Hamilelikte tiroid hastalığına dikkat: Bebeğin beyin gelişimini etkiliyor

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Hamilelikte tiroid hastalığına dikkat: Bebeğin beyin gelişimini etkiliyor

SAĞLIK Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra, gebelikte görülen tiroid bozukluklarının anneyi ve bebeği olumsuz etkilediğini belirterek, "

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra, gebelikte tiroid hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.

Tiroid hastalığının hem anne hem de bebeği etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulunan Dr. Esra, "Özellikle altta yatan bir tiroid hastalığı olanların ya da ailesinde tiroid hastalığı hikâyesi olanların gebelik planlarken ve / veya gebe olduğunuzu öğrendiğinde en kısa zamanda gerekli incelemeler için hekime başvurması gerekir" dedi. 

GÖRÜLEN BELİRTİLER 

Dr. Esra, hamilelikte ortaya çıkan guatr belirtilerinin de ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak sinirlilik, ellerde titreme, terleme, çarpıntı, kabızlık, konsantrasyon sorunları, uykusuzluk, soğuk ve sıcağa hassasiyet, kas krampları gibi belirtilere dikkat çekti.

Tiroid bezinin az ya da çok çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkların gebelik dönemi için ayrı bir önem taşıdığını söyleyen Dr. Esra, özellikle daha önce tiroid hastalığı nedeniyle tedavi görmüş, guatr hastalığı olan veya tiroid hastalığına sahip bebekleri olan kadınların dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.

Hamilelikte tiroid hastalığına dikkat: Bebeğin beyin gelişimini etkiliyor

YÜKSEK RİSK ALTINDA 

Ayrıca otoimmün bozukluğa sahip, Graves hastalığı veya Hashimoto gibi otoimmün tiroid hastalığı öyküsü bulunan, Tip 1 diyabet hastalığına sahip, yüksek doz boyun radyasyonu veya hipertiroidizm tedavisi görmüş kadınların gebelikleri sırasında tiroid rahatsızlığı açısından daha yüksek risk altında olduğunu belirtti.

BEBEĞİN BEYİN GELİŞİMİNİ ETKİLİYOR

Annede tedavi edilmemiş şiddetli hipotiroidinin, bebekte beyin gelişiminin bozulmasına neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Esra, "Hipotiroidi hemen fark edilmez ve tedavi edilmezse çocukta ciddi gelişimsel anormalliklere neden olabilir. Doğumdan sonra hemen tanı konulursa bütün bu olumsuzlukların önüne geçilebilir. Artık her yeni doğan bebekten kan örneği alınarak tiroid hormonlarına bakılmaktadır. Gerekirse tiroid hormonu verilerek kalıcı sorunlar büyük ölçüde önlenebilir" şeklinde konuştu. 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...