Tıp dünyasında çığır açan gelişme: Alzheimer ilacına onay!

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Tıp dünyasında çığır açan gelişme: Alzheimer ilacına onay!

SAĞLIK Haberleri

Japon ilaç üreticisi Eisai ve ABD merkezli Biogen, yaklaşık on yıldır Alzheimer hastalığının etkilerini hafifletmek için birlikte çalışıyor. Sonunda bu çalışma ilk meyvesini verdi ve ilk Alzheimer ilacı FDA'dan onay aldı.

FDA (ABD Gıda ve İlaç Ajansı), Alzheimer'i yavaşlatan Leqembi isimli ilacın kullanımını onayladı. Bu, Alzheimer'ın ilerlemesini yavaşlatabilen ilk onaylanmış tedaviye işaret ediyor. Bununla birlikte Leqembi'nin bir hastaya maliyeti yılda yaklaşık 26 bin 500 ABD doları olarak açıklandı. 

Esasen FDA, Japon ilaç üreticisi Eisai ve ABD merkezli Biogen'in geliştirdiği Leqembi isimli ilacın Ocak ayında sınırlı bir kapasitede kullanılmasına izin verdi. Bu onay, iki ilaç üreticisinin ilacın klinik faydasını doğrulamak için doğrulayıcı bir çalışma yürütmesi şartına bağlandı.

Leqembi, Alzihmer'in ilerlemesini yavaşlatsa da tedavi eden bir ilaç olarak tanımlanmıyor. Bunun yerine, Alzheimer'ın ilerlemesine yol açan temel faktörlere karşı savaşıyor. İlaç, Alzheimer'lı bir kişinin beyninde oluşan amiloid plaklarını, 'yanlış katlanmış' proteinleri azaltarak hasta üzerinde olumlu bir etki gösteriyor. 

KLİNİK TESTLERDE FAYDA GÖSTERDİ

Öte yandan, Leqembi, Alzheimer'ı tedavi etmek için beta-amiloid plak oluşumunu hedefleyen tek ilaç değil. Aduhelm de 2021'de deneyler için onay almış ancak yine de FDA tarafından tam olarak onaylanmamıştı. Leqembi'yi önceki çalışmadan ayıran şey ise ilacın yukarıda belirtilen proteinlerin oluşumunu basit bir şekilde azaltmanın yanı sıra gerçek klinik fayda göstermesidir.

Bu ilacı kullanmak için doktorun reçete etmesi gerekecek ve bunun yanı sıra hastanın bir hastanede veya infüzyon merkezinde her iki haftada bir takip edilmesi gerekecek. Tabii şimdilik ilacı sadece bir grup hastanın kullanabileceğini hatırlatalım. 

Biogen CEO'su Christopher Viehbacher yaptığı basın açıklamasında, şirketin şu anda ana odak noktasının Leqembi'yi "uygun hastalara mümkün olan en kısa sürede erişilebilir kılmak" olduğunu söyledi. İlacın 26 bin 500 dolarlık oldukça pahalı olan fiyat etiketi, maalesef ilacın tüm dünyada çoğu kişi için erişilemez hale getirecek. Ayrıca uzmanlar, infüzyonları ve laboratuvar testlerini hesaba katarsanız, Leqembi tedavisinin toplam maliyetinin yılda 90 bin dolara kadar çıkabileceğini tahmin ediyor.

(Kaynak: Engadget)

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...