan makaleler, ilham verici içerikleri ile doğru bir bilgi kaynağı olmayı hedefliyor.

Dünyayı bekleyen büyük tehdit! 10 yıl içinde 2 kişiden 1’i obez olacak - 2. Resim

TÜRKİYE'DE 20 MİLYON İNSANI ETKİLİYOR OBEZİTE YÜZYILIN YENİ SALGINI OLARAK GÖRÜLÜYOR

Türkiye’de 20 milyondan fazla yetişkinin obeziteli olduğunu vurgulayan Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Jens Pii Olesen, obezitenin yüzyılın yeni salgını olduğunu belirterek “Bu bir salgın, çünkü yapılan araştırmalara göre 2025 yılına kadar bütün dünyada, 241 milyonu çocuk ve adolesan olmak üzere, bir milyardan fazla kişinin obeziteden etkileneceği tahmin ediliyor. Hiçbir hastalık bu kadar hızlı yayılıp bu kadar geniş bir kitleyi etkileyemez” dedi.

PANDEMİDEN SONRA OBEZİTE SİNDEMİSİ

Tıp literatüründe iki hastalığın etkileşmesinin, insana, ikisinin toplamından daha büyük zarar vermesinin “sindemi” olarak adlandırıldığını söyleyen Jens Pii Olesen “Günümüzde insan hayatına yönelik en ciddi üç tehdit, obezite, yetersiz beslenme ve iklim değişikliğidir. Her ülkede ve dünyanın bütün bölgelerinde nüfusun çoğunu etkileyen bu üç tehdit, ‘önemli bir küresel sindemi’ olarak tanımlanabilir. Bu durum aynı zamanda, obezitenin birçok çevresel etkenden beslenmesinin ve bu sebeple de küresel çapta sağlık krizi hâline gelmesinin bir sonucudur” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...