Türkiye'nin milli yapay zekâsı MapperX, güneş enerjisi üretiminde yerli teknoloji hamlesine öncülük ediyor

- Güncelleme:
Türkiye'nin milli yapay zekâsı MapperX, güneş enerjisi üretiminde yerli teknoloji hamlesine öncülük ediyor

Şirket Haberleri Haberleri

Dünyada hizmete girecek olan Türkiye'nin ilk yerli ve milli yapay zekâ yazılımı MapperX, güneş enerjisi santrallerinde kullanılan termografik muayene işlemlerini %100 otonom hale getirerek insan hatalarının önüne geçiyor. MapperX'in kurucusu Hakan Yaralı, DJI tarafından düzenlenen bir etkinlikte teknolojinin detaylarını açıkladı.

Hakan Yaralı, "Bu etkinlikte, alanında Türkiye’de ilk, dünyada ise sayılı olan ve kendi geliştirdiğimiz %100 otonom yapay zekâ termal inceleme ve raporlama yazılımı MapperX’in detaylarından bahsedeceğim. Güneş enerjisi santralleri işletme bakım faaliyetleri kapsamında fotovoltaik (PV) panellerin arıza ve anormalliklerin tespit edilmesi için kullanılan geleneksel termografik muayene yöntemleri ile çok ciddi iş gücü, zaman ve maliyet gerektiren, insan hatalarının ön plana çıktığı bu süreci yazılım ile otonom bir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Geliştirdiğimiz yapa zekâ yazılımı ile fotovoltaik (PV) panellerin arıza, hata ve anormallikleri termal drone kameralar yardımıyla havadan görüntüleyerek elde edilen RGB ve IR (termal) verileri dünya standartlarında arızaları tespit ederek sınıflandırılması ve raporlanması için termografik muayene faaliyetlerini baştan sona %100 otonom bir şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.” dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALLERİNDE ZAMANDAN VE MALİYETTEN TASARRUF SAĞLAYAN TEKNOLOJİ

Güneş enerjisi santrallerindeki termografik muayene, hata analizleri ve sonradan oluşabilecek anormalliklerin tespitinin hâlâ insan gücüyle gerçekleştirilmesi nedeniyle hata payının yüksek olduğunu belirten Yaralı, bu işlemler çok zaman aldığı için maliyetli olmasına da dikkat çekti. Hakan Yaralı, MapperX'in sahip olduğu teknoloji ile tahribatsız muayene sayesinde zamandan tasarruf ederek hata tespitlerinin daha güvenilir bir şekilde sonuçlandığını ve ekonomik açıdan da avantajlı olduğunu vurguladı.

Bu sayede, güneş enerjisi santrallerinin dijital ikizini oluşturarak GES işletme bakım faaliyetleri kapsamında enerji üretimindeki verimliliği artırarak yeşil zekâ vizyonu ile Paris İklim Anlaşması hedefleri çerçevesinde, karbon salınımının azaltılması faaliyetlerine de büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

MAPPERX İLE GÜNEŞ ENERJİSİ ÜRETİMİNDE VERİMLİLİK ARTIYOR

Güneş enerjisi sektöründe önemli bir açığı kapatacak olan MapperX, PV panellerinin bakımını kolaylaştırarak performansını artırıyor. Bu durum güneş enerjisi üretimindeki kayıpların önüne geçerek verimliliği artıracak ve işletme yatırımı geri dönüş sürelerinin ise azalacağı anlamına geliyor.

Dünya genelinde güneş enerjisi santralinde kullanılabilecek olan bu yazılım, güneş enerjisi üretiminde yerli teknoloji hamlesine öncülük ediyor.

MapperX, Türk yazılım mühendisleri tarafından uzun yıllar süren AR-GE çalışmaları sonucunda PV panellerinin verimliliğini artırmak için yenilikçi teknolojiler geliştiren bir girişim. Yazılım, hataları tespit ettiğinde bu hataları raporlar ve sorunlu panellerin yerini işaret ederek bakım ekibinin hızlı bir şekilde sorunu çözebilmesine ve panellerin performansının artmasına olanak tanır.

MapperX'in en büyük avantajlarından biri, tamamen otonom çalışmasıdır. İnsan müdahalesi olmadan hataları tespit ettiği için iş gücü verimliliğini artırırken bakım maliyetlerini de azaltacaktır. Yapay zekâ algoritmaları sayesinde hatalar daha hızlı ve doğru bir şekilde tespit edilecektir.

Bu özellikler sayesinde MapperX, işletmelerin operasyonlarını daha akıllı ve verimli hale getirecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...