Araştırmaya göre otomobile en düşkün millet Çinliler sonra Türkler!

Türkiye başta olmak üzere Belçika, Çin, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İspanya, Birleşik Krallık ve ABD’den yaşları 18 ve 65 arasında değişen 16 bin kişinin katılımı ile gerçekleşen araştırmada otomobiliyle en fazla bağ kuran kullanıcıların Çinliler olduğu tespit edildi. İkinci sırada ise Türkler yer alıyor, işte detaylar:
TEB Cetelem, Cetelem Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı.
Toplam 14 ülkede yaşları 18 ve 65 arasında değişen 16 bin kişinin online katılımıyla yapılan araştırma, gençlerin araçlarına olan sevgi ve bağlılığının beklenenden daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Araştırmanın gerçekleştirildiği 14 ülke arasında Türkiye, Belçika, Çin, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İspanya, Birleşik Krallık ve ABD yer aldı.
Yaşları 18 ve 65 arasında değişen 16 bin kişinin online katılımıyla yapılan araştırmada, jenerasyonlar arasında karşılaştırma yapabilmek açısından 30 yaşın altındakiler genç, 50 yaş üstündekiler ise yaşlı olarak kabul edildi.
TÜRKİYE’DE 10 KİŞİDEN 9’U ARACINI SEVİYOR
- Araştırma 30 yaş altı katılımcı kategorisinde arabayla kurulan özel ilişkiyi tespit ederken, her 10 kişiden 8'i bunu doğrular nitelikte oy verdi.
- Çin'de %97 oranında muazzam bir genç nüfus arabalarıyla aralarında güçlü bir bağ olduğunu söylerken; Türkiye’de gençleri %89’u arabalarıyla aralarında özel bir bağ görüyor.
- Polonyalılar ve İtalyanlar da aynı derecede tutkulu. Gençlerin birçoğu arabasız bir hayatın nasıl olabileceğini düşünmekte zorlanıyor. Her 10 gençten 6’sı bunu ihtimal dışı görüyor.
İKİNCİ EL Mİ SIFIR MI?
- Yeni araba alırken fiyat önemli bir engel olarak ortaya çıkıyor. Sürücülerin ilk arabalarını yeni mi yoksa ikinci el mi almak konusunda ayrıldıkları görülüyor.
- Gençlerin %51’i ikinci el seçenekleri tercih ediyor. Yaşlılar ise %59 ile daha çok yeni araba satın almak eğiliminde. Ancak ülkeler arasında büyük farklılıklar görülüyor.
- Çin’de her 10 genç insandan 9’u yeni araçları tercih ediyor. Japonya’daysa bu rakam her 10 genç insanın 8’i olarak karşımıza çıkıyor. İtalyanlar ve İspanyollar ilk dördü tamamlıyor.
İLK SIRADA GÜVENLİK
Farklı derecelerde de olsa gençler de yaşlılar da araba alırken üç konuyu öne çıkarıyorlar: Güvenlik, rahatlık ve özgürlük. Gençlerin %30'u güvenliğin bir arabanın en önemli özelliği olduğuna inanırken yaşlıların %43'ü buna inanıyor. Konu rahatlık olduğunda, gençlerin %27'si ve yaşlıların %38'i bundan bahsediyor. Üçüncü sıradaysa özgürlük bulunuyor. Gençlerin %27 ‘si, yaşlıların ise %32’si araba ile özgürlüğü özdeşleştiriyor. Gençler ayrıca araba söz konusu olduğunda hız ve zevkten de bahsediyor. Buna karşılık yaşlılar hızdan ender olarak söz ediyor.
Araç tercihlerini yaparken gençler stil, tasarım ve güç üzerinde odaklanıyor. Arabanın markası ve üretildiği ülke ise gençler için yaşlılar açısından olduğundan çok daha az önemli.
ELEKTRİKLİ KRALLIĞI YAKLAŞIYOR
Gençlerin neredeyse yarısı arabaların küresel ısınmanın temel nedeni olduğuna inanıyor, ancak bu görüşe 10 yaşlıdan sadece 3'ü katılıyor. Her 2 gençten 1'i elektrikli araçların daha çevre dostu olduğunu söylerken bu oran yaşlılarda 10’da 4'e düşüyor. Her 10 gençten 6'sı elektrikli araçların içten yanmalı motora sahip arabaların yerini alacağına inanırken daha yaşlı jenerasyonun yarısı da bu görüşü paylaşıyor. Elektrikli araç tercihini belirleyen etken fiyattan ziyade şarj konusu olarak öne çıkıyor.