Gebelikte şeker yüklemesi zararsız

Gebelikte şeker yüklemesi zararsız

SAĞLIK Haberleri

Uzmanlar, şeker yükleme testinin sağlıklı bir hamilelik döneminin ve doğumunun gerçekleşmesine yardımcı olduğunu ifade ettiler.

ZİYNETİ KOCABIYIK
Anne ve bebeğin sağlığı için gebelik döneminde şeker taraması yapılmasının şart olduğu bildirildi. Endokrin Derneği, Avrupa Endokrinoloji Derneği ve Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği tarafından Antalya'da gerçekleştirilen uluslararası kongrede bir araya gelen uzmanlar, gebelik döneminde yapılan şeker yükleme testinin bebeğe hiçbir zararının olmadığını, aksine ileride ortaya çıkabilecek ölümcül gelişmeleri ortadan kaldırdığını söylediler. 
Kongre'ye katılmak üzere Türkiye'ye gelen Amerikan Endokrin Derneği Başkanı Prof. Dr. Lisa Fish, “Gebelik ve doğum esnasındaki sağlık problemlerinin yanı sıra iri doğmuş bebeklerin yetişkin yaşta artmış hipertansiyon, obezite ve Tip 2 diyabet geliştirme riski ve annenin ileriki hayatında %50'ye varan oranda Tip 2 diyabet ortaya çıkma ihtimali nedeniyle gebelik şekerinin gecikmeden teşhisinin konulması ve tedavi edilmesi büyük önem taşıyor” dedi. 
Geçtiğimiz aylarda gebelik döneminde şeker yükleme testi yapılmasının bebeğin sağlığını olumsuz etkileyeceği yönünde yapılan açıklamalar sebebiyle anne adaylarının kafası karışmıştı. Şeker yükleme testi sırasında verilen glukozun bir dilim pastadan daha fazla olmadığını belirten Dr. Fish, “Dünyanın her yerinde gebelere glukoz tolerans testi yapılıyor. Gebelik diyabeti erken dönemde tanınarak tedavi edilirse, erken doğum ve buna bağlı kayıplar, bebeğin iri doğması, ileriki yaşlarda obez ve diyabetli olması, annenin daha sonra Tip 2 diyabet geliştirmesi riski önlenmiş olur” dedi.
HER GEBEYE Mİ YAPILMALI?
İlk kez gebelikte saptanan şeker yüksekliğine “gebelik diyabeti” adı verildiğini söyleyen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, hamilelerin yüzde 10'unda gebelik döneminde diyabet görüldüğünü belirterek, “Gebelik diyabetinin gebelik ve doğum esnasında da hem anne hem bebek için birçok sağlık riski taşıdığını biliyoruz. Annenin 25 yaş üzerinde ve obez olması, daha önceki gebeliklerinde şeker yüksekliği olması, polikistikover sendromu tanısı, çoklu gebelik ve ailede diyabet öyküsü gebelik şekeri riskini artırıyor. Gebelik şekeri durumunda çoğunlukla herhangi bir şikayet yoktur. Tanı şeker yükleme testi ile koyulur. Bu anne adaylarında mutlaka gebelik şekeri takibi yapılmalıdır. Şeker yüksekliği durumunda annede gebelikte hipertansiyon olabilir. Ayrıca doğumdan sonraki yıllarda annelerin yaklaşık yarısında Tip 2 şeker hastalığı gelişir” dedi.
GEBELİKTE EGZERSİZ KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜYOR

YAPIN:

1. Doktorunuzun uygun gördüğü şekilde orta şiddette düzenli egzersiz yapın.
2. Yüzme gibi çok fazla ayakta durma ya da denge gerektirmeyen aktiviteler seçin.
3. Aşırı terleme ya da vücut sıcaklığında artışa yol açmayacak hafif giysileri tercih edin.
4. Egzersiz öncesinde, egzersiz esnasında ve egzersiz sonrasında bol su için.
5. Sağlıklı beslenme programı ile gebelikte ideal kilo alımına dikkat edin.
YAPMAYIN:


a
1. Egzersiz sırasında kendinizi aşırı yormamaya dikkat edin.
2. Gebeliğin 3. ayından sonra sırtüstü yatarak yapılan egzersizden kaçının.
3. Sıcak suda spor ve aktivite yapmamaya özen gösterin.
4. Karnınızı zorlayacak ve dengenizi kaybettirecek hareketlerden kaçının.
5. yemek konusunda öğün atlamayın ve aç karnına egzersiz yapmayın.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...