Türkiye'de bir ilk! Yüzden ağrı teşhisi mümkün

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Türkiye'de bir ilk! Yüzden ağrı teşhisi mümkün

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

ODTÜ, Gazi, Ankara üniversitesinin güç birliğiyle kurulan Türkiye’nin Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÖROM) faaliyete başladı.

ESMA ALTIN'IN HABERİ / ANKARA - Gazi, Ankara ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi güç birliğiyle kurulan Türkiye’nin ilk çok disiplinli ve üniversiteli Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÖROM) faaliyetlerine başladı. Merkezde beyin araştırmaları yapılacak, nörolojik hastalıklara ilişkin yeni tedavi yöntemleri bulunacak.

NÖROM Müdürü Prof. Dr. Hayrunnisa Bolay Belen, merkezin her katında, farklı laboratuvarlar olduğunu ve multidisipliner yaklaşımla projeler geliştirildiğini söyledi. Belen, “Öğrenciler burada tezlerini yapabiliyor. Öğrenciyken burada yetişmeye başlıyorlar. Genellikle yüksek lisans ve doktora öğrencileri var. Son dönemlerde lisans öğrencilerimiz de bursiyer olarak geliyor. Geleceğe yönelik beyin araştırmalarına katılabilecek gençleri de yetiştirmeyi hedefliyoruz. 3 üniversitenin kuruculuğunda faaliyet gösteren bir merkez. Ama şu an yaklaşık 20’den fazla üniversiteden araştırmacı bu merkezi kullanıyor. Ankara dışından üniversitelerden hocalarımız ve öğrencilerimiz de merkezden yararlanabiliyor” dedi.

NÖROMİMARİ ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Tıptan mühendisliğe, eğitim fakültesinden mimarlığa kadar pek çok bölümden öğrencinin çalışmalara katıldığını belirten Belen, “Dil-tarih-coğrafya fakültesinde, beden eğitimi bölümünden, mimarlıktan gelen öğrenciler var. Örneğin, mimarlık fakültesinden gelen öğrenciler, herhangi bir hastalığa karşı mekânın nasıl dizayn edilmesi gerektiği, mekânın beynin çalışmasını nasıl etkilediği konularında nöromimari üzerine çalışmalar yapıyor. Beyinle ilgili her türlü çalışma için bir altyapımız var” ifadelerini kullandı.

MİGREN TEDAVİSİ İÇİN YENİ PROJE

Kronik migrende ağrının sık olması sebebiyle ağrı kesici fazla kullanıldığı için buna bağlı mide, bağırsak bozuklukları, kaygı bozukluğu, depresyon, uykusuzluk gibi durumların yaşandığını söyleyen Belen, merkezde bununla ilgili de çalışma yapıldığını söyledi. Belen, “Hastanelere en çok başvuran hasta grubu bunlar. İltihaba ilişkin belirteç arıyoruz. Bunu kontrol edebilirsek klasik geleneksel yöntemlerle daha kolay tedaviye cevap verebilir bu hastalar. Proje kapsamında önemli veriler de elde ettik. Migren hastalarında ilk kez mide bağırsak geçirgenliğinin var olduğunu ortaya koyduk. Normalde kanda olmaması gereken bağırsakta bulunan bakteri toksinlerinin kana geçtiğini tespit ettik” bilgisini paylaştı.

Türkiye'de bir ilk! Yüzden ağrı teşhisi mümkün - 1. Resim

YÜZDEKİ İFADEDEN AĞRI TANIMLANACAK

MR ile ilgili yürütülen projede, yüzdeki ifadeden ağrıyı nesnel bir şekilde tanımlamayı hedeflediklerini kaydeden Belen, bunun için yapay zekâyı kullanarak mühendislerle bir çalışma yürüttüklerini ifade etti. Belen, ayrıca disleksi, epilepsi, uyku apnesi, inme sonrası işlev kaybı bozuklukları, alzheimer, otizm ve dikkat eksikliğine yönelik nörobilimsel ve nöropsikiyatrik projelerin de sürdüğünü aktardı.

HERKESE ULAŞABİLECEK TEDAVİLER GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Günümüzde çoğu tedavinin yurtdışı ağırlıklı ve çok pahalı olduğuna dikkat çeken Belen, “Yurtdışındaki insanların bile bunu çok kullanma şansı yok. 6-7 milyar insanın da buna ulaşması mümkün görünmüyor. Buradaki hedefimiz, herkese ulaşabilecek tedaviler bulabilmek. Önümüzdeki 10 yıl içinde kendimizin keşfettiği tedavileri ortaya koymak ve yaygınlaştırmak istiyoruz. Daha kalıcı çözümler getirebilecek yöntemlerin peşindeyiz” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...