Vatan için sandık zamanı

- Güncelleme:
Vatan için sandık zamanı

Seçim 2023 Haberleri

İkinci tur için yeniden sandık başındayız. Adaylar söyleyeceğini söyledi sıra seçmende...

HABER MERKEZİ ANKARA - Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne geçildikten sonra Türkiye’nin ilk kez deneyimlediği Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri için 64,2 milyon seçmen bugün yeniden sandık başına gidiyor. 14 Mayıs’ta yapılan ilk tur seçimlerde adaylardan hiçbiri gerekli olan yüzde 50+1 salt çoğunluğa ulaşamadığı için, en fazla oyu alan iki adayın yarışacağı seçimler ikinci tura kalmıştı. Bugün yapılacak seçimlerde Cumhur İttifakı’nın adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışacak.

İlk turda Erdoğan yüzde 49,52, Kılıçdaroğlu yüzde 44,88, Sinan Oğan ise yüzde 5,17 oy almıştı. ATA İttifakı’nın adayı Oğan, Erdoğan’ı, aynı ittifak içindeki Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise Kılıçdaroğlu’nu destekleme kararı vermişti.

Seçmenler sandık başına gittiklerinde iki adaylı pusulada tercihlerini kullanacak ve zarflarını sandıklara atacak. Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek. Görme engelli seçmenler, bu seçimde ilk kez YSK tarafından oy pusulalarına uygun olarak hazırlanan şablon ile oylarını kullanabilecek. Talep etmeleri hâlinde ise oy pusulası sandık kurulu başkanı, akrabalarından biri, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımıyla şablona yerleştirilmek suretiyle oylarını kullanabilecek.

50 BİN YENİ SEÇMEN

YSK daha önce kayıtlı seçmen sayısını 64 milyon 145 bin olarak açıklamıştı. İkinci turda bu sayıya 50 bin civarında 18 yaşını dolduran yeni seçmen eklendi. Böylece seçmen sayısı 64,2 milyona ulaştı. Seçimler için Türkiye genelinde 190 binden fazla sandık kurulacak. İlk turda, 8,3 milyon seçmen sandık başına gitmedi. Bir milyondan fazla oy ise geçersiz sayıldı. İkinci turda pusula karmaşası olmadığı için geçersiz oyların sayısının düşeceği, seçime katılım oranın da ilk tura göre artabileceği tahmin ediliyor. Sandığa gitmeyenlerin 1 milyon 100 bine yakını İstanbul’da bulunuyor. İzmir’de 335 bin Ankara’da 376 bin, Adana, Antalya, Bursa Gaziantep 200 bin, Diyarbakır’da 210 bin Şanlıurfa’da 220 bin, Van’da 151 bin seçmen sandığa gitmedi. Seçime katılım oranının en düşük olduğu iller yüzde 72 ile Ağrı ilk sırada yer aldı. Ağrı’da kayıtlı 307 bin seçmenin 85 bini sandığa gitmedi. Van, Muş, Bingöl, Kars ve Iğdır da yüzde 78-79 katılım oranı ile Türkiye ortalamasının altında kaldı.

Vatan için sandık zamanı

08.00-17.00’DE OY VERİLECEK

Türkiye genelinde oy verme işlemi 08.00 ile 17.00 saatleri arasında yapılacak. Saat 17.00 itibarıyla sırada bekleyenler varsa bu kişilerin sandık kurulu başkanınca sayılıp oy vermeleri sağlanacak. Seçim günü Türkiye genelinde 600 binden fazla güvenlik personeli görev yapacak.

KONTEYNER KABİNLER KURULDU

Deprem bölgesinde yine 14 Mayıs’taki gibi konteyner kabinlerde oy kullanılacak. Depremin etkilediği illerde kayıtlı yaklaşık 9 milyon seçmen bulunuyor. İlk turda, depremin etkilediği 11 ilde seçime katılma oranı Türkiye ortalaması civarında olmuştu.

Vatan için sandık zamanı

LİDERLER NEREDE OY KULLANACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim günü İstanbul’da olacak. Oyunu Üsküdar’daki Saffet Çebi İlkokulunda kullanacak. Erdoğan oyunu kullandıktan sonra Ankara’ya gelecek. Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Ankara’da, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise İstanbul’da sandığa gidecek.

SONUÇ ERKENDEN ALINACAK

İkinci tur seçim sonuçları önceki seçimlere göre daha erken saatlerde belli olacak. Tek pusula ve iki aday bulunduğu için sayım işlemleri daha kolay olacak. Bu nedenle gece yarısına kalmadan, hangi adayın seçimi kazandığının ortaya çıkması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...