Prof. Dr. Tevfik Özlü'den XBB.1.5. açıklaması: Paniğe gerek yok

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Prof. Dr. Tevfik Özlü'den XBB.1.5. açıklaması: Paniğe gerek yok

Sağlık Haberleri

Covid-19’un ağır hastalık, ölümcül durumu azaldı. Ülkemiz açısından XBB.1.5. için çok fazla endişeye gerek yok. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Burada asıl endişe duymamız gereken risk grupları ve kronik hastalığı olanlar. Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlarda ağır seyredebilir" dedi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ

Covid-19’un Omicron varyantının mutasyona uğrayarak yeni gelişen XBB.1.5. alt varyantı ABD’de büyük endişelere yol açıyor. ABD’de vakalarının yüzde 40’ının XBB.1.5. olduğu yönünde bilgiler var. Bazı eyaletlerde ise bu oranın yüzde 70’lere yükseldiği belirtiliyor. Yeni mutasyonun Avrupa’da da giderek arttığı ve endişe verici boyutlara ulaştığı bildiriliyor.

“YENİ VARYANT HAKKINDA HENÜZ BİR BİLGİ YOK”

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, XBB.1.5. varyantının diğer varyantlara göre daha ağır bir hastalığa neden olduğu ya da ölümcül durumlara sebebiyet verdiğine ilişkin henüz bir bilgi bulunmadığını söyledi. Özlü, “Bu açıdan, içimizi rahatlatan bir durum. Farklı bir hastalığa neden olduğu hakkında da bir veri yok. Klinik tabloda önceki verilere benzer şekilde ilerliyor. ABD’deki özellikle yaşlı hastalarda hastaneye yatışların bir miktar arttığı yönünde veriler var ama bunlar aslında bu varyanta bağlı olmayabilir. Çünkü kış aylarında zaten yaşlı popülasyonunda bu tür enfeksiyonlar, zatürre hastane yatışları artıyor. Bu, mevsimsel olarak beklenen bir durum. Bundan öte bir şey söylemek şu aşamada zor. Takip etmek lazım” dedi.

“XBB.1.5. İÇİN BÜYÜK BİR ENDİŞE ŞU ANDA YOK”

XBB.1.5. varyantının ülkemiz açısından fazla bir tehdit oluşturmadığına dikkat çeken Özlü, “Grip, soğuk algınlığı gibi diğer üst solunum yolu virüsleriyle Covid-19 aynı kategoride, döngüsel enfeksiyon etkeni gibi karşımıza çıkıyor. Daha fazla hastalığa yol açmıyor. Bu açıdan XBB.1.5. varyantı için çok panik değilim. Büyük bir endişe duymuyorum. Burada asıl endişe duymamız gereken risk grupları ve kronik hastalığı olanlar. Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlarda ağır seyredebilir. Hastane yatışlarına ve yoğun bakım desteğine ihtiyaç olabilir. O açıdan, bu risk gruplarını iyi korumamız lazım” ifadelerini kullandı.

“VİRÜSLE YAŞAMAYI ÖĞRENDİK”

Pandeminin devam ettiğini ancak 2020-2021 dönemindeki gibi bir riskin olmadığını belirten Özlü, şunları söyledi: “Çünkü artık virüsle yaşamayı öğrendik. Toplumsal bir tehdit olmaktan çıktı. Dünyada pek çok kişi aşılandı ve aşı olmayanlar da hastalığı geçirerek bağışıklık kazanmış durumda. Bu bağışıklık en azından bazal düzeyde bir koruma sağlıyor. Virüs de aslında bizimle yaşamayı öğrendi. Karşımızdaki, geçirdiği mutasyonlarla artık 2020’deki bir virüs değil. Daha az hastalığa neden oluyor. Ağır hastalık, ölümcül durum azaldı.”

“BU TÜR ENFEKSİYONLAR OKULLARDA DAHA ÇABUK BULAŞIYOR”

Tevfik Özlü, okullarda artan üst solunum yolu enfeksiyon bulaşlarına ilişkin de, “Bu tür enfeksiyonlar okullarda daha çok bulaşma riski taşıyor. Çocuklar arasında hızla yayılıyor, oradan da topluma yayılıyor. Bu açıdan semptom gösteren, ateşi olan, öksüren, burnu akan, boğazı ağrıyan çocukları okula göndermemek lazım. Hasta çocukların bir hafta evde kalması bu bulaşma zincirinin kırılması açısından çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...