Hurma çekirdeklerini çöpe atmayın, faydasını duyan pişman oluyor! Daha önce etkisini hiç duymadınız
Ramazanın vazgeçilmezi hurmayı, hepimiz çok seviyor ve severek yiyoruz. Peki, ya faydalarını ve ne işe yaradığını ne kadar biliyoruz? En çok ramazanda soframıza misafir olan besin yalnızca lezzetli olmasıyla değil faydalarıyla da vücudumuza katkı sağlıyor. Öyle ki unutkanlığın önüne geçiyor, diyabeti dengeliyor, hastalıklardan koruyor.
Ramazanın gelmesiyle marketteki rafların hurmayla dolu olmasına sevinmek için onlarca nedenimiz var. Hurmanın çeşidine bağlı olarak boyutu ve rengi değişse de faydaları değişmiyor. Yüksek oranda lif içeren hurmanın çekirdekleri de çok yararlı.
BESLEYİCİ DEĞERİ YÜKSEK
Hurma mükemmel bir besin. Kurutulmuş olduklarından, kalori değerleri çoğu taze meyveden daha yüksek.
Hurmadaki kalorilerin çoğu karbonhidratlardan gelir. Kalorilerine rağmen hurma, önemli miktarda lifin yanı sıra vitamin ve mineraller de içerir.
100 gram hurmada 2,5 gr protein, 656 mg potasyum, 75 gr karbonhidrat, 43 mg magnezyum bulunur.
BOLCA LİF İÇERİYOR
Yeterli lif almak genel sağlığınız için önemli. Beslenmenize hurma eklemek, lif alımınızı artırmanın harika bir yolu.
Lif, kabızlığı önleyerek sindirim sağlığınıza fayda sağlar. Kabızlık sorununa katkıda bulunarak düzenli bağırsak hareketlerini teşvik eder.
Yapılan bir çalışmada, 21 gün boyunca her gün hurma tüketen 21 kişi, dışkı sıklığında iyileşmeler yaşamış ve hurma yemedikleri zamana kıyasla bağırsak hareketlerinde önemli bir artış olmuştur.
Ayrıca, hurmadaki lif kan şekeri kontrolü için faydalı olabilir. Yemekten sonra kan şekeri seviyelerinin çok yükselmesini de önler.
ANTİOKSİDAN ZENGİNİ
Hurma, hastalıklarla savaşan antioksidanlar bakımından yüksek.
Yapılan çalışmalarda, incir ve kuru erik gibi benzer meyve türleriyle karşılaştırıldığında, hurmanın en yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu kanıtlanmıştır.
Hurmada bulunan ve bir antioksidan çeşidi olan flavonoidler, enflamasyonu (iltihaplanma) azaltmaya yardımcı olur ve diyabet, Alzheimer ve bazı kanser türleri riskini azaltır.
DOĞAL TATLANDIRICI
Hurma, meyvelerde bulunan doğal bir şeker türü olan fruktoz kaynağıdır. İçerdiği lif ve antioksidanlar bakımından yapılan tariflerde beyaz şekerin yerine sağlıklı bir alternatiftir.
hazırlanan tatlılarda beyaz şeker yerine hurma püresi kullanılabilir. Kolay bir şekilde hurmaların su ile blender’da ezilmesiyle hazırlanabilir. Tatlılar için temel kural, şeker yerine 1:1 oranında hurma ezmesi kullanmaktır. Örneğin, tarif için 1 su bardağı şeker gerekiyorsa, bunun yerine 1 su bardağı hurma ezmesi koyabilirsiniz.
Hurmanın lif ve besin değeri yüksek olmasına rağmen, kalorisinin oldukça fazla olduğunu ve ölçülü tüketilmesi gerektiğini unutmamak önemlidir.
HURMANIN DİĞER MUHTEŞEM FAYDALARI
-Hurma; fosfor, kalsiyum ve magnezyum dahil olmak üzere çeşitli mineraller içerir. Bunların hepsi osteoporoz gibi kemikle ilgili hastalıkları önlemeye yardımcı olur.
- Hurma kana yavaş karışan doğal şeker içeriğine sahiptir. Enerji depolarını doldurmada ve kan şekerini dengelemede fayda sağlar.
- Ramazan olmazsa olmazı hurma, güçlü antioksidan özelliği sayesinde vücudu toksinlerden arındırıyor, hastalıklardan korunmamızı sağlıyor.
- Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor, damar tıkanıklığına neden olabilecek maddeleri vücuttan uzaklaştırıyor.
- İçerdiği A, B1, B2, B3, B6 ve K vitaminleriyle hafızayı güçlendiriyor. Günde 2-3 adet hurma yiyerek yaşlılıkta karşınıza çıkabilecek unutkanlık sorununun şimdiden önüne geçebilirsiniz.
- İçinde bulunan B1, B2, B3 ve B6 vitaminleriyle karaciğerin daha sağlıklı çalışmasına olanak sağlıyor.
-Uykusuzluk, anksiyete, sinir, stres, uykusuzluk gibi sorunların üstesinden gelmeye yardımcı oluyor.
HURMA ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI
Hurma çekirdeği karaciğer ve böbreğin korunmasına yardımcı oluyor, vücuttan toksinleri atıyor. Ayrıca böbrek taşının düşmesine yardımcı olur ve safra taşı tedavisinde de kullanılıyor.
HURMA ÇEKİRDEĞİ NASIL TÜKETİLİR?
Hurma çekirdekleri güzelce yıkanır. Güneş görmeyen bir ortamda kurtulur. Bir tavada iyice kavrulur. Türk kahvesi rengine geldikten sonra mikserde çekilip toz haline getirilir. Kullanıma hazır hale gelen hurma çekirdekleri sütle karıştırılarak ya da ılık suyun içine bir tatlı kaşığı bal karıştırılarak içilebilir.
