Kabus geri döndü: ‘XBB.1.5’ hızla yayılıyor… DSÖ’den yeni maske kararı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kabus geri döndü: ‘XBB.1.5’ hızla yayılıyor… DSÖ’den yeni maske kararı

SAĞLIK Haberleri

Yaklaşık 3 yıldır koronavirüs ile mücadele eden dünya, şimdi de Omicron’un yeni alt varyantı XBB.1.5’in ortaya çıkmasıyla yeniden alarma geçti. Diğer tüm varyantlardan daha hızlı bulaşan XBB.1.5, farklı adıyla ‘kraken’ ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uyarı yaptı. Örgüt, son zamanlarda Amerika Birleşik Devletleri'nde artış gösteren ve onlarca ülkede baskın hale gelen covid alt varyantı XBB.1.5 ile ilgili maske kararını açıkladı.

Çin dışında, ilk kez Kasım 2022'de tespit edilen Omicron alt varyantı XBB.1.5 hızla yayılmaya devam ederken Dünya Sağlık Örgütü aldığı kararı açıkladı. 'Maskeler geri dönmeli mi' tartışmalarına neden olan varyant sonrası DSÖ dikkat çeken açıklamasını kamuoyu ile paylaştı.

DSÖ’DEN MASKE KARARI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri Salı günü yaptığı açıklamada, covid-19'un en son Omicron alt varyantı XBB.1.5’in ABD'de hızla yayılması göz önüne alındığında, ülkelerin havayoluyla seyahat eden yolculara maske takmaları önerisinde bulunması çağrısı yaptı.

DSÖ ve Avrupa yetkilileri gerçekleştirdikleri basın toplantısında, Avrupa'da XBB.1.5 alt varyantının küçük ama artan sayılarda tespit edildiğini söyledi.

Reuters'da yer alan haberde, DSÖ'nün Avrupa Kıdemli Acil Durum Sorumlusu Catherine Smallwood, yolculara uzun mesafeli uçuşlar gibi yüksek riskli ortamlarda maske takmalarının tavsiye edilmesi gerektiğini belirtti. Smallwood,  açıklamasında Covid-19'un yeniden hızlı bir şekilde arttığı destinasyonlardan gelen yolculara maske takılmasının tembih edilmesini tavsiye etti.

“AYRIM OLMAKSIZIN HERKES İÇİN UYGULANMALI”

Smallwood, açıklamasında “Ülkeler yolculuk öncesi Covid testi gibi kanıtlar istemeli, yolculuk önlemleri ayrım olmaksızın herkes için uygulanmalı" dedi. Ancak bunun ABD'den gelen yolculardan acilen test istenmeye başlanması gerektiği anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi.

Sağlık yetkilileri, şimdiye kadar tespit edilen en bulaşıcı Omicron alt varyantı olan XBB.1.5'in, 7 Ocak'a kadar yapılan çalışmalarda ABD'deki Covid hastalarının yüzde 27,6'ında görüldüğünü belirtti.

XBB.1.5 VARYANTININ FARKI NE?

XBB.1.5, Omicron'un bugüne kadar görülen ve en hızlı yayılan varyantı. Ayrıca şu an dünya genelinde en yaygın olan alt varyant. XBB. 1.5 varyantı, iki farklı BA.2 varyantından ortaya çıkan ve oldukça bulaşıcı bir “rekombinant” varyant olarak tanımlanıyor.

XBB.1.5 VARYANTININ BELİRTİLERİ NELER?

Uzmanlar, XBB.1.5 varyantının belirtilerinin diğer Omicron varyantlarına benzer olduğunu açıkladı. Bunun nedeni, varyantın temelde Omicron'dan türemiş olması. XBB.1.5’in belirtileri şöyle:

-Öksürük
-Soğuk
- Ateş
-Boğaz ağrısı
-Vücut ağrıları

Diyabet gibi altta yatan sağlık sorunlarda yukarıdaki semptomların daha şiddetli olabileceği aktarıldı. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...