Suriyeli göçmenler gönderilecek mi? Bakan Çavuşoğlu 'karar aldık' diyerek açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Suriyeli göçmenler gönderilecek mi? Bakan Çavuşoğlu 'karar aldık' diyerek açıkladı

Seçim 2023 Haberleri

Suriyeli göçmen sorununa değinen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "550 bin göçmeni gönderdik ama bu sayı yetmez" dedi, daha fazla göçmeni göndermek için altyapıyı kurmak konusunda karar aldıklarını belirterek yol haritasının hazırlandığını söyledi.

Son dakika haberi: 28 Mayıs'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu öncesi siyasi isimler çalışmalarına hız verdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mültecilerle ilgili açıklamalarda bulundu ve seçim sonuçlarına değindi. Suriyeli göçmenlerin gönderilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Çavuşoğlu, Sinan Oğan'la 'ittifak' ihtimalini de değerlendirdi.

"RAHAVETE KAPILIRSANIZ KAYBEDERSİNİZ"

Habertürk TV'de gündeme dair soruları cevaplayan ve 14 Mayıs'ta yapılan seçimin sonuçlarını değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, "Şahsen ben yüzde 52 bekliyordum. Halkımızın iradesi bu yönde oldu. Akşam sandıklar açılınca önce Güneydoğu, İç Anadolu'dan oylar geldi. Sonra batı kesiminden oylar geldi. Kıl payı ya geçeriz ya da kıl payı ikinci tura kalır demiştik, kıl payı ikinci tura kaldı" dedi.

Rehavete kapılmamaları gerektiğini belirten Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Muhalefet biraz paniklediği için işi farklı boyuta çekmeye çalışıyor. Bu seçimdir. İlk turda bir meyil gösterdi. Elbette hiçbir seçimin garantisi olamaz, dolayısıyla rehavet olamaz.

Yurt dışında sandıklara koşa koşa gidildiğini görüyoruz. Rehavet yok. Rehavete kapılırsanız kaybedersiniz. Seçim gecesi 'kazandık' diye çarpıtıcı açıklamalar oldu. Eminim onlar da pişman olmuştur. Onların dışında herkes seçimin sonucuna saygı duyuyor."

"ŞİMDİ MİLLİYETÇİ KANADA OYNAMAYA ÇALIŞILIYOR"

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştiren Çavuşoğlu, "Şimdi milliyetçi kanada oynamaya çalışıyor. YPG terör örgütü müdür, değil midir, bunun cevabını vermesi lazım" dedi.

Çavuşoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı Sinan Oğan'la bir görüşme gerçekleştirildi. Herhalde önümüzdeki günlerde açıklama olur diye düşünüyoruz. Sonuçta yüzde 5 küsur oy. Seçmen ilk turda Cumhurbaşkanımıza da Kılıçdaroğlu'na da vermek istemedi. Seçmenin bir bölümü Muharrem İnce'ye yapılanların doğru olmadığına inanarak tepki oyları da verdi. Göçmen meselesi, diğer konular, gençliğin Muharrem İnce'ye yönelik meyili vardı. Yüzde 5.17 oy bana göre önemli oy" değerlendirmesinde bulundu.

"CUMHURBAŞKANIMIZA OY VERECEKLERİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"

"Yüzde 5.17 tamamen bir yere kanalize edilebilir mi, edilmez mi bunu anketlerde görmemiz lazım" diyen Çavuşoğlu, "Biz görüyoruz ki oradan bize gelecek oylar var. Kılıçdaroğlu'na hiç vermeyecek olanları görüyoruz. Muharrem İnce'ye FETÖ'nün organize ettiği açık. Millet İttifakı, Kılıçdaroğlu'nun HDP ve FETÖ ile girdiği angajmanı milliyetçi olan insan kabul edilemez. İkinci turda büyük oranda sayın Cumhurbaşkanımıza oy vereceklerini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

SURİYELİ GÖÇMEN SORUNU

Suriyeli göçmen sorununa da değinen Çavuşoğlu, çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. "Göç bir olgudur, sorundur" diyen Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Dünyada hiçbir ülke, yönetim 'ben kapılarımı açayım kim ülkeme gelirse gelsin' demez. Tam tersine tedbir alır. Biz de sınırlarımızda çok ciddi tedbirler aldık. Ama diğer taraftan, üç tarafımızın denizle kaplı olduğunu unutmamak lazım. Bu sorun devam edecek bir sorundur dünyada.

O yüzden nasıl yönetmeye kafa yormak lazım. Bunu sadece nefret söylemi, popülizmle çözemezsiniz. Çok sayıda Afgan'ı gönderdik. Suriye'ye de 550 bin göçmeni gönderdik. Ama bu sayı yetmez. Daha fazla göndereceğiz. Rejimle bir angajmana giriyoruz, bunun altyapısı için karar aldık. Ben niye seçim zamanı Rusya'ya toplantıya gittim? Orada göç konusunu konuştuk.

"YOL HARİTASINI HAZIRLIYORUZ"

Göçmenlerin güvenli şekilde dönmesi, altyapı hazırlanması, uluslararası toplumun verebileceği destekler, can güvenliği teminatı gibi önemli unsurlar var. Kararlıyız, döndüreceğiz ama insan onuruna yapılır şekilde yapmak lazım. Bu işin yol haritasını hazırlıyoruz." (Kaynak: Habertürk)

Düzenleyen:  - Seçim 2023
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...