En ucuz elektriklinin fiyatı daha da düşebilir

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
En ucuz elektriklinin fiyatı daha da düşebilir

T-Otomobil Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ülkemizde 899 TL fiyat etkisiyle satılan ve “En Ucuz Elektrikli” olarak ön plana çıkan Leapmotor, üretimin bir kısmını Çin’den Avrupa topraklarına taşımayı planlıyor. Bu durumda Leapmotor ciddi bir vergi avantajı kazanarak %20 ucuzlayabilir. Gelin hep birlikte hem otomobile hem de üretin planlarına göz atalım…

Alfa Romeo, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Maserati, Opel, Peugeot ve Ferrari gibi otomotiv sektörünün çok önemli markalarını tek çatı altında yöneten Avrupa’nın en büyük otomotiv ağına sahip grubu Stellantis, Çin pazarının devlerinden Leapmotor’la da el sıkışmıştı. Elektrikli araç parçaları, batarya ve yeni teknolojiler için başlayan iş ortaklığı giderek büyümeye başladı ve Türkiye’nin en ucuz elektrikli otomobil olarak dikkatimizi çeken Leapmotor için İtalya’da üretim dedikoduları gelmeye başladı.

YILDA 150 BİN ÜRETİLECEK

Stellantis’in ne çapta büyük olduğunu yukarıda bahsetmiştik. Grup kendine ait olan İtalya’nın Torino şehrindeki bir fabrikasında, Leapmotor üretimi için yer açmak istiyor. 2023 yılı son çeyreğinde Çinli markaya yatırım yapan Stellantis, devamında üretimlerin bir kısmını Avrupa’ya taşımayı planlıyor. Bu kapsamda Leapmotor ile yılda yaklaşık olarak 150 bin adetlik elektrikli araç üretimi planlanıyor.

Leapmotor mühendislerinin İtalya’da ki tesisleri gezdiği üretim için hemen çalışmalar başlanırsa 2026 ila 2027 yılı gibi kısa bir tarih verdiği gelen haberler arasında. Konuyla ilgili iddialara cevap veren Stellantis CEO’su Carlos Tavares, İtalya fabrikasında ortaklıklarını büyütmek istedikleri yönünde beyanatlar vermişti.

HEDEF 1 MİLYON ARAÇ

Bu karar onaylanır ve üretim başlarsa Leapmotor’un etkisiyle tesislerin kapasitesi iki katına çıkarabilir. Ayrıca Stellantis tarafından açıklanan 2030 yılına kadar İtalya’daki fabrikalarının üretimini yılda 1 milyon araca çıkarma hedefide bu kararla hayat bulacak. Yeri gelmişken belirtelim; 1939 yılında açılan Torino fabrikası uzun bir süre Avrupa’nın en büyük otomobil üretim tesisiydi. Uzun yıllardır üretim tecrübesine sahip olan bu tesis yine alanında oldukça uzman mühendisleri ve üretim personelini istihdam ediyor. Fabrika’da şuan efsanevi Maserati ve Fiat 500 elektrikli modelleri üretiliyor…

En ucuz elektriklinin fiyatı daha da düşebilir

FİYATI NE KADAR UCUZLAR?

Gelelim Leapmotor’un sevimli T03 modeline. Ülkemizde 2024 Şubat itibariyle liste fiyatı 899 bin TL. Pazara sunulan modellerin tamamı Çin üretimi ve yüzde 40’lık ek gümrük vergisi ile ülkemize giriyor. Avrupa ile Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşması çerçevesinde böyle bir ek gümrük vergisi söz konusu değil. Araçların İtalya’da üretilmesi halinde Çin’e uygulanan ek gümrük vergisi ortadan kalkacak ve araç çok daha uygun bir fiyatla vitrinlerde yerini alacak.

GELELİM T03 MODELİNE

Tasarım hatları tam şehir trafiğine uygun, kolay park edilebilir, ağırlıklı kadın kullanıcları etkileyecek şirin çizgilere sahip olan T03, önde yuvarlak farlarıyla ayrıca bir retro havasıda estiriyor. Araç % 100 elektrikli bir motora sahip. 41 kWsa batarya kapasitesi, 80 kWmotor gücü ve 158 Nm tork değerlerine sahip olan otomobil, spor, standart ve ekonomi olarak 3 farklı sürüş modu sunuyor. WLTP yani gerçek şartlarda ölçüm değerlerine göre şehir trafiğinde 417 kilometreye kadar menzil imkanına sahip. Şarj süresine bir örnek vermek gerekirse de 45 kW’lık bir istasyonda sadece 36 dakikada yüzde 30’dan yüzde 80’e bataryanızı doldurabileceğiniz belirtelim.

En ucuz elektriklinin fiyatı daha da düşebilir

Öte yandan trafikte gördüğünüz minik garip elektrikli otomobillerle T03’u karşılaştırmaya kalkmayın. Araç teknolojik anlmada hala bir çok otomobil tarafından sunulamayan level 2 olarak sınıflandırılmış otonom sürüş özellikleri taşıyor. Bu otomatik pilot özellikleri için araçta 3 farklı kamera ve 12 adet radar sensörleri bulunuyor. Aynı zamanda bu otomobili cep telefonunuz üzerinden zaman içinde güncelleyebiliyorsunuz. Peki piyasada en yakın rakibi hangisi derseniz karşımıza çıkan marka ve model 2024 şubat listesine göre 885 bin liralık Dacia Sipring oluyor. Küçük bir detayla yazımızı sonlandıralım, Dacia Sipring’te Çin’de üretildiği için ek gümrük vergileriyle fiyatı ne yazık ki bu noktalara yükseliyor…  

 

Düzenleyen:  - T-Otomobil
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...