En sorunsuz otomobil markaları hangisi? Araç alacaklara kritik tüyolar

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
En sorunsuz otomobil markaları hangisi? Araç alacaklara kritik tüyolar

T-Otomobil Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Otomobil satın alırken en çok dikkat edilen konu sizce fiyatı mı, tasarım ya da sağlamlığı mı? Evet; satın alma kararınızı etkileyecek daha bir çok unsur var ama biz bu haberimizde sizler için en az problem çıkaran ve tamiri nispeten daha kolay olan markaları incelemeye çalıştık.

Üreticiler otomobillerini satmak için çeşitli pazarlama yöntemlerine başvuruyorlar. Fiyat indirimleri ve taksit kampanyaları bunların en gözle görülür hali. Geniş bagajlı, kalabalık bir aile otomobili mi arıyorsunuz yada içinizdeki enerjiyi yansıtacak nitelikte, güçlü bir spor otomobil? Farkında değilsiniz ama ilgilendiğiniz detaylarla ilgili markaların pazarlama taktiklerine takılıyorsunuz ve sonunda birine karar veriyorsunuz.

AŞKIN ÖMRÜ 7 YIL MI?

Eşinizle, yaşadığınız tüm sorunları konuşarak çözebilirsiniz ama severek aldığınız bir otomobil sorun çıkardığında bunu onunla konuşarak çözemezsiniz. Daha da önemlisi hiç tanışmadığınız bir sanayi ustasına derdinizi anlatmaya çalışırken “Acaba kazıklanır mıyım” sorusu, sizi rahatsız edebilir. Hele birde tamirci tamirci gezip başınıza bela olan sorunu çözecek birisini bulamıyorsanız o zaman dikkat edin! Sorun araçta değil belki de sizde olabilir…

UCUZ OLAN HER ZAMAN MATIKLI DEĞİL!

Eğer sıfır bir otomobil alıyorsanız yasal olarak zorunlu koşulan garanti süreleri nispeten içinizi rahatlatabilir fakat ikinci elde yaşı ilerlemiş, hatrı sayılır kilometreler devirmiş bir otomobile pazarlık yapıyorsanız durum değişiyor.

Markanın üretimini sonlandırdığı bir model veya Türkiye’den resmi olarak çekilen bir marka size cazip gelebilir. Özellikle fiyat konusunda size göz kırpıyorsa hemen acele etmeyin!

Konuya özet bir örnek verelim: İnternette araştırdınız, en sağlam, en sorunsuz otomobil markalarına baktınız. Karşınıza çıkan birçok listede Mazda’yı ilk sırada göreceksiniz. Volvo’yu sorsanız herkes çok sağlam olduğunu söyleyebilir. Ama durum ülkemiz şartlarında hiçte öyle değil…

EN SAĞLAMI, EN ÇOK SATANI!

Evet dünya üzerinde yapılan bir çok müşteri anketlerine göre Mazda, sorunsuz markalar arasında gösterilir. Eğer bu bilgiye güvenerek ülkemizde eski model bir Mazda alırsanız son sahibi siz olabilirsiniz. Çünkü bu marka artık resmi olarak ülkemizdeki faliyetlerini sonlandırmış durumda. Yedek parça ve servis konusunda zaten sorun yaşayan Mazda, artık tamamen bir soru işareti. Çıkma parça ve yan sanayi tekeli ise fiyat konusunda oldukça acımasız.

Peki; Volvo çarpışma testlerinde iyi sonuçlar veriyor olabilir ama bu durum orta yaşlarda ve kilometrelerde bir modelinin sorun çıkartmayacağı anlamına gelmiyor. Servis konusunda da pahalı markalar arasındaki Volvo, basit bir elektrik arızası için sizi oldukça üzebilir. Kaldı ki motor yada şanzıman gibi hayati noktalarda tamir masrafları otomobilin fiyatını geçebiliyor.

PEKİ HANGİ MARKA?

Japon otomobillerin sağlamlığı tüm dünyada kabul gören bir iddia. Özellikle Toyota ve Honda ülkemizdeki kurumsal yapılarıyla bu iddiaları daha da güçlendiriyor. Satış sonrası hizmet noktasında yapılan araştırmalara göre puanları oldukça yüksek. Sanayi ustalarının büyük bir çoğunluğu da bu görüşü destekliyor.

Öte yandan ülkemizde adetsel bazda en yüksek üretim ve satış rakamları FIAT ve Renault grubunda. Bu noktada akıllara gelen ilk soru; “Aynı paraya sıfır Egea’mı, ikinci el 10 yaşında BMW 316’mı?” Cavebı ise kişisel tercihlerde saklı. Tutku, mantık ve fiyat-performans dengesi gibi başlıklar için farklı cevaplar verilebilir.

Piyasada yaygın olan kanıya göre sıralarsak, ülkemizdeki güçlü japon markaları Toyota, Honda ve Nissan. Eğer Mazda, Subaru, Daihatsu gibi markaların özellikle eski modellerine bakıyorsanız dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Avrupa’da servis şikayetleri sıralamasında Japonlardan sonra en dikkat çeken markalar Güney Kore’li KIA ve Hyundai. Ülkemiz piyasasında da her iki marka değer görüyor ve eski modellerini yürütmek birçok Avrupalı markaya göre daha kolay.

YAŞLI AVRUPALI SİZİ ÜZMESİN

Alman tarafında Mercedes ve BMW adetsel bazda ülkemizde daha çok satıldığı için araçlardan anlayan usta, yedek parça gibi konularda VW ve Audi’ye göre bir adım önde. Ayrıca bilinenin aksine eski modellerde Mercedes ve BMW parçaları, VW grubu markalarına oranla daha uygun fiyatlı.

Peugeot, Citroen, Opel gibi popüler Avrupa markalarının özellikle üretimi sonlanan veya 10 ila 15 yılı geride bırakmış modellerinden beğendikleriniz olabilir. Eğer güvendiğiniz iyi bir ustanız varsa ciddi bir sorun yaşamazsınız. Ama daha önce oto sanayi havası almadıysanız, bu dünyaya uzak ve sorun yaşadığınızda telefonunuzda arayacağınız bir ustanız yoksa tavsiyemiz yerli markalardan yana. Gerek yetkili servisleri gerekse sanayide bol bulunan yedek parçaları, araçlara hakim birçok usta olması yerli otomobilleri daha cazip kılıyor. Bu noktada karşımıza çıkanlar ise Fiat Egea, Renault Clio, Toyota Corolla, Hyundai i20 gibi ikinci el adetleri de yüksek olan ve ülkemizde üretilen modeller…

Düzenleyen:  - T-Otomobil
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...