Türkiye’nin 3’te biri nörolojik hasta

- Güncelleme:
Türkiye’nin 3’te biri nörolojik hasta

Sağlık Haberleri

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, Türkiye’de yaklaşık 25 milyon kişinin nörolojik rahatsızlıkları bulunduğunu belirterek en yaygın 5 ölüm sebebinden ikisinin nörolojik hastalık olduğunu söyledi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Beyinle ilgili hastalıklardan korunmak ve beyin sağlığının önemine dikkat çekmek amacıyla her yıl 22 Temmuz Dünya Beyin Günü olarak anılıyor. Bu yıl, Dünya Nöroloji Dernekleri (WFN) tarafından belirlenen tema ise “Nörolojik Hastalıklar ve Engellilik” oldu. Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, nörolojik hastalıkların görülme sıklığının arttığını söyledi. Türkiye’de nörolojik hastalıkların görülme sıklığının artmasındaki en büyük sebebin hızla artan yaşlı nüfus olduğuna dikkat çeken Topçuoğlu “Türkiye’de yaş ortalaması kadınlarda 82, erkeklerde ise 76. Bu durum 2-3 yılda bir, 1 yıl uzayarak devam ediyor. 2050’de kadınlardaki ortalama ömür süresi 90 yaşına kadar ilerleyecek. Bu nedenle nörolojik hastalıkların ortaya çıkardığı hastalık sıklığı sorun hâline geldi” dedi.
Türkiye’de ölüm nedenleri arasında iki nörolojik hastalığın yer aldığına dikkat çeken Topçuoğlu “Son verilere göre; ilk sırada kalp hastalıkları, ikinci sırada inme, ardından akciğer ve KOAH hastalıkları, beşinci sırada ise alzaymır yer alıyor” bilgisini verdi.

Topçuoğlu, nörolojik hastalıkların neden olduğu engellilik durumlarının çeşitlilik gösterdiğini de anlattı. Topçuoğlu, “Nörolojik hastalıklarda meleke kaybı, gündelik aktivite kaybı, performans düşüklüğü, sakatlık ya da engelliliğe bağlı olarak kaybedilen gün sayısı ve ölüm şeklinde ciddi bir kayıp söz konusu. Bunlar, çeşitli şekillerde ortaya çıkabiliyor. Örneğin; inmede ölüm ve sakatlık, yatağa bağlı kalma, felç geçirme riski varken, migrende ağrı sıklığı nedeniyle işe gidememe, gündelik faaliyetlerin azalması gibi farklı şekillerde engellilikler baş gösteriyor. İnme, ağrı, depresyon ve baş ağrısı; en sık görülen 10 hastalıktan 4’ünü teşkil ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Nörolojik hastalıklara sahip toplam kişi sayısının Türkiye nüfusunun üçte birine denk geldiğini kaydeden Topçuoğlu “Bunları çözmek için öncelikle sağlıklı bir hayat biçimi oluşturmamız gerekiyor. İşlenmemiş doğal gıdalar, meyve, sebze, tam tahıllı ürünler, kuruyemiş, işlenmemiş süt ürünleri tercih edilerek sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılmalı. Yemeklerde tuz miktarı, mutlaka düşürülmeli. Kişi, eğer ileri yaşlarda alzaymır olmak istemiyorsa, yapılacak ilk şey, damar sağlığına dikkat etmek” diye konuştu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...