Gebelere grip aşısı uyarısı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Gebelere grip aşısı uyarısı

SAĞLIK Haberleri  / HABER MERKEZİ

Bilimsel çalışmalar grip olan gebelerin yarısından fazlasında zatürre gelişebileceğini gösteriyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Gribin özellikle gebeler, kronik rahatsızlığı bulunanlar, nakil hastaları, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve 65 yaş üstündekiler için hayati tehlike oluşturan ciddi bir sağlık problemi olabileceğini söyleyen Ankara Etlik Şehir Hastanesinde görevli kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. İnci Kâhyaoğlu “Aşı, anne adayının yoğun bakıma yatma riskini azaltıyor, akciğer enfeksiyonundan hatta ölümden koruyor. Uzun dönemli yapılan çalışmalar, grip aşılarının güvenli olduğunu ispatlıyor” dedi.

Risk grubunda yer alan gebelerin de gripten korunmasının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Prof. Dr. Kâhyaoğlu “Bağışıklık sistemi güçlü olan bunu kolaylıkla atlatabiliyor, ancak gebelerde durum biraz daha farklı olabiliyor. Gebelerde, bağışıklık sistemi baskılanmıştır.

Aynı zamanda gebeliğe bağlı olarak kalpte ve akciğerlerde değişikler ortaya çıkmaktadır. Bunlar, gribin biraz daha komplikasyonlu ve ağır geçmesine sebep olabiliyor. Buna bağlı olarak da grip olan gebelerin hastaneye yatış sıklığı ile gripten akut akciğer enfeksiyonuna ilerleme sıklığı artabiliyor. Grip olan gebelerde zatürre gelişme riski yüzde 50 daha fazla görülüyor. Ayrıca yoğun bakıma geçiş olduktan sonra anne ölümleri dâhil ciddi komplikasyonlar görülebiliyor. Bilimsel çalışmalar, grip aşısının annede gebeliğin düşükle sonuçlanma ya da erken ve düşük doğum riskini artırmadığını ortaya koyuyor” diye konuştu.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...